Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain puolet sähköromusta kierrätetään – kaikki eivät tiedä, että kaupan pitää ottaa vanha laite vaihdossa

Vanhat sähkölaitteet voi palauttaa maksutta kauppoihin tai keräyspisteisiin.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Sisko Marjanen osti tiistaina imurin Forumin Gigantista. Myyjä Miika Perttilä toi kassin pölypusseille.
Sisko Marjanen osti tiistaina imurin Forumin Gigantista. Myyjä Miika Perttilä toi kassin pölypusseille. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Suomalaiset ostavat vuosittain 120 000–140 000 tonnia sähkölaitteita. Tuottajien kierrätykseen keräämä elektroniikkamäärä on paljon pienempi: 50 000–70 000 tonnia.

Keräysmäärät ovat kasvaneet viime vuosina. Kasvu on kuitenkin ollut vaatimatonta siihen nähden, että kierrätystä on pyritty tehostamaan lainsäädännöllä.

Toukokuusta 2013 lähtien kaikkien kauppojen on pitänyt ottaa vastaan vanha laite, jos ostaa uuden tilalle. Pienelektroniikkaa voi viedä ilman ostopakkoa useimpiin kodinkoneliikkeisiin sekä elektroniikkaa myyviin suuriin marketteihin ja tavarataloihin.

Jo vuodesta 2005 lähtien kaikki kodin laitteet on voinut viedä ilmaiseksi tuottajien järjestämiin vastaanottopisteisiin, jotka usein sijaitsevat kunnallisilla kierrätysasemilla.

Miksi silti noin puolet elektroniikasta jää kierrättämättä?

Osittain kyse on vain puutteellisesta tilastoinnista, vastaa johtava tuottajavastuuvalvoja Teemu Virtanen Pirkanmaan ely-keskuksesta. Keskus valvoo kierrätysjärjestelmiä Suomessa.

”Esimerkiksi suurin osa yritysten kierrätykseen toimittamista laitteista ei näy tilastoissa.”

Virtanen toteaa myös, että kansainvälisesti verrattuna Suomen kierrätysmäärä, yli 10 kiloa sähköromua henkeä kohden vuodessa, on suuri.

”Teiden varsilla ei enää näy Suomessa vanhoja jääkaappeja ja helloja.”

Sekajätteeseen elektroniikkaa päätyy varsin vähän. Pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaavan HSY:n tutkimuksen mukaan noin 1,4 kiloa asukasta kohden.

Jonkin verran sähköromua laitetaan myös metallinkeräykseen. Siellä monet laitteet voidaan kierrättää vain puutteellisesti.

Miljoonien vanhojen laitteiden kohtalo on kuitenkin hämärän peitossa. Osa niistä kerätään laittomissa keräyksissä ja puretaan usein alkeellisissa olosuhteissa kehitysmaissa.

Ison osan vanhoista laitteista Virtanen uskoo löytyvän suomalaisten laatikoista, varastoista ja kesämökeiltä. Laitteita ei joko jakseta toimittaa kierrätykseen tai kierrätysmahdollisuuksia ei tunneta.

”Ely-keskus aikoo selvittää, millainen tiedotus parhaiten tavoittaa kuluttajat ja yritykset”, Virtanen kertoo.

Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola sanoo, että kauppaketjut ovat kertoneet kierrätyksestä asiakaslehdissä, netissä ja sosiaalisessa mediassa.

”Tietoa löytää kyllä, jos on kiinnostunut.”

Eikö kierrätysmahdollisuus voisi olla näkyvämmin esillä kaupoissa? Onhan paristojen keräyslaatikkokin usein hyvällä paikalla liikkeen aulassa.

”Aika harvassa kaupassa on tilaa järjestää sähköromun keräystä näyttävästi. Paloturvallisuuden takia laitteet viedään yleensä takahuoneeseen”, Ola sanoo.

Eikö kierrätyksestä voisi silti kertoa kassalla tai aulassa vaikka julisteella?

”Viestintää voi aina parantaa. Myymälöissä on kuitenkin esillä paljon informaatiota, joka kilpailee huomiosta”, Ola vastaa.

Samoin toteaa toiminnanjohtaja Arto Puumalainen Serty ry:stä, joka on yksi viidestä sähköromua kierrättävästä tuottajayhteisöstä Suomessa. Puumalainen arvioi, että elektroniikan kierrätys vaatii vielä totuttelua kuluttajilta.

”Olisi tärkeää, että suomalaisille tulisi luontevaksi tavaksi viedä vanha laite kierrätykseen samalla, kun ostaa uuden.”

Heidi Piiroinen
Myyjät tuntevat kierrätyksen, asiakkaat eivät

Vuodesta 2013 kuluttajat ovat saaneet viedä vanhan laitteen mihin tahansa kauppaan uuden oston yhteydessä. Pienet sähkölaitteet voi viedä kierrätettäväksi ilman ostopakkoakin isoihin marketteihin sekä vähintään 200 neliön sähkölaitteita myyviin erikoisliikkeisiin.

HS testasi Helsingin keskustassa noudatetaanko lakia. Kokeilimme palauttaa sähkövatkaimen Sokokseen, Stockmannin Power-myymälään, Forumin Giganttiin ja K-Rautaan sekä Kampin Anttilaan. Kaikissa myyjät tarjoutuivat ottamaan laitteen kierrätykseen.

Sen sijaan HS:n kaupoissa haastattelemat asiakkaat eivät tienneet mahdollisuudesta.

Stockmannin kellarikerroksen Power-myymälässä kahvinkeittimiä katselleelle Ninni Kankaalle ja Mikko Korvelle tuttuja olivat vain YTV:n Sortti-asemat.

Kangas kertoi luopuvansa laitteista usein jo siinä vaiheessa, kun ne vielä toimivat.

”Vien laitteet esimerkiksi Fidan kirpputorille.”

Molemmat kertoivat myös välillä heittäneensä rikkinäisiä koneita roskikseen. Korpi muisteli myös kerran käyneensä Sortti-asemalla.

Myöskään Forumin Gigantissa asioinut Sisko Marjanen ei ollut aiemmin kuullut, että kaupat ottavat elektroniikkaa ilmaiseksi vastaan. Marjanen kuitenkin totesi, ettei mahdollisuudesta ole iäkkäälle ja autottomalle ihmiselle juuri hyötyä.

”Ostan uuden koneen vain, jos se kuljetetaan kotiin ja vanha viedään samalla pois.”

Jonkin pienen kauppakassiin mahtuvan laitteen Marjanen kertoi saattavansa palauttaa vastaisuudessa itse.

”Vanhoja puhelimia säilytän kuitenkin jälkipolville.”

Minne voi viedä sähköromun?

Viralliseen keräyspisteeseen. Tuottajien järjestämiä keräyspaikkoja on esimerkiksi kunnallisilla kierrätysasemilla. Pisteet kartalla: kierratys.info.

HSY:n keräysautoon. Autot kiertävät pääkaupunkiseutua joka kevät. Sähköromun lisäksi ne ottavat vastaan kodin vaarallisia jätteitä ja metallia. Ensi vuoden keräysaikataulu ilmoitetaan alkuvuonna HSY:n nettisivuilla.

Kauppaan. Kuluttaja saa viedä vanhan laitteen mihin tahansa kauppaan ostaessaan sieltä uuden vastaavan laitteen.

Ilman ostopakkoa voi palauttaa laitteen, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 senttiä. Vastaanottovelvollisuus on isoilla (vähintään 1000 neliötä) sähkölaitteita myyvillä marketeilla ja tavarataloilla sekä vähintään 200 neliön kokoisilla sähkölaitteita myyvillä erikoiskaupoilla. Jälkimmäisiin kuuluvat kodinkoneliikkeiden lisäksi esimerkiksi rautakaupat. Käytäntö koskee myös energiansäästö- ja led-lamppuja.

Henkilökohtaisia tietoja sisältävät laitteet, kuten puhelimet, kannattaa jättää vain kauppaan, jossa on lukittu keräysastia.

Mitä ei voi viedä elektroniikkakierrätykseen? Sähköjohdot ja polttomoottorit kuuluvat metallinkeräykseen. Hehku- ja halogeenilamput ovat sekajätettä, samoin pölynimurien pölypussit ja kahvinkeitinten kannut.

Lähteet: HSY, Serty, ser-kierratys.fi, kierratys.info

Oikaisu kello 15.26: Jutussa kirjoitettiin aluksi, että pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaa YTV. Kuntayhtymä muuttui vuonna 2009 HSY:ksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat