Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rehn-Kivi aloittaa elokuussa kansanedustajana, kun Haglund siirtyy kiinalaisyhtiön leipiin

Eduskuntaan nousee elokuussa kokenut kunnallispoliitikko ja Elisabeth Rehnin arkkitehtitytär Veronica Rehn-Kivi. Hänen urapolkunsa muutti Carl Haglundin päätös jättää eduskunta ja siirtyä yrityskentälle.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Veronica Rehn-Kivi tulevan työpaikkansa eduskuntatalon kallioilla.
Veronica Rehn-Kivi tulevan työpaikkansa eduskuntatalon kallioilla. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Kuka?

Veronica Rehn-Kivi

 Rkp:n kansanedustaja 1.8.2016 alkaen

 Arkkitehti, Espoon rakennusvalvontajohtaja

 Kauniaisten kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 Naimisissa, kolme lasta

 Harrastukset: sienestys ja marjojen keruu, hiihto, veneily, teatteri ja taide

Yksi puhelinsoitto juhannusviikon maanantaina muutti kerralla Veronica Rehn-Kiven, 60, elämän. Rkp:n silloinen puheenjohtaja Carl Haglund oli illalla langan toisessa päässä.

”Pikku asia: olet sitten elokuun alusta lähtien kansanedustaja”, Haglund sanoi ja kertoi, että hän jättää eroanomuksensa eduskunnasta seuraavana päivänä.

Haglund vannotti pitämään asian salassa. Vain puolisolle Rehn-Kivi saisi asiasta heti kertoa, ei kenellekään muulle, ei edes lapsille.

”Taisin sanoa ensimmäiseksi, että ei ole totta”, Rehn-Kivi naurahtaa.

”Olin tietysti iloinen, mutta myös hämilläni. Olen viihtynyt nykyisessä työssäni. Sitten ajattelin, että voi hitsi, tässä iässä tämä on hieno mahdollisuus.”

Puolisolle uutinen tuli myös täytenä yllätyksenä, vaikka Rehn-Kivi oli jo kahdesti eduskuntaan pyrkinytkin.

”Hänkin oli ensin vähän häkeltynyt, mutta tietysti iloinen puolestani. Kesti kuitenkin kaksi tuntia, ennen kuin hän sanoi, että nyt täytyy varmaan avata samppanjapullo.”

”Äiti [ Elisabeth Rehn ] soitti samana iltana. En voinut hänellekään mitään heti sanoa, vaan piti jutella niitä näitä.”

”Äidin reaktio oli muita hieman varauksellisempi. Hän ehti olla itse niin pitkään politiikassa mukana, että on nähnyt myös politiikan nurjat puolet.”

Politiikasta Rehn-Kiven kotona on puhuttu aina, jo suvun peruina. Äiti oli muun muassa ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri ja Martti Ahtisaaren vahva haastaja presidentinvaalissa.

”Minulle hän on tietysti ennen kaikkea äiti, ja juttelemme ensisijaisesti asioista, mistä äidit ja tyttäret puhuvat.”

Eduskunnan lomien vuoksi Rehn-Kivi ei ole vielä uudessa työpaikassa päässyt käymään. Hänellä ei ole edes kansanedustajan infrastruktuuria: puhelinta, läppäriä tai kulkukorttia.

Oikeuskanslerille Rehn-Kivi jättää valtakirjansa heinäkuun lopulla, käy vielä elokuun alussa vanhassa työssä ja jättää sen sitten pakasteviraksi seuraavien kolmen vuoden ajaksi.

Valiokuntapaikasta sovitaan eduskuntaryhmässä elokuussa.

”Olen kiinnostunut ympäristö- sekä sosiaali- ja terveysasioista. Näihin olen perehtynyt myös kunnallispolitiikassa.”

Kunnallispoliitikkona Rehn-Kivi onkin jo konkari, vaikka valtakunnan politiikassa hän on vielä tuntematon.

Kauniaisten kaupunginvaltuustossa ja hallituksessa hän on toiminut 20 vuotta. Rehn-Kivi nousi myös ensimmäisenä naisena kaupunginvaltuuston johtoon viime vuonna. Rkp:n jäsen hän on ollut 20 vuotta.

”Elämäni on muuttunut 20 vuoden välein. Arkkitehtiopinnot aloitin 20-vuotiaana, 40-vuotiaana lähdin kunnallispolitiikkaan ja nyt 60-vuotiaana eduskuntaan.”

Pinta-alaltaan Kauniainen on Suomen pienin kunta. Sen veroäyri on maan alhaisin ja asukkaat maan hyvätuloisimpia.

Rehn-Kivi pelkää, että sosiaali-ja terveyspalvelujen suuruudistus murskaa Kauniaisten onnelan: kaupunki menettää paljon verotuloja, sote-menot kasvavat ja esimerkiksi koulutuksesta joudutaan tinkimään.

”Me olemme hoitaneet asiamme tähän asti hyvin. Sote-palveluihin kuluu Kauniaisissa 40 prosenttia, muissa kunnissa yleensä 50–60 prosenttia.”

”Nyt uudistus nostaa sote-menojamme tuntuvasti. Se kaikki on pois muista palveluista.”

Sote-uudistuksessa pitäisi Rehn-Kiven mukaan ottaa vielä aikalisä. Voimaantulon porrastusta ehdotti hiljan myös konkariedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk).

”Pelkään, että sotesta tulee nykymuodossaan susi. Se vie päätösvaltaa kovin kauas pois kunnista”, Rehn-Kivi pohtii.

”Ymmärrrän, että säästää pitää. Silti sotessa pitäisi edetä asteittain ja jättää sosiaalipuoli kokonaan uudistuksen ulkopuolelle. Näinhän Ruotsissakin tehtiin: sosiaalipalvelut säilyivät kunnissa.”

Rehn-Kivi painottaa, että kiireen varjolla ei pidä romuttaa toimivaa järjestelmää.

”Ei pidä hirttäytyä voimaantulopäivämääriin ja ajaa alas hyvinvointiyhteiskuntaa.”

”Olen ruohonjuuritason poliitikko, ja haluan taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Kotonakin jätskit jaettiin aina neljän sisaruksen kesken tasan.”

Rehn-Kivi luonnehtii itseään myös hyväksi verkottujaksi ja jämptiksi toimijaksi, joka ei jaksa kuunnella liirum-laarum-puheita.

Rkp:ssä hän pitää itseään enemmän sosiaali-liberaalina kuin oikeistolaisena.

”Kannatan toki yrittäjyyttä ja olen myös viime vuosina kallistunut Nato-jäsenyyden kannalle. Toivon, että puolue voisi tehdä silti enemmän työtä pienipalkkaisten naisten hyväksi.”

”Kokoomus haluaa, että sunnuntailisät poistettaisiin ja niistä sovittaisiin paikallisesti. Sehän löisi juuri matalapalkka-aloja: hoitajia ja kaupan kassoja”, hän päivittelee.

Naisten tasa-arvoa Rehn-Kivi ajaisi myös pörssiyhtiöiden naiskiintiöillä.

”Kunnallispolitiikassa naiskiintiöt ovat toimineet erinomaisesti. Mikseivät siis yrityksissäkin?”

Puolueensa Rehn toivoisi profiloituvan kielipuoluetta enemmän yleispuolueena. Ruotsin asemaa ei hänen mielestään pidä kuitenkaan enää heikentää.

”Pidän hölmönä kokeilua, jossa nuoret saavat itse valita, opettelevatko he ruotsia ollenkaan. Äitinä tiedän, että nuoret tekisivät mieluiten vaivattomia valintoja.”

”Myös maahanmuuttajien kotoutuksessa pitäisi korostaa ruotsin opiskelua. Moni heistä hakeutuu hoitoalalle ja moni myös on itse ilmoittanut halustaan opetella ruotsia.”

Heidi Piiroinen / HS
Veronica Rehn-Kivi nousee eduskuntaan Carl Haglundin tialle.
Veronica Rehn-Kivi nousee eduskuntaan Carl Haglundin tialle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat