Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomelta Irakille 10 miljoonan euron lisäapu

Ulkoministeriön mukaan tuki käytetään terroristijärjestöltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitääriseen apuun ja miinanraivaukseen.

Kotimaa
 
OSAMAH WAHEEB / Reuters
Irakilainen sotilas auttoi terroristijärjestö Isisiä paenneita Fallujan kaupungin asukkaita kaupungin liepeillä kesäkuussa.
Irakilainen sotilas auttoi terroristijärjestö Isisiä paenneita Fallujan kaupungin asukkaita kaupungin liepeillä kesäkuussa. Kuva: OSAMAH WAHEEB / Reuters

Suomi myöntää Irakille 10 miljoonaa euroa lisätukea. Ulkoministeriön mukaan tuki käytetään terroristijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitaariseen apuun ja miinanraivaukseen.

Kolme miljoonaa euroa osoitetaan vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen. Kaksi miljoonaa euroa osoitetaan humanitaariseen apuun ja viisi miljoonaa euroa miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa.

Tuki jakautuu usealle vuodelle.

Irakissa tarvitaan konfliktinjälkeistä vakauttamista, kertoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok).

”Tällä tuella Suomi vaikuttaa siihen, että koteihinsa palaavilla irakilaisilla on mahdollisuus rakentaa tulevaisuuttaan siellä. Katkeruuden ja väkivallan kierteeltä on vietävä pohja”, Mykkänen sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Tuki kanavoidaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n alaisen vakauttamisrahaston kautta.

Suomi teki apulupauksen Washingtonissa, jossa Irakin avunantajamaat kokoontuivat Isisin vastaisen koalition ministerikokouksen yhteydessä.

Tuhon aste Isisiltä vallatuilla alueilla vaihtelee. Joidenkin kaupunkien infrastruktuurista yli puolet on tuhoutunut.

Siihen, että elämä voi palautua kunnolla normaaliksi, menee kauan aikaa – Suomen ulkoministeriön ulkoasiainsihteerin Jussi Nummelinin mukaan vähintään kymmenen vuotta.

Ensin on raivattava miinat, palautettava sähköt ja vesi sekä siivottava rauniot. Sitten on korjattava koulut ja sairaalat. Työllisyysohjelmien kautta ihmisille yritetään järjestää toimeentuloa.

”Sotilaallisista konflikteista on opittu se, että jos välitöntä vakauttamista ei tehdä, rauhan hyödyt jäävät pieneksi”, Nummelin sanoo.

”Se on otollista maaperää ääriryhmien rekrytoimiselle.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat