Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huomenna alkavasta ravustuskaudesta on tulossa hyvä

Rapujen saatavuus on parantunut Suomessa.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Lauri Rotko
Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun.
Ravustuskausi jatkuu lokakuun loppuun. Kuva: Lauri Rotko

Ravustuskausi alkaa Suomessa torstaina kello 12. Tänä vuonna mertoihin odotetaan kulkevan hyvä määrä rapuja, sillä olosuhteet ovat olleet suotuisat.

”Viime syksynä järviin jäi sopivankokoisia rapuja. Keväällä lämmin jakso nopeutti poikasten kuoriutumista. Emoravut ovat valmiina menemään mertaan, kun ei ole enää poikasia huolehdittavina”, kertoo tutkija Jouni Tulonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Pyydettävien rapujen tarkkaa määrää on hänen mukaansa vaikea ennustaa. Koeravustusten tulokset ovat isoilta järviltä Etelä-Suomessa.

”Jos tulee normaali hyvä vuosi, kokonaissaalis on karkeasti arvioituna varmaan 4–6 miljoonan ravun paikkeilla”, Tulonen sanoo.

Valtaosan ravuista pyytävät vapaa-ajan kalastajat omaan käyttöönsä. Saaliista suuri enemmistö on täplärapuja.

Uuden kalastuslain myötä kaupallisten kalastajien täytyy rekisteröityä ely-keskukseen. Rekisteröitymistä ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos myy kauden aikana enintään 300 rapua ja vain suoraan kuluttajille.

HOK-Elannon liikkeisiin pääkaupunkiseudulla ensimmäiset ravut tulevat viimeistään ensi viikon perjantaina.

”Viime kesänä meni niin pakasterapuja kuin tuoreita todella hyvin”, kertoo päivittäistavarakaupan myyntipäällikkö Kai Narinen kauppakeskus Kaaren Prismasta Helsingistä.

Keitettyjä täplärapuja toimitetaan kauppaan joka perjantai syyskuun loppuun asti. Hinta asettuu noin kahteen euroon eikä Narisen mukaan vaihtele kauden aikana.

Esimerkiksi K-supermarket Mustapekasta Helsingistä saksiniekkoja saa puolestaan heti tämän viikon perjantaista lähtien.

Hintataso alkaa samasta kuin viime vuonna, mutta voi muuttua tukkuhinnan muutosten mukaan. Isoja heilahteluja tuskin on luvassa, sanoo kauppias Jouni Ekholm.

Nykyisin Lukeen kuuluva Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos julkaisi vuonna 2013 raportin, jonka mukaan aikuisväestöstä 1,2 miljoonaa syö kotimaisia rapuja. Ammattikalastuksen rapusaaliitkin ovat kasvaneet viime vuosikymmenen aikana.

”Rapuja on ollut saatavilla niin, että tavallinen kuluttajakin on voinut pitää rapujuhlat ilman että on tarvinnut itse ravustaa. 25–30 vuotta sitten ravut olivat enemmän herrojen herkkua”, Tulonen sanoo.

Mustapekassa rapujen myynti on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa, mikä johtuu osin myös määrätietoisesta markkinoinnista.

”Rapujuhlien järjestämisestä myös muodostuu herkästi jokavuotinen perinne”, kauppias Ekholm sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat