Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikenneviraston reittipalvelu taipuu pian paremmin myös mobiiliin

Syksyllä Liikennevirasto kiinnittää huomiota reitti- ja pysäkkitietojen aukkojen täydentämiseen.

Kotimaa
 
Kuvakaappaus / Matka.fi
Sivuston toivotaan rohkaisevan myös niitä, jotka käyttävät joukkoliikennettä harvoin.
Sivuston toivotaan rohkaisevan myös niitä, jotka käyttävät joukkoliikennettä harvoin. Kuva: Kuvakaappaus / Matka.fi

Joukkoliikenteen reittiopaspalvelu Matka.fi uudistuu hyvää vauhtia. Kehitystyössä ollaan jo varsin pitkällä. Kokeiluversioita on julkaistu useita.

Nettisivun uusi kokeiluversio on saanut Liikenneviraston joukkoliikenneasiantuntija Martin Johanssonin mukaan myönteistä palautetta.

”Vanhaa versiota on moitittu ja käyttäjät ovat lopettaneet sen käytön alkuunsa”, Johansson kertoo.

Nyt moitteille pitäisi olla tiedossa loppu, sillä reittipalvelun uusi versio on tehty mobiililaitteiden ehdoilla ja sitä on helpompi käyttää kuin nykyistä, joka on suunniteltu käytettäväksi tietokoneella. Lisäksi esimerkiksi karttaa ja hakutoimintoja on kehitetty.

Liikennevirasto ei itse suunnittele tekevänsä reittipalvelusta varsinaista älypuhelimelle ladattavaa sovellusta.

Liikennevirasto kehittää koko Suomen reittipalvelua yhteistyössä Helsingin seudun liikenteen kanssa. Johanssonin mukaan viraston tavoite on, että reittipalvelun uusi versio on käytettävissä ensi vuoden alusta lähtien.

Liikenneviraston reittipalvelun idea on, ettei matkustajan tarvitse vierailla useiden liikenneyritysten sivuilla saadakseen matkansa suunnitelluksi. Yksi nettisivu yhdistää esimerkiksi junien ja bussien reitit ja kertoo, millä kulkea koko matkan kotiovelta määränpään osoitteeseen.

Johanssonin mukaan reittipalvelusta on erityisen paljon hyötyä henkilölle, joka ei käytä usein julkisia kulkuvälineitä ja tahtoo siksi suunnitella matkansa erityisen tarkasti.

”Toivomme, että ihmiset, jotka eivät käytä usein joukkoliikennettä, saisivat palvelusta uskallusta”, Johansson sanoo.

Uudesta versiosta on hyötyä myös joukkoliikenteen konkarille.

Reittipalvelun uusi tekniikka mahdollistaa sen, että jos matkustaja on epävarma junaan tai bussiin ehtimisestä, hän voi katsoa mobiilipalvelusta, missä kulkuväline parhaillaan liikkuu.

Suurissa kaupungeissa on totuttu siihen, että jos myöhästyy junasta, seuraava tulee pian. Pienillä paikkakunnilla voi seuraavaa bussia joutua odottamaan tunteja, jos ei ehdi ajoissa kyytiin.

”Ajantasainen tieto lisää matkustamisen turvallisuuden tunnetta. Nyt pidemmillä matkoilla ihmiset vaihtavat kulkuvälinettä mielellään suurilla asemilla. Ei haluta vaihtaa pimeillä pysäkeillä keskellä maaseutua.”

Johansson muistuttaa, että kaikilla liikennöijillä ei ole hallussaan paikannustekniikkaa.

Johanssonin mukaan monet ovat kysyneet Liikennevirastolta, miksi he käyttävät aikaa ja verorahoja reittipalvelun rakentamiseen. Onhan jo olemassa liikennesovelluksia, jotka yhdistelevät eri liikennevälineitä ja reittitietoja.

”Liikenneviraston reittipalvelussa kaikkien liikennöitsijöiden tiedot ovat tasapuolisesti saatavilla. Meillä ei ole mitään kaupallisia intressejä, mitä muissa palveluissa saattaa olla.”

Johanssonin mukaan tietopohjan luotettavuus ja kattavuus on virastolle kaikkein tärkeintä – ei esimerkiksi se, käyttääkö matkustaja juuri Liikenneviraston tekemää nettisivua.

”Jos käyttäjä haluaa käyttää jotain muuta reittipalvelua, se sopii. Toivomme, että kaikissa sovelluksissa käytettäisiin samaa tietopohjaa, jottei käyttäjille päädy ristiriitaista tietoa”, Johansson sanoo.

Matka.fi-reittipalvelu on rakennettu avoimen lähdekoodin varaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että sivuston tekniikka on yritysten ja yhteisöjen käytettävissä ja muut voivat luoda sen pohjalta omia sovelluksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat