Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minivesimelonista tuli kesän trendiruoka – kasvikset sopivat myös grilliin

Kasvisten ja kasvispohjaisten tuotteiden menekki on kasvanut.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Sokoksen S-marketissa torstaina asioinut Emmi Kallio etsi mahdollisimman pientä vesimelonia. Nimestään huolimatta minivesimelonit olivat varsin kookkaita, joten Kallio valitsi pienen hunajamelonin.
Sokoksen S-marketissa torstaina asioinut Emmi Kallio etsi mahdollisimman pientä vesimelonia. Nimestään huolimatta minivesimelonit olivat varsin kookkaita, joten Kallio valitsi pienen hunajamelonin. Kuva: Markus Jokela / HS
Viisi vinkkiä

Monta herkkua melonista

1 Melonin kaveriksi sopii hyvin fetajuusto.

2 Soseutettu vesimeloni sopii drinkkeihin. Meloni kannattaa viilentää ennen soseuttamista.

3 Kuumassa grillissä nopeasti grillattu meloni on oiva lisäke kesäruokiin.

4 Vesimelonia voi myös lisätä kylmään gazpacho-kasviskeittoon.

5 Aasiassa on tapana ripotella hedelmien päälle sormisuolaa ja kuivattuja chilihiutaleita. Toimii hyvin vesimelonin kanssa.

Minivesimeloni on tämän kesän trendiherkku. Sen kulutus on lisääntynyt pitkään hitaasti, mutta tänä vuonna suosio on kasvanut huimasti.

Esimerkiksi S-ryhmän ruokakaupoissa on myyty tämän vuoden aikana 1,6 miljoonaa kiloa enemmän minivesimeloneita kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

”Se [minivesimeloni] on kooltaan kätevämpi kuin iso vesimeloni, mutta melonit ovat ylipäätään olleet nyt paljon esillä esimerkiksi ruokablogeissa”, sanoo tuoretuotteiden valikoimajohtaja Antti Oksa S-ryhmästä.

Myös K-ryhmän kaupoissa on huomattu, että minivesimelonia valikoituu ostoksiin yhä useammin. Tosin kesä ja erityisesti hellepäivät lisäävät aina vesimelonien myyntiä.

K-ryhmän kaupoissa 70 prosenttia meloneista myydään kesällä.

Vantaalla sijaitsevan kauppakeskus Jumbon K-citymarketissa sekä minivesimelonien että erikoismelonien myynti on lisääntynyt. Minivesimeloneita tuodaan ainakin Espanjasta.

”Minivesimeloni on trendiherkku. Sen suosiota selittää kätevä koko. Minivesimeloni ei paina kauppakassissa niin paljon kuin iso vesimeloni. Se on myös isoa melonia ohutkuorisempi”, kertoo kauppias Matti Himberg K-citymarketista.

Kasvisruokien suosio ja ihmisten halu syödä terveellisesti näkyvät ruokakaupoissa. Hedelmistä suosituimpina ovat pysyneet banaanit, appelsiinit, mandariinit ja omenat. Marjoja puolestaan ostetaan enemmän kuin ennen.

S-ryhmässä on lisääntynyt esimerkiksi munakoison, parsan sekä varhais-, parsa- ja kukkakaalien myynti.

”Kasvisruokabuumi näkyy kaikilla mittareilla, maitohyllyssä ja juustotuotteissakin. Ihmiset haluavat nyt kasvivaihtoehtoja. Kasviksia ja vihanneksia käytetään monipuolisemmin kuin ennen”, Oksa kertoo.

Kasvisten suosio näkyy myös makkarahyllyissä, joista etsitään entistä enemmän vegaaneille sopivia makkaroita ja nakkeja.

”Myös kasviksia grillataan paljon”, Oksa huomauttaa.

Oksan mukaan luullisten rasvaisten lihanosien, kuten kylkipalojen, myynti on kasvanut tämän kesän aikana kymmeniä prosentteja viime kesästä.

Olutvalikoimasta ostajat valitsevat entistä useammin erikoisoluita ja pienpanimoiden oluita. Minivesimelonitrendin rinnalla Suomessa jyllää ale-oluiden buumi.

”Ale-oluiden myynti on kaksinkertaistunut viime vuodesta”, Oksa kertoo.

Helsingin Sokoksen S-marketissa torstaina asioinut Emmi Kallio etsi mahdollisimman pientä minivesimelonia. Nimestään huolimatta melonit olivat varsin kookkaita, joten Kallio valitsi koriinsa pienen hunajamelonin.

Kallio kertoi ostavansa meloneita pari kertaa kuussa. Melonibuumi ei ole lisännyt hänen ostokertojaan.

”Olen aina ollut hedelmien ystävä.”

Kasvisten ostamista Emmi Kallio sen sijaan arveli lisänneensä.

”Aina ei ole pakko ostaa lihaa, vaikka se onkin helppo vaihtoehto. Kasviksista saa usein laitettua yhtä hyvää ja parempaakin ruokaa.”

Myös Postitalon K-supermarketissa salaattiaineksia valikoineet Iina Volotinen ja Teemu Veijola kertoivat ostaneensa kasviksia aiempaa useammin.

”Valmistumisen jälkeen on voinut käyttää aiempaa enemmän aikaa ja rahaa ruoanlaittoon”, Veijola sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat