Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helle lämmittää nyt uimavesiä, vaikka Jaakko viskaakin kohta kylmän kiven

Sääennusteiden mukaan ainakin ensi viikonlopuksi luvassa on lämpöä.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Järvivedet ovat lämpenemässä uimareiden iloksi.
Järvivedet ovat lämpenemässä uimareiden iloksi. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Järvien lämpötiloja keskiviikkona

Fakta

 Konnevesi, 17,3 astetta.

 Kallavesi, 18,5 astetta

 Tuusulanjärvi, 19,4 astetta

 Pesiöjärvi, 19,7 astetta

 Päijänne, Sysmä 19,3 astetta

 Lohjanjärvi, 19,1 astetta

 Unari, Sodankylä, 18 astetta

 Ounasjärvi, 14,8 astetta

Mikäli lämmin sää valtaa Suomen, järvivedet lämpenevät nopeasti. Sääennusteiden mukaan ainakin ensi viikonlopuksi luvassa on lämpöä.

”Useimmilla järvillä 20 asteen vesilämpötila menee rikki maan etelä- ja keskiosissa sekä Lapin eteläosassa”, sanoo hydrologi Heidi Sjöblom Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvivesien lämpötilat ovat herkkiä sään vaihtelujen muutoksille uintisyvyydessä. Lämmön muutos saattaa tapahtua vauhdikkaasti.

”Vesi lämpenee nopeasti muutaman asteen päivässä. Sateisella ja tuulisella säällä se myös kylmenee nopeasti. Sadevesi on pintavettä viileämpää ja jäähdyttää sitä. Veden kylmeneminen on tosi nopeaa, jos tuuli sekoittaa järvivettä ja syvältä kumpuaa kylmää vettä kohti pintaa”, Sjöblom kertoo.

Usein uimari huomaa järviveden eri syvyyksien lämpötilaerot. Kaulan tuntumassa vesi on lämpimämpää kuin varpaissa. Vielä suuremmat lämpötilamuutokset ovat, kun edetään kohti pohjaa.

Esimerkiksi Päijänteellä mitattiin 10. heinäkuuta 20 sentin syvyydessä veden lämpötilaksi 17, 2 astetta, mutta 65 metrin syvyydessä 7 astetta. Kesäkuun viimeisenä päivänä lämpöero oli vielä suurempi. Silloin 20 sentin syvyydessä oli 18,9 astetta ja 65 metrin syvyydessä 6,8 astetta. Mittauspiste sijaitsee Tehinselällä Linnasaaren ja Iso-Römön välillä.

Pohjaa lähinnä oleva vesi ei kuitenkaan sekoitu pintavesiin hurjimmillakaan tuulilla vaan sekoittuminen tapahtuu lähempänä pintaa olevista kylmistä vesistä. Jo muutamassa metrissä lämpötilaeroa pinnan läheiseen veteen voi olla pari astetta.

”Vesi on tiheimmillään eli raskainta neljäasteisena. Siksi kylmä vesi painuu kohti pohjaa.”

Kuluvan kesän aikana järvivesin lämpötilat ovat vaihdelleet paljon. Alkukesällä vedet olivat keskimääräistä lämpimämpiä ja sen jälkeen ne jäähtyivät keskimääräistä kylmemmäksi.

”Tämän kesän aikana lämpimiä jaksoja on ollut kuitenkin enemmän kuin viime kesänä. Silloin järvivedet lämpenivät vasta elokuussa”, Sjöblom sanoo.

Jaakon päivää vietetään 25. heinäkuuta naisten viikon päätteeksi. Vaikka Jaakko taittaisikin keskikesän kohti syyskesää, vesissä riittää lämpöä vielä hetken aikaa. Pintavedet jäähtyvät hitaasti, jos aurinkoista ja lämpöistä, vaikka öisin olisikin jo kylmää.

”Järvivesien jäähtyminen alkaa keskimääräisesti heinä- ja elokuun vaihteessa”, Sjöblom sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat