Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus aikoo kokeilla perustuloa pienituloisilla – Professori: Toisi ongelmia kotiäitien ja opiskelijoiden työllistymiselle

Kannustaisiko perustulo löytämään työtä, vai laiskistaisiko se lopullisesti nekin, joita nykyään ainakin yritetään aktivoida työnhakuun tai opintoihin?

Kotimaa
 
Akseli Valmunen / HS
Piret Kändlerin silmät kirkastuvat, kun hän kuulee idean perustulosta. ”Se auttaisi todella paljon. Nyt tulen toimeen jotenkin ystävien ja vanhempien tuella”, hän sanoo. Virossa ja Suomessa asuvan keraamikon tulot keskittyvät kesäaikaan ja jouluun ja toimeentulo on niukkaa. Tukia hän ei ole silti hakenut.
Piret Kändlerin silmät kirkastuvat, kun hän kuulee idean perustulosta. ”Se auttaisi todella paljon. Nyt tulen toimeen jotenkin ystävien ja vanhempien tuella”, hän sanoo. Virossa ja Suomessa asuvan keraamikon tulot keskittyvät kesäaikaan ja jouluun ja toimeentulo on niukkaa. Tukia hän ei ole silti hakenut. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Miltä kuulostaisi: 600 euroa puhtaana käteen palkkatulojen lisäksi joka kuukausi?

Tuo summa olisi perustulo, jota hallitus aikoo jakaa osalle suomalaisista kokeiluluontoisesti vielä tämän vaalikauden aikana. Kokeilu koskisi vain pientä joukkoa lähinnä työttömiä tai muuten pienituloisia ihmisiä.

Toiveissa olisi oppia, miten ilman tarveharkintaa ja velvoitteita maksettava perustulo vaikuttaa ihmisten työllistymiseen ja hyvinvointiin verrattuna nykyisiin byrokraattisiin tukijärjestelmiin. Kannustaisiko se löytämään työtä, vai laiskistaisiko se lopullisesti nekin, joita nykyään ainakin yritetään aktivoida työnhakuun tai opintoihin?

Perustulo korvaisi nykyiset perusturvaetuudet eli työmarkkinatuen, peruspäivärahan ja vanhempainrahan.

Näitä tukia saavien tulot eivät juuri kasvaisi. Jos perustulo joskus otettaisiin valtakunnallisesti käyttöön, verotusta kiristettäisiin samalla niin, että keski- tai hyvätuloinen palkansaaja ei käytännössä lisätulosta hyötyisi.

Mikä siis oikeastaan muuttuisi? Se, että perustuloa ei menetä, vaikka pääsisi jopa hyväpalkkaiseen kokopäivätyöhön.

Suomalaisen tukipolitiikan lähtökohta on tarveharkinta ja aktivointi. Tukia saavan pitää pääsääntöisesti olla työmarkkinoiden käytettävissä ja osallistua tarjottavaan koulutukseen tai työtoimintaan.

Tarveharkinta taas tarkoittaa, että tukia maksetaan vain, jos muita tuloja ei ole. Nykyään saa tosin ansaita 300 euroa työttömyyskorvauksen lisäksi ilman korvauksen menetystä.

Jos työtön saa asumistukea ja sen lisäksi vielä toimeentulotukea, palkkatulot voivat leikata tukia välittömästi lähes koko ansaitulla summalla. Tätä kutsutaan työttömyysloukuksi. Jos työkeikka jää lyhyeksi, tukien uudelleen hakeminen voi olla työlästä ja hidasta. Tätä kutsutaan byrokratialoukuksi.

Loukkujen takia työtä ei välttämättä kannata tai uskalleta ottaa vastaan, vaikka sitä olisikin tarjolla.

Loukut ovat hankalimpia työttömien vanhempien lapsiperheissä, jotka saavat paljon tukia. Monissa tapauksissa vasta lähes 3 000 euron kuukausipalkka kasvattaisi kotitalouden ansioita.

Voiko perustulo toimia loukkujen poistamisessa? Aiempien perustulokokeilujen mukaan ei ainakaan kovin hyvin. Kaikki eivät pääse tai edes halua mennä töihin, vaikka se olisi taloudellisesti kannattavaa.

Yhdysvalloissa tehtyjen alueellisten kokeilujen perusteella perustulon kaltaista negatiivista tuloveroa saaneiden pienituloisten perheiden työllisyys päinvastoin väheni. Etenkin naiset kävivät vähemmän töissä. Lasten koulunkäynti kuitenkin lisääntyi, ja perheiden hyvinvointi parani.

Eri asia on, voiko tuloksista vetää mitään johtopäätöstä kovin erilaisen sosiaaliturvan Suomeen.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon mielestä on selvää, että yleinen perustulo olisi ongelma ainakin kotiäitien ja opiskelijoiden työllistymisen kannalta.

Se olisi käytännössä ikuinen kotihoidon- tai opintotuki eli käänteinen kannustin näiden ryhmien työllistymiselle. Kannustinloukkujen tärkeimpään syyhyn eli toimeentulotuen saajien suureen määrään perustulo ei kaavaillulla tasolla vaikuttaisi juuri lainkaan ilman muun tukijärjestelmän uudistamista.

Hiilamon mielestä hallitus tavoitteleekin perustulolla ylipäätään vääriä päämääriä.

Perustulo ei ole oikea keino kannustinloukkujen purkamiseen tai työllisyyden parantamiseen. Se on pikemminkin ideologinen valinta.

”Kyse on siitä, halutaanko kaikille tarjota perustoimeentulo ilman tarveharkintaa ja hyväksytäänkö, että sillä voi olla aktivoivia mutta myös passivoivia vaikutuksia”, Hiilamo sanoo.

Perustuloa on pidetty yhtenä ratkaisuna työpaikkakadon synnyttämään yhteiskunnalliseen murrokseen.

Tutkijat ovat ennustaneet, että suuri osa keskiluokan työpaikoista häviää seuraavien vuosikymmenten aikana, kun älykkäät koneet ja tietokoneet tekevät suuren osan työstä. Yhä suurempi osa tuloista kanavoituu pääomalle työn sijaan.

Jos näin käy, jäljellä olevien töiden ja tulojen jakamiseen on keksittävä uusia tapoja.

Perustulo helpottaisi jo nyt niiden asemaa, jotka keikkuvat silpputöiden turvin toimeentulon rajalla ja tarvitsevat yhteiskunnan pientä tukea silloin tällöin.

Perustulo täydentäisi riittämättömiä palkka- tai yrittäjätuloja ilman byrokratialoukun vaaraa.

Tällä tai seuraavallakaan hallituskaudella yleinen perustulo tuskin toteutuu. Hallitusohjelma peräänkuuluttaa työttömien aktivointia ja sosiaaliturvan vastikkeellisuutta. Ne ovat perustulon vastakohtia.

Perustulo ja aktivointi on toki mahdollista yhdistää. Demarinuoret luonnosteli viime vuonna oman tukimallinsa, joka yhdistää perustuloa muistuttavan negatiivisen tuloveron ja aktiivisuudesta palkitsemisen.

Ihminen alkaisi saada valtiolta tukea automaattisesti, jos tulot putoaisivat alle määritetyn minimirajan. Jos henkilö etsisi aktiivisesti töitä tai parantaisi muuten työllistymismahdollisuuksiaan, raja olisi korkeampi.

Hiilamo ennustaa, että perustulokokeilu johtaa joka tapauksessa tukijärjestelmien uudistamiseen ainakin työttömyysloukkuja aiheuttavan asumis- ja toimeentulotuen yhdistelmän osalta. ”Ei ole mitään järkeä, että suuren osan suomalaisista pitää säännöllisesti turvautua tukeen, joka on tarkoitettu tilapäiseksi avuksi.”

Tavoitteena kahden vuoden kokeilu

Sosiaali- ja terveysministeriössä on kesäkeleillä pakerrettu lakia perustulokokeilusta.

Kokeiluun valittavat saisivat näillä näkymin noin 600 euron suuruisen perustulon kerran kuukaudessa kahden vuoden ajan. Kokeiluun valikoidaan työikäisiä suomalaisia. Heistä suurin osa olisi pienituloisia, vähän työtä tekeviä tai kokonaan työttömiä, ei kuitenkaan opiskelijoita tai vanhempainvapaalla olevia.

Osallistujien määrä riippuu muun muassa siitä, miten kokeiluun osallistuvat organisaatiot, kuten työvoimahallinto, verottaja ja Kela, hinnoittelevat työnsä eli paljonko kokeiluun varatusta 20 miljoonasta eurosta menee byrokratiaan.

Perustulo korvaisi osallistujien mahdollisesti saamat perusturvaetuudet eli työmarkkinatuen, peruspäivärahan, vanhempainrahan, opintorahan tai kotihoidon tuen. Lisäksi voisi saada ansiosidonnaista vanhempainrahaa, ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ja asumistukea.

Tarkoituksena on selvittää, miten ilman tarveharkintaa maksettava tulo vaikuttaisi koeryhmän työllistymiseen ja muuhun hyvinvointiin.

Lakiesitys annettaneen elokuussa hallituksen palattua lomilta. Kokeilu alkaisi ensi vuonna, jos se saadaan sopimaan yhteen perustuslain yhdenvertaisuusvaatimuksen kanssa.

Akseli Valmunen / HS
”Kevät on vaikein”, Marko Hirvonen sanoo. Hän myy Kauppatorilla Lappeenrannan pajalla valmistamiaan hopea- ja spektroliittikoruja. 600 euron perustulo helpottaisi Hirvosen mielestä vain vähän kausiluontoisilla tuloilla elävän perheen toimeentuloa vaikeina aikoina. ”Se on pieni raha lapsiperheessä.”
”Kevät on vaikein”, Marko Hirvonen sanoo. Hän myy Kauppatorilla Lappeenrannan pajalla valmistamiaan hopea- ja spektroliittikoruja. 600 euron perustulo helpottaisi Hirvosen mielestä vain vähän kausiluontoisilla tuloilla elävän perheen toimeentuloa vaikeina aikoina. ”Se on pieni raha lapsiperheessä.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat