Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Höyryveturi Ukko-Pekkaa kiellettiin liikennöimästä: Vapaaehtoista kuljettajaa tuurannut johtaja oli liian vanha ja kokenut

Poliisi keskeytti höyryveturi Ukko-Pekan liikennöintiyhtiön toiminnan dramaattisesti toimitusjohtajasta tehdyn ilmiannon perusteella.

Kotimaa
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Ukko-Pekka höyryveturi numero 1009 on valmistunut vuonna 1948. Kuva vuodelta 1994.
Ukko-Pekka höyryveturi numero 1009 on valmistunut vuonna 1948. Kuva vuodelta 1994. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Höyryveturi Ukko-Pekka ei saa liikennöidä tulevana viikonloppuna. Syynä on Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin yhtiölle määräämä liikennöintikielto.

Höyryveturia ajoi viime viikolla yhden päivän ajan yhtiön toimitusjohtaja, jolla ei ollut oikeutta höyryveturin kuljettamiseen.

Suomessa höyryveturin ajo-oikeus päättyy siihen, kun kuljettaja täyttää 68 vuotta. Yhtiön toimitusjohtaja on 69-vuotias ja on vastannut kaikkien yhtiön kuljettajien kouluttamisesta.

”Kaikki kuljettajat ovat vapaaehtoisia, ja alkuviikosta torstaille oli vielä lupautunut useita kuljettajia”, kertoo Ukko-Pekkaa liikennöivän Höyryveturimatkat 1009:n markkinoinnista vastaava Marko Koskinen. Lopulta kaikki kuljettajat kuitenkin peruivat. Vain toimitusjohtaja oli vapaana.

Koskisen mukaan toimitusjohtaja on yleensä aina muutenkin mukana kuljettajien kanssa veturissa, sillä useilla kuskeilla on vain vähän kokemusta.

”Johtaja vastaa yhtiönsä turvallisuudesta. Meillä oli torstaina kynnys matalalla, ja pykälien valossa se oli virhe.”

Koskinen kertoo, että yhtiön toimitusjohtaja aloitti raideliikenteen parissa 1960-luvulla höyryveturin lämmittäjänä. Työuransa hän on tehnyt useissa rautatiealan merkittävissä tehtävissä. Yhteensä hänellä on yli 50 vuoden kokemus höyryveturin kuljettamisesta.

Yhtiö kertoo Facebook-sivullaan, että ikävaatimus tulee poistumaan ensi vuonna, kun sääntöjä yhtenäistetään muun Euroopan kanssa.

Ukko-Pekan liikennöinti keskeytettiin torstaina Savonlinnan ja Punkaharjun välillä. Junan pysäytti poliisi sille tehdyn ilmiannon perusteella. Koskinen arvioi, että ilmiantajan on täytynyt tunnistaa yhtiön toimitusjohtaja.

”Junan siirtämiseen tarvittiin toinen yhtiö. Meidän yhtiömme ei saanut junaa enää liikennöidä”, Koskinen kertaa.

”Silloin kiellon pituus ja laajuus eivät käyneet vielä ilmi. Seuraavana aamuna huomasimme, että junamme oli poistettu liikennejärjestelmästä.”

Nyt liikenteen turvallisuusvirasto Trafi haluaa yhtiöltä lisäselvityksiä. Ennen niiden hyväksymistä Ukko-Pekka ei pääse raiteilla eteenpäin.

Koskisen mukaan taustalla vaikuttaa rautatieliikenteen monopoliasema ja sen ympärille rakentunut ihmisten verkosto.

Ukko-Pekka on liikennöinyt Raumalla aiemmin kolmena vuotena. Rauman radan liikennöintiin on myyty ennakkolippuja Rauman kaupungin palvelupiste Pyyrmanissa (Valtakatu 2). Rauman kaupunki pyytää ennakkolipun ostaneita olemaan yhteydessä Pyyrmaniin, josta ennakkolippujen rahat saa takaisin.

”Ei voi kuin pahoitella”, Marko Koskinen haluaa sanoa asiakkaille.

Ukko-Pekka, eli raskas pikajunaveturi Hr1 on valmistettu vuonna 1948. Sen suurin nopeus on yhtiön sivujen mukaan 110 kilometriä tunnissa. Samanlaisia valmistettiin vuosien 1937 ja 1957 välillä yhteensä 22 kappaletta, joista käyttökunnossa on yhä kaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat