Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Polven tähystysleikkauksia tehdään tarpeettoman paljon – kuntoutus parantaa polvikierukan

Uusi tutkimus osoittaa, että polven tähystysleikkauksia tehdään tarpeettoman paljon, ja ne tulevat kalliiksi.

Kotimaa
 
Terhi Liimu / HS
Kalliita polven tähystysleikkauksia tehdään Suomessa noin 10 000 vuosittain.
Kalliita polven tähystysleikkauksia tehdään Suomessa noin 10 000 vuosittain. Kuva: Terhi Liimu / HS
Fakta

Leikkauksia on osoittautunut turhiksi

 Polvikierukan tähystysleikkaus ei ole ensimmäinen, jonka tutkimukset osoittavat tehottomaksi.

 Suomessa tehty tutkimus osoitti kaksi vuotta sitten, että joka toinen olkapään kiertäjäkalvosimen leikkaus on tarpeeton. Monen vaiva hoituisi fysioterapialla.

 Lannerangan selkäytimen ahtaumaa hoidetaan avartamalla selkäydinkanavaa leikkauksessa. Joissakin leikkauksissa myös lisätään selkänikamiin terästä. Ruotsalainen tutkimus totesi huhtikuussa, ettei sellainen kannata, vaan nostaa jälkivaivojen vaara kaksin- tai kolminkertaiseksi.

Polvikierukan repeämiä korjataan paljon tähystysleikkauksissa. Yhtä hyvän tuloksen saisi, jos leikkaus jätettäisiin tekemättä, ja sen sijaan annettaisiin tehostettua kuntoutusta.

Näin havaitsi Ruotsissa ja Norjassa tehty tutkimus, joka ilmestyi juuri Britannian lääkärilehti BMJ:ssä. Tutkimuksessa oli mukana 140 keskimäärin 50-vuotiasta, joiden polvikierukka oli vaurioitunut. Puolet ryhmästä leikattiin, toiset saivat sen sijaan tehostettua kuntoutusta kolmen kuukauden ajan.

Kahden vuoden kuluttua potilailta kysyttiin polven toimintaa arjessa ja liikunnassa. Tuloksissa ei ollut eroa ryhmien välillä. Sen sijaan kuntoutusryhmässä olleiden reisilihakset vahvistuivat.

Tulos päti myös niihin polvivaivaisiin, jotka olivat alkujaan kuntoutusryhmässä mutta jotka leikattiinkin. Heitä oli 13.

”Tulostemme pitäisi rohkaista lääkäreitä ja keski-ikäisiä potilaita harkitsemaan leikkauksen vaihtoehtona kuntoutusta”, tutkijat kommentoivat.

Samaa mieltä on tutkimuksesta laadittu pääkirjoitus, jonka toinen kirjoittaja on professori Teppo Järvinen Helsingin yliopistosta. Hän ja kanadalaisen McMaster-yliopiston professori Gordon H. Guyatt huomauttavat pääkirjoituksessa, että tutkimusten perusteella suuri osa polvikipuisista ei saa apua polven tähystysleikkauksista.

Silti leikkauksia tehdään paljon, vaikka terveydenhuolto kamppailee rahapulan kanssa.

Suomessa viesti on mennyt perille ja tähystysleikkausten määrä vähenee, Järvinen kertoo. Niitä tehdään edelleen noin 10 000 vuosittain.

”Polvia leikataan siksi, että ne ovat kipeitä”, hän sanoo. Pääkirjoitus huomauttaa, että tähystysleikkauksilla hoidettiin alkujaan nuorten urheilijoiden lukkiintuneita polvia, mutta sitten käytäntö laajeni kaikenikäisten polvikipuihin ja kaikenlaisiin kierukkarepeämiin.

”Keski-ikäisen polvikierukka näyttää erilaiselta kuin nuoren, ja on ajateltu, että polveen iän myötä tulevat muutokset olisivat kivun syy”, Järvinen selittää.

”Oireet eivät kuitenkaan välttämättä liity muutoksiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat