Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Kärnä: Lapsilisät pois rokotteita vastustavilta – vertaa kieltämistä kuoleman­tuottamuksen yritykseen

Lääkärien mukaan rokotuskriittisyys vaarantaa jo rokotettujenkin terveyden, sillä niin kutsuttu laumaimmuniteetti ei pääse syntymään, jos tarpeeksi moni ei ole rokotettu tautia vastaan.

Kotimaa
 
Jussi Helttunen
Yksivuotias poika saa rokotuksen Helsingissä tammikuussa 2014.
Yksivuotias poika saa rokotuksen Helsingissä tammikuussa 2014. Kuva: Jussi Helttunen

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina rokotekriittisistä vanhemmista, jotka jättävät lapsensa rokottamatta. Heitä asuu runsaasti etenkin Pietarsaaren alueella. Lastenlääkäri Markus Granholm kertoi HS:n jutussa, että joidenkin koululuokkien rokotuskattavuus alkaa laskea jo lähelle 60 prosenttia.

Lääkärien mukaan rokotuskriittisyys vaarantaa jo rokotettujenkin terveyden, sillä niin kutsuttu laumaimmuniteetti ei pääse syntymään, jos tarpeeksi moni ei ole rokotettu tautia vastaan. Kun useampi on rokotettu, myös rokotteen ottaneen suoja kasvaa.

Granholm kertoi sen vuoksi jopa suositelleensa joillekin vanhemmille muuttamista Pietarsaaren alueelta.

Tiistaina keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä tiedotti valmistelevansa lakialoitetta, jonka mukaan lapsilisän nostamisen edellytyksenä olisi sitoutuminen kansalliseen rokotusohjelmaan. Lisäksi edellytettäisiin säännöllisiä neuvolakäyntejä lapsen kouluikään saakka.

Kärnä vertaa tiedotteessaan lapsen rokottamatta jättämistä pahoinpitelyyn ja kuolemantuottamuksen yritykseen.

Kärnän aloitteen toinen osa koskee rikoslain muuttamista siten, että lapsen rokottamattomuudesta voidaan tuomita rangaistus lapsen huoltajille, mikäli lapsi itse tai joku muu kuolee, vammautuu tai sairastuu vakavasti rokottamattomuuden seurauksena.

”On valitettavaa, että rokotteista liikkuu valtavasti väärää tietoa, jonka vuoksi rokottamattomuus yleistyy. Yhteiskunnan on näytettävä, miten tärkeää rokottaminen on ja vanhempien, jotka aikovat jättää lapsensa rokottamatta, on kannettava vastuu omasta päätöksestään”, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kansallisen rokotusohjelman mukaisia rokotteita on annettu Suomessa vuodesta 1941, jolloin suomalaisia vastasyntyneitä alettiin rokottaa tuberkuloosia vastaan. Rokotusohjelman maksuttomat ja vapaaehtoiset rokotukset alkavat lapsen ollessa parin kuukauden ikäinen rotavirusripulia ehkäisevällä rokotteella. Vuoden ikään mennessä suomalainen lapsi on yleensä saanut seitsemän rokotetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat