Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Kaunein koira mitä on” – suomenpystykorvien määrä väheni jo huolestuttavasti, nyt pentuja taas syntyy

Rotujärjestö on etsinyt uusia kasvattajia suomenpystykorvan pentumäärän nostamiseksi. Nyt pientä kasvua onkin jo näkyvissä.

Kotimaa
 
Pentti Vänskä
Suomenpystykorva oli yhä viime vuonna 17:nneksi suosituin rotu.
Suomenpystykorva oli yhä viime vuonna 17:nneksi suosituin rotu. Kuva: Pentti Vänskä
Fakta

Alkuperäinen suomalainen rotu

 Suomen Kennelliiton mukaan suomenpystykorvasta löytyy viittauksia kirjallisuudesta jo 1800-luvulta.

 Vuonna 1889 perustettu Suomen Kennelklubi otti ensimmäiseksi tehtäväkseen näyttelyn järjestämisen suomalaisen haukkuvan lintukoiran ja ajokoirarotujen kartoittamiseksi.

 Vuonna 1892 Kennelklubin rotukirjaan merkittiin suomalainen haukkuva lintukoira. 1897 se muutettiin suomalaiseksi pystykorvaksi. Vuonna 1930 rotu oli jo vakiintunut.

 Suomenpystykorva määriteltiin kansalliskoiraksi vuonna 1979. Nykyään Suomessa elää noin 8 000

suomenpystykorvaa.

Leppävirta

Kuusi pikinokkaista koiranpentua painii sateen kastelemalla nurmella Mikko Tuomaisen pihassa Leppävirralla. Tessu-emo seuraa hiljaa sivummalta jo luovutusikäisiä pentujaan.

Samanlaisia pentupaineja käydään nyt useilla nurmilla, sillä suomenpystykorvien pentuja syntyy hieman aiempaa enemmän.

Pennut ovat kaivattuja, koska viime vuosina Suomen Pystykorvajärjestö on ollut huolissaan kansalliskoiran tulevaisuudesta. Vuosittain rekisteröityjen pentujen määrä on vähentynyt pitkään ja tasaisesti.

Muutama vuosikymmen sitten lähes jokaisen maalaistalon pihassa haukkui suomenpystykorva. Osa pihavahdeista pääsi isännän kanssa lintumetsälle.

Suomenpystykorvien pentumäärä oli huipussaan vuonna 1968, jolloin rekisteröitiin jopa 2 800 pentua. Vuosituhannen vaihteessa pentuluku laski alle tuhanteen.

Viimeisten viiden vuoden aikana on vuosittain rekisteröity enää noin 600 pentua. Syynä alamäkeen ovat olleet metsäkanalintukantojen pieneneminen, maaseudun autioituminen ja kasvattajien ikääntyminen.

Pentti Vänskä
Leppävirtalaisen Mikko Tuomaisen Tessu-koiran kuudesta pennusta neljällä on jo uusi koti.
Leppävirtalaisen Mikko Tuomaisen Tessu-koiran kuudesta pennusta neljällä on jo uusi koti.

Suomenpystykorva oli yhä viime vuonna 17:nneksi suosituin rotu. Siitä huolimatta rotujärjestö on etsinyt uusia kasvattajia suomalaiselle alkuperäisrodulle.

”Suomenpystykorvan kohdalla pieni pentumäärä on ongelmallinen, koska emme juurikaan saa ulkomailta vahvistusta kuten muut rodut. Kantaa ei saa päästää liian pieneksi, sillä sukusiittoisuuden myötä tulee ongelmia”, sanoo tiedotusvastaava Pekka Salomäki Pystykorvajärjestön suomenpystykorvajaostosta.

”Kysyntää on ollut koko ajan, mutta pentuja ei ole ollut tarjolla. Nyt pentuja on.”

Perinteisesti suomenpystykorva ei ole haukkunut vain lintuja vaan monenlaista riistaa. Nyt suosion nostamiseksi rotujärjestö yrittää korostaa koiran monipuolista riistaviettiä. Enää pikinokka ei ole vain maaseudun herkkähaukkuinen pihakoira, vaan yhä useammin myös taajama- ja perhekoira.

”Se on paljon mainettaan parempi. Toimettomuuttaan ne haukkuvat. Suomenpystykorvan valtti on, että se on täysverinen metsästys- ja perhekoira samassa paketissa”, Salomäki sanoo.

Hänellä on rivitalokodissaan neljä pystykorvaa, ja naapurisopu on säilynyt. Jalostustoimikunnan puheenjohtaja Thommy Svevarin koirat kulkevat mukana kaupungilla ja kauppareissuilla. Ihailijoita ja rapsuttelijoita kuulemma riittää, sillä rotu on monelle lapsuudesta tuttu ja tärkeä. Nyt suomenpystykorvan erityinen rooli tuodaan esiin myös elävän perinnön avoimessa wikiluettelossa.

Museovirasto ylläpitää avointa verkossa toimivaa luetteloa aineettoman kulttuuriperinnön suojelemiseksi Unescon sopimuksen mukaisesti. Suomenpystykorvalla metsästäminen on luettelossa karjalanpiirakoiden ja saunomisen rinnalla.

Leppävirralla ei kaivata merkintöjä kulttuuriperintöluetteloihin, sillä suomenpystykorvan merkitys on kristallinkirkas. Mikko Tuomainen tiesi, että rivitalosta omakotitaloon muutettuaan hän hankkisi koiran. Lintuja metsästävälle miehelle rotuvalinta oli selvä alusta pitäen.

”Toistakymmentä vuotta olen metsästänyt suomenpystykorvilla, sillä kavereilla on ollut niitä. Koen sen ainoaksi oikeaksi koiraksi”, hän sanoo.

”Lisäksi se on kaunein koira mitä on.”

Pentti Vänskä
Tessun pennut ovat pitäneet Virpi Koistisen ja Mikko Tuomaisen puuhakkaina tänä kesänä. Tuomainen aikoi jättää yhden narttupennuista itselleen, mutta tytöillä oli sen verran kysyntää, että hän päätti odottaa.
Tessun pennut ovat pitäneet Virpi Koistisen ja Mikko Tuomaisen puuhakkaina tänä kesänä. Tuomainen aikoi jättää yhden narttupennuista itselleen, mutta tytöillä oli sen verran kysyntää, että hän päätti odottaa.
Pentti Vänskä
Luovutusikäiset pennut odottavat lähtöään maailmalle tutussa pentukodissa.
Luovutusikäiset pennut odottavat lähtöään maailmalle tutussa pentukodissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat