Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesiskootterit valtaavat jälleen vesistöt – viranomainen varoittaa melusta ja kehottaa varovaisuuteen

Suomessa on yli 5 600 rekisteröityä vesiskootteria ja määrä lisääntyy vuosittain.

Kotimaa
 
Axel Nordman / HS
Helsinkiläinen Alexandra Leppänen on huomannut vesiskootterien yleistymisen. ”Se oli joskus todella ihme, että joku tuli jetillä vastaan. Nyt niitä tulee koko ajan”, hän kertoo.
Helsinkiläinen Alexandra Leppänen on huomannut vesiskootterien yleistymisen. ”Se oli joskus todella ihme, että joku tuli jetillä vastaan. Nyt niitä tulee koko ajan”, hän kertoo. Kuva: Axel Nordman / HS
Fakta

Turvallisuus ennen kaikkea

 Vesiskootterin kuljettamiseen vaaditaan vähintään 15 vuoden ikä ja taitoa kuljettaa menopeliä. Poliisi voi testata ajotaidon.

 Kelluntaliivit ovat pakolliset ajettaessa.

 Auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana vesillä on käytettävä valoja, jotka yleensä puuttuvat vesiskoottereista. Ajovalojen korvikkeeksi käy esimerkiksi tasku- tai otsalamppu.

 Mela kuuluu vaadittaviin varusteisiin vesillä. Vesiskootterit on kuitenkin vapautettu sammuttimen kantamisesta.

Vesiskootterit ovat lisänneet suosiotaan myös tänä vuonna. Kesäkuun loppuun mennessä Suomessa rekisteröitiin 444 vesiskootteria. Se on viidenneksen enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Moottoriveneitä taas rekisteröitiin hieman vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Nopeat ja helppokäyttöiset kulkupelit saattavat olla viemässä asiakkaita venekauppiailta, kun vesille mielivät päätyvät pienikokoisempaan ratkaisuun.

Sea-Doo -vesiskoottereita maahantuovan BRP Finlandin aluepäällikön Mika Heinon mukaan suosion suurin kasvu sijoittuu neljälle viimeiselle vuodelle.

Myös helsinkiläinen Alexandra Leppänen, 16, on huomannut vesiskootterien yleistymisen.

”Se oli joskus todella ihme, että joku tuli jetillä vastaan. Nyt niitä tulee koko ajan.”

Leppänen on liikkunut perheensä mukana vesillä jo pitkään, mutta aikaisemmin alla oli vene. Nyt vene on vaihtunut hurjaan menopeliin, jonka huippunopeus on yli sata kilometriä tunnissa.

Jo veneillessään Leppänen tykästyi vauhdikkaampaan menoon, ja juuri sen takia vesiskootteri on hänen mieleensä.

Vesiskootterit alkoivat Mika Heinon mukaan yleistyä, kun tavallisilla ihmisillä alkoi olla rahaa luksustuotteisiin ja vapaa-ajan vempaimiin. Kulta-ajat ajoittuivat 80- ja 90-luvuille.

Suosio kuitenkin hiipui hieman 2000-luvulle tultaessa, eivätkä uudet vesiskootterit menneet niin hyvin kaupaksi, sillä käytettyjen skoottereiden markkinat kasvoivat.

Nyt vesiskootterikauppiaiden kulta-ajat saattavat tehdä paluun. Moni asia on muuttunut sitten viime vuosikymmenen.

Vesiskootterit ovat kevyempiä, joten niitä on helppo siirtää. Vesille pääsee nopeasti, kun lasku veteen sujuu huoletta. Nykyisissä vesiskoottereissa on nelitahtimoottori, jonka ansiosta ne ovat hiljaisempia ja kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin edeltävät kaksitahtiset.

Varsinkin meluhaitat ovat aiheuttaneet närää esimerkiksi mökkeilijöiden keskuudessa. Heinon mukaan kynnys hankkia vesiskootteri on ollut aikaisemmin suurempi tämän takia.

Täysin meluhaitat eivät ole poistuneet. Vanhempi konstaapeli Saku Nieminen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että yleisin heille tuleva, vesiskoottereita koskeva ilmoitus johtuu yhä melusta.

Kokemattomat vesilläliikkujat vesiskootterin selässä voivat Niemisen mukaan aiheuttaa monia vaaratekijöitä.

”Ei tiedetä kaikkia sääntöjä, eikä sitten huomata kaikessa innostuksessa ottaa huomioon muita veneilijöitä ja uimareita ja ajetaan rajoitusalueella ylinopeutta”, hän kertoo.

Nieminen painottaa, että varsinkin vuokrausfirmojen tulisi perehdyttää asiakkaansa hyvin ennen vesille päästämistä.

Alexandra Leppänen on yksi niistä, jotka ovat oppineet käyttäytymään vesiliikenteessä oikein jo pienenä. Vesiskootterilla ajamisenkin opettelu tapahtui vanhemman kyydissä.

Vaikka vesiskoottereiden vuokraustoimintaa harjoitetaan Suomessa ahkerasti, suurin osa tänä vuonna rekisteröidyistä vesiskoottereista on rekisteröity yksityishenkilön nimiin.

Mika Heino arvioi, että hänen työnantajansa myymistä vesiskoottereista noin 5–10 prosenttia menee vuokrauskäyttöön.

Vesiskoottereita hankitaan usein perheen yhteiseen huvikäyttöön.

 

Jokamiehenoikeudet sallivat vesiskootterit – asutuksen läheisyydessä ajoa tulisi välttää

Vesiskootterilla ajelu on sallittua jokamiehenoikeuksien nojalla. Oikeus perustuu vesilain yleiskäyttöoikeuksiin. Joskus seurauksena on lomalaisen mökkirauhan menetys, kun naapuri ottaa vesiskootteristaan iloa irti.

Yleiskäyttöoikeuksien lähtökohta on, että oikeuksien käyttämisestä ei saa aiheutua vesialueen omistajalle, haltijalle tai muille intressitahoille vähäistä suurempaa haittaa. Tämä on yleinen periaate, joka läpäisee kaikki jokamiehenoikeudet.

Vesilakia koskevan hallituksen esityksen (HE 277/2009) mukaan vesistöissä liikkuvien tulee ottaa huomioon vesiympäristölle, vesialueen omistajille, rannanomistajille ja muille vesillä liikkujille aiheutuvat haitat.

”Siten esimerkiksi loma-asunnon rannan läheisyydessä tapahtuva vesihiihto, vesiskootterilla tai moottorikelkalla edestakainen ajo ei täytä vaatimusta tarpeettoman haitan välttämisestä”, hallituksen esityksessä sanotaan.

Ympäristöministeriön suositus onkin, että pidempiaikaista ajamista on hyvä välttää asutuksen välittömässä läheisyydessä haittojen ehkäisemiseksi.

Moottorikäyttöisellä vesikulkuneuvolla harjoittelemisesta ”pysyvästi ja toistuvasti” tietyllä alueella määrätään puolestaan vesiliikennelaissa.

”Moottorikäyttöisellä vesikulkuneuvolla suoritettavien kilpailujen tai harjoitusten toistuvaan tai pysyvään järjestämiseen samalla vesialueella on haettava – – kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen lupa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat