Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trafi arvioi höyryveturiyhtiön jatkon – poliisin pysäyttämä Ukko-Pekka seisoo ainakin torstaihin

Rautateiden museoliikenteessä on viime vuosina sattunut useita onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

Kotimaa
 
Mika Ranta
Höyryveturi Ukko-Pekka matkalla Helsingistä Lahteen kesällä 2007.
Höyryveturi Ukko-Pekka matkalla Helsingistä Lahteen kesällä 2007. Kuva: Mika Ranta

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi arvioi torstaina, saako liikennöintikieltoon asetettu höyryveturiyritys jatkaa toimintaansa.

Poliisi keskeytti viime torstaina Höyryveturimatkat1009 Oy:n liikennöimän höyryveturi Ukko-Pekan matkan Savonlinnan ja Punkaharjun välissä. Syynä oli poliisin saama ilmianto, jonka mukaan höyryveturia ajaneella yhtiön toimitusjohtajalla ei ollut oikeutta junan kuljettamiseen.

Myös yritys itse kertoo omalla Facebook-sivullaan, että toimitusjohtajalla ei yli vuoteen ole ollut enää lupaa toimia veturinkuljettajana.

Virallisesti Trafi suhtautuu tapaukseen tässä vaiheessa neutraalisti. Trafi kuulee yritystä torstaina.

”Kuulemistilaisuudessa arvioidaan sitä, onko vaihtoehtoja siihen, että yrityksen toiminta voi jatkua”, sanoo Trafin raideliikenteen toimijoiden yksikönpäällikkö Jouko Linnasaari.

”Kun yritystä ei ole kuultu, on vaikea sanoa asiaan vielä mitään. Tässä vaiheessa on olemassa siis epäilys [oikeudettomasta kuljettamisesta], mutta haluamme kuulla toimijan selityksen tapahtumista ja tehdä omat ratkaisumme vasta sen jälkeen”, Linnasaari sanoo.

Museoliikenne, johon höyryveturiliikennekin kuuluu, on viime vuosien aikana osoittautunut riskialttiiksi. Trafin vuonna 2014 julkaiseman raportin mukaan museoliikennöinnissä tapahtui esimerkiksi vuosina 2012 ja 2013 useita vaaratilanteita, joista vakavimpia olivat kaksi luvatonta liikkeelle lähtöä ja yksi matkustajapysähdys aikataulun ulkopuolella.

Matkustajapysähdyksessä matkustajia poistui museojunasta viereisen raiteen yli juuri ennen kuin Allegro-juna ohitti paikan suurella nopeudella.

Muita museoliikenteessä lähivuosina tapahtuneita onnettomuuksia ja vaaratilanteita ovat olleet ainakin höyryveturien aiheuttamat tulipalot, törmäys liikennöinnin ulkopuolella, seis-opasteen luvaton ohitus, suistuminen raiteilta ja kaksi tasoristeysonnettomuutta.

Kesällä 2012 Ukko-Pekka sytytti vahingossa useita tulipaloja, joiden vuoksi pääradan liikenne meni sekaisin. VR esti sen jälkeen Ukko-Pekan osallistumisen rautatieliikenteen perinneajotapahtumaan turvallisuussyihin vedoten.

Trafin raportin mukaan museoliikenteessä ei ole tapahtunut henkilövahinkoja, mutta joukossa on kuitenkin ollut korkean riskin läheltä piti -tilanteita.

”On niitä sattunut, mutta sattuuhan niitä muunkin junaliikenteen puolella. Sanoisin, että tilanne on vuodesta 2014 jonkin verran parantunut”, Linnasaari sanoo.

Trafin raportti kertoo, että rautateiden museoliikenteessä tapahtuu moninkertainen määrä poikkeamia junakilometriä kohden kaupalliseen rautatieliikenteeseen verrattuna.

Raportin mukaan ”kaksi museoliikenteen harjoittajaa on selvästi yliedustettuna museoliikenteen poikkeamissa”.

Jouko Linnasaari, onko toinen näistä Höyryveturimatkat1009 Oy?

”En nyt lähtisi museoliikenteestä erikseen näitä höyryveturiyrityksiä huomioimaan. Tämä on jo saanut mediassa aika suuret mittasuhteet. Että en lähtisi arvioimaan.”

Höyryveturimatkat1009 Oy:n markkinoinnista vastaava Marko Koskinen kertoi maanantaina Helsingin Sanomille, että yrityksen toimitusjohtaja lähti torstaina kuljettamaan höyryveturia, koska kaikki muut kuljettajat olivat peruneet.

”Johtaja vastaa yhtiönsä turvallisuudesta. Meillä oli torstaina kynnys matalalla, ja pykälien valossa se oli virhe”, Koskinen sanoi.

Ukko-Pekan on määrä ajaa Kouvolasta Lahden kautta Heinolaan 30.–31.7. ja 13.–14.8. Lisäksi Rauman radan liikennöintiin on myyty ennakkolippuja. Rauman kaupunki pyytää ennakkolipun ostaneita olemaan yhteydessä kaupungin palvelupiste Pyyrmanniin, josta ennakkolippujen rahat saa takaisin.

Oikaisu 19.7. kello 12.56: Jutussa puhuttiin aiemmin Savonlinnan ja Punkalaitumen välisestä rataosuudesta. Kyseessä on Savonlinnan ja Punkaharjun välinen rataosuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat