Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tullut ennätyksellinen määrä tauteja levittäviä kirvoja – virustaudit uhkaavat omenasatoa

Kirvat levittivät runsaasti viljoja uhkaavia virustauteja. Omenasadosta tulee hyvä, mikäli kasvitaudit eivät vahingoita sitä.

Kotimaa
 
Reijo Hietanen / HS
Kaura on erityisen altis virustautien aiheuttamille vahingoille.
Kaura on erityisen altis virustautien aiheuttamille vahingoille. Kuva: Reijo Hietanen / HS
Fakta

Sato-odotukset

 Kasvitautien runsas määrä saattaa pienentää viljasatoa.

 Mansikkasato jää tavallista huonommaksi. Mansikan pääsatokausi on jo ohi.

 Vadelman satokausi on käynnissä ja siitä odotetaan hyvää.

 Myös omenoita on tulossa paljon.

 Herukkasadosta on tulossa tavanomainen.

Sade- ja poutasäiden vaihtelu on lisännyt kasvitauteja Suomessa. Erityisesti viljojen virustauteja esiintyy nyt poikkeuksellisen paljon. Virustautien runsaaseen määrään ovat syynä tauteja levittävät kirvat, joita tuli Suomeen keväällä ennätyksellisen paljon.

”Virustauteja on harvinaisen paljon. En ole nähnyt vastaavaa kahteenkymmeneen vuoteen”, kertoo erikoistutkija Marja Jalli Luonnonvarakeskuksesta.

Virustaudit kiusaavat kaikkia viljalajeja, öljykasveja ja härkäpapua, mutta kaura on alttein virusvaurioille. Virustauteja esiintyy nyt eniten peltoalueilla, joissa kirvojen torjunta myöhästyi tai jäi tekemättä. Tartunnan saaneille kasveille ei ole hoitokeinoja.

”Tämänhetkisessä kasvitautitilanteessa on suuria alueellisia vaihteluja. Osa viljelmistä on suhteellisen puhtaita taudeista”, Jalli sanoo.

Lämmin ja kostea kesäsää on villinnyt myös muita kasvitauteja. Viljoissa esiintyy lehtilaikkutauteja ja punahomeiden esiintymisriski on suuri. Rypsi- ja rapsipelloilla puolestaan on nyt iso pahkahomeriski.

”Keski-Euroopan viljelmillä esiintyi alkukasvukaudella runsaasti ruostetauteja. Poutaisten ja kosteiden säiden vaihtelu on tehnyt niiden leviämiselle otolliset olosuhteet. Suomessa ensimmäiset ruoste-esiintymät havaittiin viime viikolla.”

Kuten laikkutaudissakin, ruostetaudissa lehtiin ilmestyy keltaisia pisteitä ja punaoransseja näppylöitä.

Kasvitauteja pyritään estämään torjunta-aineilla, kiertoviljelyllä sekä kestävillä lajikkeilla. Pahimmillaan taudit voivat aiheuttaa 30 prosentin satotappion.

”Kasvitautien paine on nyt tavallista kovempi. Suomessa on alueita, joissa peltoalueiden kiertoviljely on heikompaa kuin muualla. Siellä näky on nyt aika surullinen”, Jalli kertoo.

Ensimmäiset havainnot perunarutosta tehtiin heinäkuun alussa. Tauti kiusaa lähinnä palstaviljelijöitä ja kotipuutarhureita, sillä ammattiviljelijät pystyvät taltuttamaan perunaruton, mikäli sen torjunta aloitetaan ajoissa.

Kesän ensimmäinen koloradonkuoriaishavainto tehtiin heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Kouvolassa. Koloradonkuoriainen aiheuttaa pahoja tuhoja perunapelloilla, mutta sitä ei esiinny Suomessa pysyvästi.

Viime vuonna kuoriaista löytyi 14 perunaviljelmältä. Kuoriaiset hävitetään, jotta niiden leviäminen pystyttäisiin estämään.

Mansikan pääsatokausi on jo ohi, mutta vadelmien pääsatokausi on parhaillaan käynnissä. Vadelmasadosta odotetaan tavallista parempaa ja sen kooksi ennakoidaan noin miljoonaa kiloa. Avomaan vadelman satokausi ei kestä pitkään, mutta kasvihuoneissa viljelmillä vadelman satokausi on pidempi.

Ulla-Maija Lähteenmäki
Omenasadosta tulee runsas, jos kasvitaudit eivät pilaa sitä.
Omenasadosta tulee runsas, jos kasvitaudit eivät pilaa sitä.

Myös omenan sato-odotukset ovat tällä hetkellä hyvät. Omenoita uhkaavat kuitenkin kasvitaudit, kuten hedelmärupi ja keltamuumiotauti.

”Hedelmärupea ei voi torjua oikein mitenkään suojaisissa kotipuutarhoissa. Ammattitarhoissa puut leikataan niin, että ne kuivuvat nopeasti sateiden jälkeen. Puun nopea kuivuminen ehkäisee omenarupea”, kertoo toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta.

Muumiotaudin esiintymistä kotipuutarhoissa voi yrittää hillitä hävittämällä muumio-omenat esimerkiksi roskiin niin, etteivät ne levitä tautia lisää. Tauti tosin siirtyy paikasta toiseen itiöiden avulla, jotka leviävät nopeasti ilmassa.

Omenasadon kannalta on hyvä, että omenakääriäisiä ja pihlajanmarjakoita on tänä vuonna vähän. Päärynäpuiden riesoja, päärynänäkämäsääskiä, esiintyy paikoitellen.

Herukkasadosta odotetaan tällä hetkellä tavanomaista. Punaisten ja valkoisen herukoiden kypsyminen on jo alkanut.

”Mustaherukka kypsyy niitä hieman myöhemmin”, Salo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat