Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäkuussa satoi poikkeuksellisen paljon – järvien pinnat jopa kevättulvien tasolla

Sateet nostivat monen joen ja järven pinnan kevättulvan tasolle. Uimavedet ovat alle 20-asteisia.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Timo Jaakonaho
Runsaat sateet ovat pitäneett sisävesien pinnat korkealla eri puolilla maata.
Runsaat sateet ovat pitäneett sisävesien pinnat korkealla eri puolilla maata. Kuva: Timo Jaakonaho

Runsaat sateet pitävät sisävesien pinnat korkealla eri puolilla maata. Pohjanmaan joilla käytiin viikonloppuna kevättulvan korkeudessa, ja myös suurissa järvissä on vettä selvästi tavanomaista enemmän.

Näin korkeat lukemat eivät ole jokavuotisia, vaan niitä todetaan 3–10 vuoden välein, Suomen ympäristökeskus kertoo.

Kesäkuussa satoi poikkeuksellisen paljon, ja sateet ovat jatkuneet myös heinäkuussa. Esimerkiksi Vuoksen vesistön alueella satoi kahdessa viikossa koko heinäkuun keskimääräinen vesimäärä.

Runsaan sadannan alueita on muuallakin. Paljon vettä on tullut muun muassa Käsivarressa, Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

Perhojoella, Siikajoella, Kälviänjoella ja Pyhäjoella nousi vedenpinta viikonloppuna pienen kevättulvan lukemiin. Pinta on korkealla myös Lappajärvessä ja Pyhäjärvessä. Lappajärven pinta on nyt 20 senttimetriä tavallista ylempänä.

Koko Pohjanmaan alueella maaperä on märkää. Siksi satanut vesi ei mahdu enää imeytymään maahan vaan valuu nopeasti vesistöihin. Vaikutukset näkyvät: Uljuan tekoaltaan pinta nousi noin metrillä viime viikolla.

Sadetta on tullut runsaasti myös Lapissa ja Keski-Suomessa. Ivalonjoen ja Inarinjärven pinnat ovat korkealla, ja Päijänteen pinta on noin 15 senttimetriä keskimääräisen yläpuolella.

Saimaan pinta on noin 35 senttimetriä yli tavanomaisen. Sen odotetaan pysyvän ylhäällä loppusyksyyn asti.

Vesien pintavedet ovat jäähtyneet heinäkuun kuluessa, kun epävakainen ja tuulinen sää sekoitti ne viileämpiin vesikerroksiin. Maanantain mittausten mukaan koko maan uimavedet ovat alle 20-asteisia:

Säkylän Pyhäjärvi 19 astetta, Lohjanjärvi, Tuusulanjärvi, Päijänne ja Kallavesi sekä Saimaa 18 astetta, Inarinjärvi 17 astetta.

Merivesi on lähes samoissa lukemissa. Pohjoisen Itämeren pintavesi oli maanantaina 17-asteista ja Selkämeren 16-asteista. Perämerellä mitattiin 13 astetta.

Poutasää saa vauhtia tiistaista – korkeapaine vahvistuu etelästä
Poutasää saa vauhtia tiistaista – korkeapaine vahvistuu etelästä
Heinäkuun alku on ollut osassa maata ennätyksellisen sateinen. Nyt kuitenkin tuoreimmissa sääennusteissa sateet painottuvat Venäjän puolelle ja Suomessa sää on poutaista ja lämmintä, kertoo HS:n meteorologi Anniina Törmä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat