Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU pyrkii suitsimaan maidon ylituotantoa

EU:n maitotilalliset voivat saada tukea maidon tuotannon vähentämiseen.

Kotimaa
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Ministeri Kimmo Tiilikainen pitää merkittävänä sitä, että tukipaketti mahdollistaa myös kansallisen lisärahoituksen myöntämisen.
Ministeri Kimmo Tiilikainen pitää merkittävänä sitä, että tukipaketti mahdollistaa myös kansallisen lisärahoituksen myöntämisen. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Euroopan unionin maatalousministerit hyväksyivät maanantaina komission esityksen 500 miljoonan euron tukipaketista, jolla pyritään vähentämään maidon ylituotantoa unionin alueella ja saamaan tätä kautta maidon markkinahintoihin nousua.

Paketti koostuu kahdesta osasta. Vapaaehtoiseen maidon tuotannon vähentämiseen varataan 150 miljoonaa euroa. Lisäksi jäsenmaat saavat jakaa keskenään 350 miljoonaa euroa, joka on tarkoitettu kannattavuuden kanssa kamppailevien maatilojen talouden kohentamiseen.

Suomen osuus 350 miljoonan potista on 7,5 miljoonaa euroa.

Ministeri Kimmo Tiilikainen piti kokouksen jälkeen merkittävänä sitä, että tukipaketti mahdollistaa myös kansallisen lisärahoituksen myöntämisen ja korotettujen tukien ennakkomaksut viime vuoden tapaan.

”Tämän ansiosta voidaan maksaa jo lokakuussa 60 miljoonan euron summa, kun ilman tätä maksut olisivat lykkääntyneet joulukuulle”, Tiilikainen sanoi.

EU:n maitomarkkinat ovat kärsineet ylituotannosta jo usean vuoden ajan, mikä on vetänyt maidon tuottajahinnat matalalle koko EU:n alueella.

Maidon tuotannon vapaaehtoisen rajoittamisen toteuttamisen muodot ovat vielä päättämättä, mutta ilmeisesti se tapahtuu tilakohtaisten hakemusten perusteella. Tuottaja saa EU:lta tukea leikatessaan tuotantoa. Hallinnoinnin hoitaa kunkin jäsenmaan viranomainen.

Tiilikainen arvioi, että vaikka 150 miljoonalla aikaan saatava maidon tuotantovähennys ei ole määrällisesti suuri, niin pienikin määrä voi olla tarpeeksi kääntämään markkinatilanteen ja saamaan hintatason nousuun.

”Maidon on hinta on ollut syöksyssä ja tukipaketti olisi tarvittu jo aiemmin. Markkinahintojen elvyttäminen on ainoa kestävä tapa palauttaa maitotilojen kannattavuus.”

Myös maatalousneuvos Kari Valonen maa- ja metsätalousministeriöstä arvioi, että 150 miljoonaa euroa voi kääntää hintakehityksen.

Tuotannon leikkaustuki voi Valosen mukaan kiinnostaa erityisesti sellaisissa maissa, joissa maidon hinta on erityisen alhaalla, kuten Baltiassa. Tälläisissa maissa EU:n tarjous voi saada hyvän vastaanoton.

Suomessa kiinnostus ei ehkä ole samaa luokkaa, mutta jos EU:n alueella saadaan liikatuotantoa poistetuksi, siitä hyötyy hintojen kautta myös suomalainen tuottaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat