Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Painetut puhelinluettelot siirtyvät hiljalleen historiaan – Helsingin seudun painoksen ehtii vielä hakea

Painettuja puhelinluetteloita jaetaan vaiheittain helmikuuhun 2017.

Kotimaa
 

Painettujen puhelinluetteloiden viimeinen painos ei ole aiheuttanut ainakaan merkittävää ylikysyntää, vaikka nyt jaettava painos päättää numero- ja palveluhakemiston 130-vuotisen taipaleen.

Esimerkiksi Helsingin seudun aluepainoksen ennakkotilaukset toimitettiin huhtikuussa ja jakelupisteistä opukset loppuivat nopeasti, mutta mattimyöhäset voivat yhä saada opuksen itselleen, kertoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Jaana Vuori puhelinluetteloita jakavasta Fonectasta. Vuoteen 2010 asti luetteloita jakoi myös Eniro.

”Hyvin olemme pystyneet puhelinluetteloiden kysynnän ennakoimaan. Helsingissä jäi pari tuhatta kappaletta yli. Ne ovat meidän toimistollamme, josta niitä voi noutaa, ei kuitenkaan tilata”, Vuori sanoo.

Painetun puhelinluettelon viimeistä painosta on jaettu vaiheittain maaliskuusta lähtien. Puhelinluettelot on jo jaettu Helsingin seudun ohella Uudellemaalle, Pirkanmaalle, Etelä- ja Lounais-Hämeeseen. Paraikaa puhelinluetteloita jaetaan Turun seudulla. Viimeiset osapainokset jaetaan helmikuussa 2017 Keski-Suomeen ja Kymen telealueelle.

Vielä viime vuonna Fonecta tiedotti, että puhelinluetteloiden painaminen ei loppuisi vielä kokonaan.

Syy puhelinluettelon painamisen lopettamiseen on kysynnän puute.

”Yksi ainoa syy on kysynnän siirtyminen verkkoon. Fonectassa on miljoona hakua päivässä. Samoin olemme siirtäneet yritysasiakkaamme palvelut verkon puolelle”, Vuori sanoo.

Painetun puhelinluettelon osuus Fonectan liikevaihdosta on Vuoren mukaan ollut viime vuosina enää muutaman prosentin luokkaa. Samalla perinteisten lankanumeroiden määrä puhelinluettelossa on tippunut alueesta riippuen 10–20 prosenttia vuodessa.

Painetun puhelinluettelon kysyntä ei kuitenkaan ole tyystin hävinnyt. Viimeisen painoksen koko on 1,5 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna painoksen koko oli 2,4 miljoonaa kappaletta, kun huippuvuosina puhelinluetteloita painettiin 3,2 miljoonaa kappaletta.

Millaista palautetta ikonisen painotuotteen lopettaminen on aiheuttanut?

”Palautetta ei ole runsain mitoin tullut. Netissä seuraamme keskustelua, ja osalle painettu puhelinluettelo on tietenkin tosi nostalginen juttu. Mutta ei lopettamista moni ole erityisesti harmitellut”, Vuori sanoo.

Tietoa eri alueiden jakeluaikatauluista Fonecta julkaisee osoitteessa keltaisetsivut.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat