Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimipäiväkahvittelu on jäämässä unholaan

Nimipäiväkahvit ovat painumassa unholaan uusien sukupolvien myötä, sanoo perinteentutkija.

Kotimaa
 
Janiko Kemppi
Tea Karvinen
Entistä harvempi keittää nykyään ystävilleen nimipäiväkahvit.
Entistä harvempi keittää nykyään ystävilleen nimipäiväkahvit. Kuva: Tea Karvinen
Fakta

Naistenviikon nimipäiväsankarit

 18.7. Riikka

 19.7. Sari, Sara, Saara, Salla, Sarita, Salli

 20.7. Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, Marketta, Margareeta

 21.7. Hanna, Johanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hanne, Hannele, Joanna

 22.7. Leena, Matleena, Lenita, Leeni

 23.7. Olga, Oili

 24.7. Tiina, Kirsi, Krista, Kristiina, Kiia, Kirsti, Tinja

Nimipäiväkalenterista ei tällä viikolla löydy ainuttakaan miehen etunimeä. Tämä johtuu naistenviikosta, jonka juuret ulottuvat kauas historiaan.

Naistenviikolla 18.–24. 7. nimipäiviään viettää noin 280 000 naista. Ja tässä luvussa ovat mukana vain kutsumanimensä merkkipäiviä viettävät. Jos mukaan otetaan toiset ja kolmannet nimet, nimipäiväsankareita on naistenviikolla yli 600 000. Viikon aikana suomalaisesta nimipäiväkalenterista löytyy kaikkiaan 34 erilaista naisen etunimeä.

”Tällä viikolla on ehdottomasti enemmän nimipäiväsankareita kuin muina viikkoina. Se johtuu siitä, että erilaisia nimiä on niin paljon, mutta myös siitä, että monet näistä nimistä ovat perinteisiä suomalaisia naisten nimiä”, Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Naistenviikko on Saarelma-Paukkalan mukaan pitkän historiallisen kehityksen tulosta.

”Jos tutkii vaikka Turun hiippakunnan kalenteria keskiajalta, sieltä löytyy jo Marian, Magdalenan ja Kristiinan päivä. Vähitellen näiden päivien väliin alkoi tulla muitakin kristillisiä naisten nimiä.”

1700-luvulla kalenteriin alkoi ilmestyä uusia nimiä Vanhasta testamentista. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Saara ja Johanna. Naistenviikko tunnettiin jo 1800-luvulla, vaikka se oli tuolloin vain kuusipäiväinen. Vuonna 1950 professori Kustaa Vilkunan tekemä nimipäiväuudistus teki naistenviikosta nimensä veroisen, kun Frederik-nimen tilalle otettiin Riikka.

Nimipäivien vietto liittyy vahvasti kristilliseen kalenteriin, kertoo filosofian tohtori ja perinteentutkija Tuija Saarinen. Nimiä annettiin kristillisten esikuvien kuten pyhimysten mukaan. Alun perin juhlittiin nimen kristillistä esikuvaa, mutta sittemmin nimipäivien vietto maallistui.

”Monet Raamatusta peräisin olevat nimet on johdettu suomalaiseen suuhun sopivaksi. Nimen esikuvana saattoi olla vaikka apostoli tai enkeli. Esimerkiksi viime vuosien suosittu nimi Kaapo on perua enkeli Gabrielista”, Saarinen sanoo.

Saarisen mukaan nimipäivien viettäminen on viime vuosikymmenten aikana hiipunut merkittävästi.

”Keskivertosuomalainen ei sen kummemmin nimipäiviä vietä. Ehkä saatetaan sosiaalisen median kautta onnitella tai lähettää sähköpostia.”

Vielä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä nimipäivien vietto oli tärkeä asia. Saarisen mukaan syntymäpäiviä ei juhlittu välttämättä joka vuosi, mutta nimipäiväjuhlia vietettiin kyllä.

”Nimipäiviään viettävä oli velvollinen järjestämään jonkinlaista kestitystä. Nimipäiväkahvit olivat tärkeässä roolissa. Jos juhlia ei järjestänyt, ystävät saattoivat järjestää jotain jäynää nimipäiväsankarille.”

Maaseudulla nimipäivien viettäminen oli usein tärkeä sosiaalinen tapahtuma. Kaikki kylän vaikutusvaltaiset henkilöt saattoivat saapua onnittelemaan vanhaa emäntää. Syötiin sen seitsemän sortin makeaa tarjottavaa ja hörpittiin kahvia. Näistä ajoista nimipäivien viettäminen on kokenut suuren arvonalennuksen.

Saarisen mukaan nimipäivien viettämisen vähenemistä voi perustella yhteiskunnan muuttumisella. Emme elä enää pienissä ja tiiviissä yhteisöissä, kuten elimme ennen maalta kaupunkeihin muuttamista.

”Nykyisinhän emme tunne naapureita. On ihan tavallista, että ei käydä naapurin asunnossa ollenkaan. Naapureiden, asuinyhteisön tai sukuyhteisön kanssa ei olla enää yhtä tiiviisti yhteydessä kuin aiemmin”, Saarinen sanoo.

”Lähiyhteisö toimii yhä enemmän verkossa. Kyseessä ei enää ole fyysisesti läheinen yhteisö. Ei ole siis sellaista luontevaa pohjaa, millä nimipäiväperinne eläisi. ”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat