Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkin puremasta aiheutuvien aivotulehdusten pelätään lisääntyvän – tänä kesänä tautitapauksia Varsinais-Suomessa

Kuluneen kesän aikana aivotulehdukseen on sairastuttu Varsinais-Suomessa. Kymenlaaksossa sairautta ei ole vielä ollut.

Kotimaa
 
Punkin aiheuttamien aivotulehdusten pelätään lisääntyvän
Punkin aiheuttamien aivotulehdusten pelätään lisääntyvän
Punkki levittää puutiaisaivotulehdusta, jonka uskotaan lisääntyvän Suomessa. Sitä voidaan torjua rokotteella. Punkki levittää myös borrelioosia, johon ei ole olemassa rokotetta. Kuvaus: Juha Metso.

Fakta

 Puutiaisaivotulehdusta vastaan on olemassa rokote.

 Tulehduksen aiheuttaa TBE-virus, joka leviää punkin pureman välityksellä.

 Tulehduksia esiintyy paljon esimerkiksi Turun saaristossa sekä Lappeenrannan ja Kotkan seudulla, mutta tartunnan voi saada myös muualta.

 Punkit levittävät myös borrellioosia eli Lymen tautia.

 Suomessa ei ole vielä havaittu muita punkkien levittämiä tauteja, kuten jänisruttoa.

Punkin puremasta aiheutuvien aivotulehdusten arvioidaan lisääntyvän Suomessa. Alkukesän tarkoista tautimääristä ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa, mutta aivotulehduksen riskialueeksi luokiteltavalla Kotkan seudulla ei ole vielä tämän kesän aikana esiintynyt yhtään aivotulehdusta. Viime vuonna puutiaisaivotulehdusta todettiin Suomessa ennätysmäärä.

”Tilanne on nyt harvinainen, vaikka yleensäkin tautitapaukset ovat painottuneet loppukesään. Viime vuosien aikana puutiaisaivotulehdukset ovat lisääntyneet meidän alueellamme”, kertoo infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Careasta.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on hoidettu kuluneen kesän aikana puutiaisaivotulehdukseen sairastuneita. Sairaanhoitopiiriin alueeseen kuuluu taudin riskialue Turun saaristo.

”Tautitapauksia ilmaantuu pitkin kesää, sillä oireet ilmaantuvat noin kuukauden kuluttua tartunnasta”, sanoo professori ja infektiotautien ylilääkäri Jarmo Oksi Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttava virus jakautuu Suomessa kahteen tyyppiin: itäiseen ja läntiseen. Itäisen eli Siperian tyypin aivotulehdusta pidetään vakavampana kuin läntisen virustyypin tautia. Läntisen virustyypin aiheuttamissa tautitapauksissa kuolleisuus on prosentin luokkaa.

”Itäisen virustyypin sairastumisissa kuolleisuus ja neurologiset myöhäiskomplikaatiot ovat todennäköisesti suurempia”, Oksi arvioi.

Tällä hetkellä virustyypit voidaan erotella vain Helsingissä Huslabin-laboratoriossa, jonne on lähetetty näytteitä esimerkiksi Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa sairastuneista.

Potilasta erottelu ei hyödytä, sillä sairauteen ei ole parantavaa hoitoa vaan punkin aiheuttamaan aivotulehdukseen sairastunutta hoidetaan aina oireenmukaisesti. Virustyypin erottelu hyödyttäisi kuitenkin esimerkiksi taudin etenemisen ennustamisessa.

”Testimenetelmä on valmis ja se erottelee virustyypit. Sitä ei kuitenkaan ole vielä otettu rutiinikäyttöön. Toisaalta ei ole tehty päätöstä siitä, että sitä ei otettaisi käyttöön”, kertoo zonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

Puutiaisaivotulehdus on lisääntynyt monissa Euroopan maissa. Näin uskotaan tapahtuvan myös Suomessa.

Viime vuonna puutiaisaivotulehduksia todettiin Suomessa ennätyksellisen paljon, 67. Sairastuneista kaksi kuoli. Kumpikin heistä sairastui itäisestä virustyypistä.

Punkkien levittämän borrelioosin osalta kesä on sujunut Kymenlaaksossa tavalliseen tapaa. Tautia esiintyy runsaasti ja sitä diagnosoidaan pitkin vuotta, sillä oireet eivät aina ilmaannu heti punkin pureman jälkeen.

”Borrelioositapaukset keskittyvät meillä Etelä-Kymenlaaksoon ja aivotulehdustartunnat Kotkan saaristoon. Pohjois-Kymenlaaksossa borrelioositartuntoja ei ole yhtä paljon”, Pietikäinen kertoo.

Ville Honkonen
Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotteella.
Puutiaisaivokuumeelta voi suojautua rokotteella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat