Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisten rokotustiedot ovat usein hajallaan – katso, kuinka kattavia rokotukset ovat oman terveyskeskuksesi alueella

Tapaturma tai tuleva matka saa monen tarkastamaan rokotussuojansa. Sen selville saaminen saattaa olla vaikeaa, sillä monen aikuisen suomalaisen rokotustiedot ovat yhä paperilapulla.

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Rokotehistorian selvittäminen voi aikuisen kohdalla olla haastavaa, mikäli paperinen rokotekortti ei ole ajan tasalla tai on päässyt hukkumaan.
Rokotehistorian selvittäminen voi aikuisen kohdalla olla haastavaa, mikäli paperinen rokotekortti ei ole ajan tasalla tai on päässyt hukkumaan. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Neuvolassa tänä vuonna rokotetut lapset löytävät tulevaisuudessa lapsuudenaikaiset rokotustietonsa todennäköisesti helpommin kuin vanhempansa. Lasten rokotustiedot päätyvät sähköisen merkinnän kautta kunnalliseen potilastietojärjestelmään ja sieltä edelleen valtakunnalliseen potilastiedon arkistoon kanta.fi:hin.

Monella aikuisella rokotustiedot sen sijaan ovat hajallaan niissä paikoissa, missä rokotuksia on lapsena ja nuorena annettu, eikä oma vanha neuvolakortti ole välttämättä tallessa. Kanta.fi -tietokantaan eivät päivity ennen vuotta 2009 otetut rokotukset. Tulevaisuudessa myös muualla kuin kunnallisen terveydenhuollon toimipisteissä annettujen rokotusten tiedot kertyvät potilastiedon arkistoon.

Aikuiset heräävät THL:n asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalon mukaan miettimään omia rokotteitaan esimerkiksi silloin, kun he saavat tapaturman seurauksena likaisen haavan tai edessä on matka.

”Jos ei muista, milloin ja mitä rokotteita on saanut, aiemmista rokotteista kannattaa kysyä sieltä, missä ne on annettu”, Elonsalo sanoo.

Aikuisiällä jäykkäkouristus- ja kurkkumätäsuoja ylläpito vaatii tehosterokotuksen 10 vuoden välein.

”Jos viimeisimmän rokotteen ajankohta ei ole muistissa, ja tehosteen saa normaalia tiheämmin, siitä ei ole suurta terveydellistä haittaa. Tavallista laajempi paikallisreaktio saattaa tulla, kuten kipua ja kuumotusta olkavarteen”, Elonsalo toteaa.

Esimerkiksi likaisen haavan yhteydessä, jäykkäkouristussuoja pitäisi hänen mukaansa aina tarkistaa.

Suomalaiset saavat tällä hetkellä kansallisen rokotusohjelman mukaisesti rokotteen yhtätoista eri tautia vastaan.

HS kertoi sunnuntaina Pietarsaaren alueella vallitsevasta rokotekriittisyydestä. Alueella moni jättää osan tai kaikki rokotteista ottamatta.

Kansallisen rokotusohjelman mukaisia rokotteita on annettu Suomessa vuodesta 1941, jolloin suomalaisia vastasyntyneitä alettiin rokottaa tuberkuloosia vastaan. Rokotusohjelman maksuttomat ja vapaaehtoiset rokotukset alkavat lapsen ollessa parin kuukauden ikäinen rotavirusripulia ehkäisevällä rokotteella. Vuoden ikään mennessä suomalainen lapsi on yleensä saanut seitsemän rokotetta.

Kansallinen rokotusohjelma täydentyy aika ajoin. Viimeisin vuonna 2013 mukaan tullut on erityisesti kohdunkaulan syöpää ja sen esiasteita ehkäisevä tyttöjen papilloomavirusrokote, eli hpv-rokote.

Valtakunnallisen rokotusrekisterin mukaan yli 70 prosenttia vuonna 2002 syntyneistä tytöistä on saanut vähintään yhden annoksen rokotetta.

”Suurimmissa kaupungeissa Vantaalla, Tampereella, Helsingissä ja Turussa rokotuskattavuus on 70–80 prosenttia, Espoossa yli 80 prosenttia”, sanoo Elonsalo.

Tulevaisuudessa myös pojat saatetaan ottaa mukaan rokotusohjelmaan, sillä poikien rokottaminen suojaa myös tyttöjä hpv-tartunnalta. Papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä esiintyy myös miehillä.

Elokuussa hpv-rokotuksissa siirrytään kolmen annoksen sijaan kahden annoksen rokotussarjaan. Tutkimusten mukaan kaksi annosta tuottaa 10–14-vuotiaille tytöille yhtä hyvän rokotevasteen kuin kolme annosta 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Kahden annoksen rokotussarja on käytössä jo lähes kaikissa Euroopan maissa.

Rokoteannosten vähentäminen on THL:n mukaan tervetullutta: kun pistosten määrä vähenee, vähenevät myös rokotteen aiheuttamat haitat, kuten pistopaikan kipeytymiset.

”Lisäksi kouluterveydenhuollon työtaakka kevenee”, Elonsalo toteaa.

(Juttu jatkuu grafiikan alla)

Rokoteohjelmaan on jo vuosia haluttu lisätä myös vesirokkorokote. Rokotuksen ottamista ohjelmaan ovat esittäneet muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö, THL ja kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä. Sille ei kuitenkaan ole myönnetty rahoitusta. THL:n mukaan rokottamisen säästöjen on laskettu olevan noin 14 miljoonaa euroa. Rokotusten kustannusten on puolestaan arvioitu olevan noin neljä miljoonaa euroa.

Suomessa noin 57000 ihmistä sairastaa vesirokon vuosittain.

Toinen rokotusohjelmaan esitetty rokote on tbe-rokote, puutiaisten levittämää aivotulehdusta vastaan. Tällä hetkellä rokotteen saavat kansallisen rokotusohjelman osana kaikki Ahvenanmaalla vakituisesti asuvat kolme vuotta täyttäneet henkilöt. THL on esittänyt rokotteen laajentamista riskialueille, kuten Paraisille ja Simon kuntaan. Rokotetta suositellaan otettavaksi myös Kotkan saaristossa, Lappeenrannan Sammonlahdella ja Kuopion Maaningalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat