Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinne uhkaa joutua vaihtoon Sdp:n johdosta

Sekä Antti Lindtmanin että Tytti Tuppuraisen taakse ryhmittyy tukijoita.

Kotimaa
 
Markku Ulander, Vesa Moilanen / Lehtikuva
Antti Rinne (vas.), Antti Lindtman ja Tytti Tuppurainen.
Antti Rinne (vas.), Antti Lindtman ja Tytti Tuppurainen. Kuva: Markku Ulander, Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tästä on kyse

Puoluekokous helmikuussa

 Antti Rinne valittiin Sdp:n puheenjohtajaksi toukokuussa 2014. Rinne haastoi tuolloin istuvan puheenjohtajan Jutta Urpilaisen.

 Seuraava puoluekokous pidetään helmikuussa

Lahdessa. Mahdollisia

vastaehdokkaita odotetaan syksyn mittaan.

 Myös puoluesihteeri Reijo Paananen saattaa saada haastajia.

Kesä on syvimmillään, mutta Sdp:ssä valmistaudutaan jo helmikuun puoluekokoukseen ja puheenjohtajan vaihtamiseen.

Antti Rinne on johtanut Sdp:tä vasta runsaat kaksi vuotta, mutta osa demareista haluaa laittaa puheenjohtajan vaihtoon.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin taakse on jo kerääntynyt tukijoita.

Lindtmanin omia aikeita on vaikea ennakoida. Hänellä on vahvin noste voittaa Rinne puheenjohtajakisassa. Toisaalta Lindtman on ollut Rinteen luotettu mies johtaessaan eduskuntaryhmää. Näyttää helposti rumalta haastaa puolueen istuva puheenjohtaja siitä asemasta. Lindtman on vielä nuori ja ryhmän puheenjohtajana hänellä on myös hyvä ja vakaa asema.

HS ei tavoittanut Lindtmania kommentoimaan aikeitaan.

Vantaalainen Lindtman on Sdp:ssä jo pitkäaikainen perintöprinssi, mutta hän ei silti saa puolueessa jakamatonta kannatusta. Osa puolueväestä vierastaa tiivistä suhdetta Eero Heinäluomaan.

Osa Rinteen vaihtoa ajavista onkin ryhmittäytynyt oululaisen Tytti Tuppuraisen taakse. Heistä osa kannattaa häntä aidosti puheenjohtajaksi. Mutta myös osa Lindtmanin tukijoista toivoo Tuppuraisen lähtevän ehdolle ja näin avaavan Lindtmanille tietä haastaa istuva puheenjohtaja.

Tuppurainen itse ei myönnä harkitsevansa ehdokkuutta, mutta ei harkintaa kiistäkään.

”En pidä tätä pohdintaa yllä näillä helteillä. Se ei ole nyt ajankohtainen. Vaikea sanoa, pohdinko tätä myöhemmin. Puoluekokous on vielä kaukana, ei ole syytä käynnistää tätä keskustelua nyt”, Tuppurainen muotoilee HS:lle.

Julkisuudessa hyvin esiintyvällä Timo Harakalla on myös kannattajia ainakin kahvipöytäkeskusteluissa. Harakka on sanonut, ettei haasta istuvaa puheenjohtajaa.

”Semmoista asetelmaa ei tule, että minä ja Rinne olisimme vastakkain”, Harakka vahvistaa myös nyt HS:lle. Eli Harakan mahdollinen ehdokkuusharkinta vaatisi sen, että Rinne ei enää yrittäisi jatkokaudelle.

Antti Rinne itse on ilmoittanut kertovansa jatkoaikeistaan myöhemmin syksyllä.

Vakavamman liikehdinnän lisäksi varhainen puheenjohtajaspekulaatio aiheuttaa kaikenlaista taustakuhinaa.

Rinteen vastustajat ovat sitä mieltä, että hinku vaihtaa puheenjohtaja on niin kova, että lähes jokaista on kysytty ehdolle Erkki Tuomiojasta Sanna Mariniin ja Susanna Huoviseen. Heillä ei tiettävästi ole kiinnostusta.

Rinteen tukijat puolestaan ovat sitä mieltä, että jos Rinne saa elo–syyskuun aikana otteen puolueesta ja hyviä ulostuloja, mitään puheenjohtajakisaa ei edes tule.

Tukijoidenkin mukaan Rinteen pitää kuitenkin parantaa otetaan, jotta haastajien etsiminen loppuu.

Antti Rinne on saanut olla suojassa arvostelulta niin kauan kuin puolueen kannatus on ollut hyvissä lukemissa ja hallitus on kompastellut nimenomaan työelämäkysymyksissä, joita pidetään ay-taustan vuoksi Rinteen vahvuutena.

Nyt molemmat tuulensuojat ovat alkaneet purkautua. Ylen viimeisimmässä kannatusmittauksessa Sdp oli enää kolmantena. Myös hallituksen kilpailukykysopimus on rauhallisemmassa tilassa.

Rinteen ongelmana ovat myös heikot esiintymistaidot. Tämän tunnistavat myös tukijat. Tukijat kehuvat johtamistaitoja, kriitikot lyttäävät nekin.

Eräs kansanedustaja arvioi ”ihmeeksi” sen, jos Rinne saa helmikuussa jatkokauden.

Puheenjohtajakisan lisäksi Sdp:ssä saattaa olla edessä myös puoluesihteeriäänestys. Nykyistä puoluesihteeriä Reijo Paanasta on arvosteltu pitkin matkaa.

Seuraajapörssissä pyöritellään sellaisia nimiä kuin Maarit Feldt-Ranta, Jyrki Konola, Matti Hirvola ja Tage Lindberg. Myös Paavali Kukkosen ja Petteri Oksan nimet on mainittu.

Feldt-Ranta on kansanedustaja. Konola, Hirvola, Lindberg ja Kukkonen ovat entisiä Sdp:n ministereiden ja puheenjohtajien avustajia ja nykyään töissä ammattiliitoissa tai keskusjärjestössä. Oksa on entinen demarinuorten puheenjohtaja ja nyt töissä Insinööriliitossa.

Paananen kertoo omista jatkoaikeistaan syksymmällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat