Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parveketupakointikielto voi koskea koko yhtiötä

Taloyhtiöt päättävät todennäköisesti tupakointikiellon hausta ensi kevään yhtiökokouksissa.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Tupakointikiellon rikkomisesta voi seurata asukkaalle määrättävä uhkasakko. Ankarimmillaan on mahdollista, että taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa.
Tupakointikiellon rikkomisesta voi seurata asukkaalle määrättävä uhkasakko. Ankarimmillaan on mahdollista, että taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Tästä on kyse

Uusi laki kieltää myös autossa tupakoinnin

 Eduskunta hyväksyi juhannuksen alla uuden tupakkalain, joka tulee voimaan elokuun puolivälissä. Parveketupakointia koskeva sääntely sovelletaan vasta ensi vuoden alusta alkaen.

 Lain tarkoituksena on edistää erityisesti nuorten savuttomuutta. Laki esimerkiksi kieltää mentolisavukkeet ja tupakoinnin autossa, kun kyydissä on alle 15-vuotias.

 Taloyhtiöt voivat hakea kunnalta parvekkeille ja terasseille sekä huoneistoihin tupakointikieltoa.

Joidenkin asukkaiden parveketupakoinnista kärsineet taloyhtiöt voivat hakea ensi vuonna kunnalta tupakointikieltoa vaikka yksittäiselle parvekkeelle.

Toisaalta parveketupakointikiellon pitäisi yhdenvertaisuusperiaatteen nojalla koskea kaikkia huoneistoja, joissa savun kulkeutumisen olosuhteet ovat samanlaiset. Siksi taloyhtiön pitää olla valmis laajempaan tupakointikieltoon.

”Omaan huoneistoon kohdistuva kielto ei välttämättä haittaa niitä, jotka eivät tupakoi. Mutta jos vuokraa asuntoaan, parveketupakointikielto voi jopa heikentää vuokraamismahdollisuuksia”, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli arvioi.

Huplin mukaan yhdenvertaisuusperiaatteen soveltaminen taloyhtiössä voi hillitä kuntien terveystarkastajille kasautuvia hakemuspinoja, kun taloyhtiöt tekevät tupakointikiellon hakemisesta päätöksiä ensi kevään yhtiökokouksissaan.

Kielto pysyy huoneistossa, vaikka sen omistaja tai vuokralainen muuttaisi pois – ellei sen peruuttamista haeta.

”Uusi tupakkalaki antaa mahdollisuuden hakea tupakointikieltoja myös tilanteessa, jossa rakennuksessa ei tupakoida, ikään kuin ennakoivasti. Mielenkiintoista nähdä, ryhdytäänkö tupakointikieltoja hakemaan taloyhtiöissä näissä tilanteissa.”

Kiinteistöliiton ja Isännöintiliiton mukaan tupakointikiellon hakemisesta kannattaa päättää yhtiökokouksessa. Jatkossa kielto ei vaadi enää yhtiöjärjestyksen muuttamista ja kaikkien osakkaiden suostumusta, vaan enemmistön päätös riittää parveketupakointikiellon hakemiseen.

Parveketupakointikiellon saaminen taloyhtiöön on ensi vuonna melko helppoa, uskoo ylitarkastaja Reetta Honkanen sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

”Täytyy kuitenkin huomioida, että on tilanteita, joissa savu ei voi levitä parvekkeelta helposti toisille parvekkeille ja asuntoihin. Niin voi olla esimerkiksi korkealla kattohuoneistossa.”

Tupakointikiellon rikkomisesta voi seurata asukkaalle määrättävä uhkasakko. Ankarimmillaan on mahdollista, että taloyhtiö ottaa huoneiston hallintaansa.

Toiset ovat pelänneet, että tupakoinnin kieltäminen parvekkeella voi johtaa sisällä tupakoimiseen, vaikka asunnossa asuisi lapsia. Uuden tupakkalain tarkoituksena on edistää erityisesti nuorten savuttomuutta, eikä lapsia kuljettava saa enää röyhytellä autossa.

”Toki tällainen riski on olemassa, että sisätiloissa poltetaan. Savu ei saa silloin missään tilanteissa levitä naapuriasuntoihin eikä yleisiin tiloihin kuten käytäville. Muuten taloyhtiöön pitää tehdä korjauksia”, Honkanen sanoo.

Varsinaiseen huoneistoon tupakointikielto voidaan määrätä ainoastaan, jos savun kulkeutumista ei voida rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella ehkäistä. Huplin mukaan riskinä on, että sisällä tupakoimisesta voisi seurata esimerkiksi rakenteellisia korjaustarpeita.

”Jos rakenteiden ja eristeiden korjaustarpeita ilmenee, vastuut kustannuksista pitäisi kohdistaa tupakoivalle asukkaalle itselleen”, hän sanoo.

Se vaatisi hänen mukaansa kuitenkin vielä lain muutosta.

Asiantuntijoiden mukaan taloyhtiöiden kannattaa vielä odotella hakemustensa kanssa, sillä viranomaiset antavat ohjeistuksia ja tupakointikiellon hakua tarkentavan asetuksen vasta syksyllä. Auki on vielä esimerkiksi se, miten asuntojen haltijoita, kuten parveketupakoijia, kuullaan ennen kiellon hakemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat