Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aktiivikerääjä nauttii hyvästä sienivuodesta – myytävät tatit päätyvät Italiaan

Polvijärveläinen Voitto Voutilainen kerää tatteja myyntiin seuraavat neljä viikkoa. Parhaina päivinä Voutilainen kerää 60 kiloa herkkutatteja.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Voitto Voutilainen arvelee keränneensä vuosien aikana myyntiin yli 10 000 kiloa herkkutatteja.
Voitto Voutilainen arvelee keränneensä vuosien aikana myyntiin yli 10 000 kiloa herkkutatteja. Kuva: Pentti Vänskä

Polvijärvi

Pohjois-Karjalassa asuvan Voitto Voutilaisen kesäohjelma meni sekaisin, kun kotiseudulta kuului uutisia: Ensimmäiset herkkutatit ovat nousseet. Niitä on puskenut esiin tavanomaista aikaisemmin.

Mökillä Nurmeksessa oli jätettävä rantasaunan remontti kesken ja ajettava kotiin Polvijärven tattimetsiin.

Nyt Voutilainen on jo kuusikon laidassa. Hän nostaa autosta kaksi päällekkäin pakattua kaupan ostoskoria, suihkuttaa aimo annoksen hyttysmyrkkyä pintaan ja katoaa kuusikkoon.

On alkanut Voutilaisen 17. vuosi, kun hän kerää tatteja myyntiin. Tästä eteenpäin 4–5 viikon ajan rakennusmestarin työstä eläkkeelle jäänyt mies lähtee joka ikinen aamu tattien etsintään kotikunnan tai lähikuntien metsiin, säästä riippumatta.

”Olen aiempaa laiskempi. Herään vasta kuudelta ja seitsemältä olen tatin varressa kiinni. Aikanaan olin aamulla otsalampun kanssa liikenteessä.”

Kuusikossa on varjoisaa ja aluskasvillisuutta on vähän. Ensimmäistä herkkutattia ei tarvitse etsiä pitkään.

”Varmaa ykkösluokkaa ja madoton”, mies sanoo ja poimii hansikkaiden peittämillä käsillä pienen sievän kuusenherkkutatin koriinsa.

Soma sieni päätyy todennäköisesti italialaisen herkkusuun lautaselle. Voutilainen myy keräämänsä tatit sieni- ja marjayrittäjä Loreno Dalla Vallelle, jonka toimipiste sijaitsee aivan Voutilaisen naapurissa.

Dalla Valle ostaa vuosittain noin 400 000–500 000 kiloa herkkutatteja. Niistä 90 prosenttia menee Italiaan. Kolmosluokan tatit menevät teollisuuden raaka-aineeksi, kakkos- ja ykkösluokan tatit tukkuihin ja ravintoloihin.

Yrittäjä uskoo, että tästä vuodesta tulee surkeaa viime vuotta parempi tattivuosi.

”Yleensä luonto tekee niin, että on yksi huono vuosi ja seuraavana vuonna se antaa takaisin”, Dalla Valle sanoo.

Voitto Voutilainen sai tattipureman naapuriltaan, joka keräsi herkkutatteja myyntiin. Nykyään Voutilainen kiertää päivän aikana seitsemästä kahdeksaan sienipaikkaa. Samoissa paikoissa hän käy parin päivän välein.

Päivässä kertyy autolla ajoa 20–40 kilometriä ja metsässä kävelyä 5–10 kilometriä. Voutilainen ei siivoa sieniään maastossa vaan palaa usein jo puoliltapäivin kotiin, jossa siivoaa saaliin.

”Tanakka tatti ja ihan valkoinen alta. Kop kop, äänestä kuulee, että se on terve. Euron tatti”, Voutilainen sanoo löydettyään uuden kaunokaisen.

Pohjois-Karjalassa muistellaan hurjaa tattivuotta 2003, jolloin metsä puski villinä herkkutatteja. Dalla Vallekin osti tuolloin huikeat 1,1 miljoonaa kiloa tatteja. Voutilaisen tattisaalis oli 1 100 kiloa.

”Kerääjien jono Dalla Vallen pihassa oli tielle asti. Minäkin jonotin kaksi ja puoli tuntia. Tattilaatikoita oli varmaan parikymmentä, siirsin niitä aina eteenpäin.”

Viime vuonnakin, joka oli huono sienivuosi, Voutilainen keräsi 540 kiloa herkkutatteja. Niitä alkoi nousta vasta syyskuun puolivälissä. Viimeiset olivat jo kohmeisia.

Parhaina päivinä Voutilainen on kerännyt 60 kiloa herkkutatteja. Surkeana päivänä saalis on jäänyt viiteen kiloon.

Vuosittain hän tienaa tateilla 2 000–3 000 euroa. Ne eivät kulu etelänmatkaan vaan tavalliseen elämiseen. Bensakuluja tulee, mutta samalla tulee kuntoiltua.

”Tattiaikana minulta lähtee painoa neljä tai viisi kiloa.”

Nyt herkkutatteja kyyhöttää kuusen juurella tasaisin väliajoin. Monet niistä ovat vielä pieniä, jotkut jo madonsyömiä.

”Tässä näkee lämpimän sään vaikutuksen. Tattia työntyy liian nopeaan tahtiin, ja ne myös madottuvat nopeasti. Tulee laatuongelmia”, Voutilainen ennustaa ja tekee kohta taas pari löytöä.

”Siinä on hyvä ykkönen, tanakan tuntuinen. Sillä otetaan 50 senttiä. Tämä painaa varmasti 400 grammaa, kahden euron tatti.”

Voutilainen nauttii metsässä liikkumisesta. Hän myös metsästää ja kalastaa. Sienestykseen liittyy jännitystä ja kilpailuakin, sillä samoilla apajilla käyvät muutkin.

”Tämä on pirun mielenkiintoista touhua. Ymmärrän sitä kultakuumetta Klondykessa. Ei tämä ihan sellaista ole, mutta oikeasti mielenkiintoista.”

Kun runsas tunti on kulunut, Voutilaisen korissa möllöttää noin viisi kiloa herkkutatteja. Mies avaa auton takakontin ja asettelee sienet varovasti pahvilaatikoihin. Hän näyttää lierihattuaan, joka on hänellä päässä aina sienten luovutuksessa.

”Kerran erehtyivät sanomaan Indiana Jonesiksi”, hän nauraa.

Kadonneen aarteen metsästäjäksi siis. Ei se pahasti pieleen mennyt – nythän pohjoiskarjalaisten aarteiden etsintä on käynnistynyt.

Tämän vuoden sienikaudesta enteillään hyvää. Sateinen, mutta melko lämmin sää on ollut sienikasvustoille hyväksi.

Herkkutatit ja kantarellit ovat nousseet esiin tavanomaista aiemmin. Etelä- ja Keski-Suomessa etenkin kantarelleja poimittiin jo heinäkuun alussa. Esimerkiksi Itä-Uudellamaalla ensimmäiset kantarellit löydettiin jo toukokuussa.

Pohjois-Savon Maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvoja Marja Niskanen uskoo ennusmerkkien perusteella runsaaseen sienisatoon.

”Kantarelleja on noussut jo ihan mukavasti. Ne ovat nousseet yllättävän aikaisin. Itse olen saanut jo kymmenen litran ämpärillisen kantarelleja”, Iisalmessa asuva Niskanen sanoo.

”Nyt on ollut lämmintä ja sateista, joten odotan kyllä hyvää sienisyksyä. Ensimmäisiä tatteja olen nähnyt jo täälläkin.”

Ensimmäisiä haaparouskujakin löytyy jo nyt esimerkiksi Pohjois-Karjalasta.

Myös Suomen Sieniseuran Facebook-sivuille on ladattu paljon sienikuvia eri puolilta maata: herkku- ja punikkitatteja, kantarelleja, kehnäsieniä sekä mustia torvisieniä. Muun muassa Rovaniemen korkeudelta on löydetty herkkusieniä, kangashaperoita ja kangasrouskuja.

Jo heinäkuun alkupuolella sienitutkija, Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo ennusti keskimääräistä parempaa sienivuotta. Salo kuitenkin muistutti, että sienirihmastojen sielunelämä on arvaamatonta.

Pentti Vänskä
Voutilainen ei itse säilö tatteja, mutta syö perheineen niitä tuoreena. Tattimetsältä sivutuotteena löytyvät kantarellit hän myös pitää itsellään.
Voutilainen ei itse säilö tatteja, mutta syö perheineen niitä tuoreena. Tattimetsältä sivutuotteena löytyvät kantarellit hän myös pitää itsellään.
Pentti Vänskä
Nyt Voutilainen kerää kuusenherkkutatteja, mutta 1–2 viikon päästä nousevat myös männynherkkutatit kangasmetsiin.
Nyt Voutilainen kerää kuusenherkkutatteja, mutta 1–2 viikon päästä nousevat myös männynherkkutatit kangasmetsiin.
Pentti Vänskä
Reilun tunnin aikana Voutilainen kerää tutusta sienipaikastaan viitisen kiloa kuusenherkkutatteja.
Reilun tunnin aikana Voutilainen kerää tutusta sienipaikastaan viitisen kiloa kuusenherkkutatteja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat