Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon korkeinta rakennusta kutsuttiin 70-luvulla ”kansalliset mitat ylittäväksi möhläykseksi”

Päätä huimaavaa -sarjassa esitellään Espoon korkein rakennus, Fortumin pääkonttori. Nyt ”Raaden hammas” on muutoksen edessä.

Kotimaa
 
Fortumin pääkonttorin saunaan liittyy erikoinen tarina
Fortumin pääkonttorin saunaan liittyy erikoinen tarina
Päätä huimaavaa -kesäsarjassa esitellään korkeita rakennuksia ja kerrotaan niihin liittyviä tarinoita. Vuorossa on Fortumin pääkonttori Espoon Keilaniemessä. Toimittaja: Mark Autio. Kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu

Joskus uudenvuodenaattona kiinteistöpäällikkö Eero Mäkinen kipuaa ahtaita metallitikkaita Fortumin pääkonttorin katolle katselemaan ilotulituksia.

”Täältä näkee Helsingin ja Espoon raketit. Uskallan väittää, että näköala on silloin pääkaupunkiseudun paras”, Mäkinen sanoo.

Väite on helppo uskoa.

Lähes yhdeksänkymmenen metrin (89,6m) korkeudessa sijaitsevalta katolta voi selkeällä säällä nähdä jopa Tallinnan linkkimastot.

”Alhaalla ei aina tajua kuinka korkealle tämä nousee. Viitisen vuotta sitten Greenpeacen aktivistit lähtivät kipuamaan palotikkaita katolle. He pääsivät puoliväliin ja jäätyivät siihen. Tarvittiin palokunta hakemaan heidät alas”, Mäkinen kertoo.

Kiinteistöpäällikkö Mäkinen on erinomainen opas Fortumin torniin, sillä aniharva tuntee rakennuksen yhtä hyvin. Mäkinen on asunut kiinteistössä 26 vuoden ajan. Hän aloitti Nesteen työntekijänä vuonna 1990 ja jatkoi vuosituhannen lopussa Fortumin palkkalistoilla.

”Työpaikalla asuminen kuului sen aikaisen huoltohenkilöstön velvollisuuksiin, paikalla piti aina olla päivystäjiä, vartijoita ja autokuski. Parhaimmillaan meitä asui täällä kahdeksan taloutta. Tuntui kuin olisimme olleet maalla, eihän Keilaniemessä liikkunut siihen aikaan iltaisin kukaan.”

Nykyisin Mäkinen on vaimoineen tornitalon ainoa vakinainen asukas.

Talon sokkeloisilla käytävillä hän liikkuu valoja sytyttämättä. Kerran taskulampun kanssa vastaan tullut vartija pelästyi pimeydestä ilmestynyttä Mäkistä niin pahanpäiväisesti, että ”kaveri sai jarrut päälle vasta juostuaan ensin satakunta metriä pakoon”.

Nesteen pääkonttoria haukuttiin ”uusfasistiseksi”

Keilaniemessä, vain kivenheiton päässä Helsingin rajasta kohoava tornitalo nousi alkujaan Nesteen pääkonttoriksi. Kolme vuotta kestäneet rakennustyöt alkoivat 1973.

”Uolevi rakennutti tämän omavaraiseksi, sellaiseksi ettei muita kiinteistöjä tarvittu. Ympäröivä alue oli pitkälti joutomaata, mutta meillä oli oma pankkikonttori, kauppa, lastentarha, lääkäriasema hammaslääkäreineen, sekä uima- ja palloiluhallit”, muistelee 28 vuoden ajan talossa työskennellyt Fortumin kiinteistöyksikön päällikkö Mikko Tavastila.

Uolevilla hän tarkoittaa Nesteen pääjohtaja Uolevi Raadetta.

”Hän halusi sinivalkoisen talon, joten julkisivut ovat tehty Sipoon valkoisesta kalkkikivestä ja kaikki lasit ovat sinisävyisiä”, kertoo Tavastila.

Aikoinaan Raade vahtikin pääkonttorin valmistumista kuin haukka.

Hän puuttui pieniinkin asioihin, esimerkiksi kun värikartasta ei löytynyt sopivaa maalia, niin ovien maalaamiseen sekoitettiin pääjohtajan erikseen hyväksymä väri, joka nimettiin ”Nesteen-ruskeaksi”.

Vuonna 1976 valmistunutta rakennusta kritisoitiin aluksi kovasanaisesti.

Arkkitehtipiireissä lopputulosta pidettiin vähintäänkin kyseenalaisena ja esimerkiksi Arkkitehti-lehdessä 1976 julkaistussa kirjoituksessa Markku Komonen kutsui rakennusta ”kansalliset mitat ylittäväksi möhläykseksi”, jonka ”laatikkotornin uusfasistisessa arkkitehtuurissa on vaikea nähdä muuta palkitsemisen perustetta kuin teräsrakenteiden markkinoinnin edistäminen.”

Torni sai lempinimen ”Raaden hammas”, Nesteen pääjohtajan mukaan.

Rakennus oli pitkään Suomen korkein tornitalo ja edelleen se hallitsee Espoon siluettia kaupungin korkeimpana.

Nyt maamerkin viittaa ollaan riisumassa.

Pääkonttorin naapuriin, Keilaniementien ja Karhusaarentien risteykseen on suunnitteilla neljä jopa 135 metristä asuinrakennusta. Metropysäkin lähelle kohoavien talojen rakentaminen alkaa näillä näkymin vuonna 2018.

”Niiden huiput tulevat olemaan 45 metriä meidän kattoamme korkeammalla”, Tavastila sanoo.

Muutoksen tuulen puhaltavat muutenkin 40-vuotiaaseen pääkonttoriin.

Talo on peruskorjausiässä ja Fortum kaavailee sen muuttamista asuinrakennukseksi. Alimpiin kerroksiin tulisi kaupallista tilaa ja 18 ylempää kerrosta muokattaisiin kodeiksi.

”Asiaa käsiteltiin viime vuonna Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnassa, mutta kaavasuunnitelma ei ole sen jälkeen edennyt. Lähivuosina jotain päätöksiä on kuitenkin pakko tehdä”, kertoo Tavastila.

Yksi mies ja viisituhatta ikkunaa

Palataan vielä hetkeksi pääkonttorin katolle.

Kun kurottautuu katsomaan yli reunan, tuntuu kuin alhaalta kohoava tuuli antaisi läpsyn kasvoille.

”Ei tuonne pidä mennä kovalla tuulella, siellä pääsee hengestään”, kertoo lasittaja Jarmo Avikainen.

Avikainen on vuosien aikana vaihtanut toistatuhatta ikkunaa Fortumin tornin kaikkiaan noin viidestätuhannesta ruudusta.

Lasittaessa hän laskeutuu vaijereiden varassa roikkuvalla alumiinikorilla talon seinustalle.

Silloin tuuli voi napata kelkaksi kutsutun torin. Pahimmillaan kori hakkaa seinää vasten niin kovaa, että varomattomalta voivat kädet murtua.

Kymmenennen kerroksen kohdalla sivuttaisliike saattaa olla jopa parinkymmenen metrin luokkaa.

”Kerran ukonilma yllätti kun olin seinällä. Ei auttanut kuin laittaa sähköt pois kelkasta ja jäädä odottamaan. Silloin tunsi itsensä aika pieneksi.”

Avikainen loukkasi hiljattain kätensä, eikä hän pysty enää laskeutumaan seinälle.

Hänen tietotaitonsa on kuitenkin siirtymässä eteenpäin.

”Minulla on kaksi poikaa, jotka molemmat ovat lasitushommissa. Toinen heistä on näillä näkymin jatkamassa työtäni”, Avikainen sanoo ylpeyttä äänessään.

Terhi Liimu / HS
Lähes yhdeksänkymmenen metrin korkeudessa sijaitsevalta Fortumin pääkonttorin katolta voi selkeällä säällä nähdä jopa Tallinnan linkkimastot.
Lähes yhdeksänkymmenen metrin korkeudessa sijaitsevalta Fortumin pääkonttorin katolta voi selkeällä säällä nähdä jopa Tallinnan linkkimastot.
Terhi Liimu / HS
Tornitalosta avautuu upea näkymä Salmisaareen päin.
Tornitalosta avautuu upea näkymä Salmisaareen päin.
Terhi Liimu / HS
Fortumin kiinteistöyksikön päällikkö Mikko Tavastila ja kiinteistöpäällikkö Eero Mäkinen tornitalon katolla.
Fortumin kiinteistöyksikön päällikkö Mikko Tavastila ja kiinteistöpäällikkö Eero Mäkinen tornitalon katolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat