Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten sairauksien hoitaminen maksaa yhä enemmän – vaikka olemme entistä terveempiä

Suomalaiset elävät entistä pitempään ja ehtivät sairastaa enemmän.

Kotimaa
 
Fakta

Suomalaiset elävät nyt vanhemmiksi

 Vuonna 1975 vastasyntyneen poikalapsen odotettu elinikä oli Suomessa 67,4 vuotta.

 Viime vuonna syntyneillä poikalapsilla odotettu elinikä oli jo 78,5 vuotta.

 Vuonna 1975 syntyneillä tytöillä odotettu elinikä oli 75,9 vuotta.

 Vuonna 2015 odotettu elinikä oli tytöillä peräti

84,1 vuotta.

Lähde: Tilastokeskus

Terveydenhuollon menot kasvavat, vaikka olemme entistä terveempiä. Äskettäin julkaistut luvut vuodelta 2014 kertovat, että terveydenhuoltoon meni 19,5 miljardia euroa, eli 33 prosenttia enemmän kuin vuonna 2000. Asukasta kohti jyvitettynä rahaa kului 3 476 euroa. Se on noin tuhat euroa enemmän kuin vuonna 2000.

Rahaa on mennyt, mutta terveyttäkin on saatu. Valtaosa aikuisista kokee terveytensä hyväksi tai melko hyväksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusten mukaan.

Laitos on myös havainnut, että sairastavuus vähenee: sen laskema sairastavuusindeksi putosi lähes 8 prosenttiyksikköä vuodesta 2001 vuoteen 2011.

Terveyden myötä olemme saaneet pitemmät elämät. Se näkyy eläkeikäisten eli 65 vuotta täyttäneiden määrän kasvuna: 13,5 prosenttia suomalaisista oli eläkeläisiä vuonna 1992. Vuonna 2010 luku oli 17,5 prosenttia. Ennuste nostaa eläkeläisten osuuden yli 22 prosenttiin vuonna 2020.

Määrä nähdään välillä rasitteena, mutta iso iäkkäiden joukko kertoo tehokkaasta terveydenhoidosta. Meistä tulee pitkäikäisiä, koska emme kuolleet lapsina, nuorina ja työiässä.

Pitkä elämä nostaa terveysmenoja myös siksi, että ehdimme sairastua ja tarvita hoitoa useammin. Lääketieteen nopea edistys taas tuo apua sairauksiin, joihin ei ollut aiemmin hoitoa.

Sadattuhannet suomalaiset sairastavat niin sanottuja kansantauteja eli astmaa ja allergioita, diabetesta, muistisairauksia, sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää. Kaikkien hoito on kehittynyt huimasti viime vuosikymmeninä. Suurin muutos on tapahtunut sydän- ja verisuonitaudeissa.

Työikäisten sydäntaudit niiden aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet 80 prosenttia 40 vuodessa. Sepelvaltimotaudin takia kertyi yli 40 prosenttia vähemmän sairaalahoitopäiviä vuonna 2012 kuin vuonna 1992, THL:n rekisteri kertoo.

Hoidon tehostumisen ohella elintapamme ovat muuttuneet terveellisemmiksi. Tupakointi on vähentynyt puoleen 1970-luvusta. 63 prosenttia aikuisista siveli leivälle voita vuonna 1978 mutta vuonna 1999 enää kuusi prosenttia, THL on todennut.

Jokainen suomalainen söi tuoreita vihanneksia ja hedelmiä sata kiloa vuonna 2000 ja viime vuonna jo yli 120 kiloa, juuri valmistuneet maataloustilastot kertovat. Joka toinen aikuinen harrastaa vapaa-ajan liikuntaa vähintään kolmesti viikossa.

Syöpien määrä taas lisääntyy. Noin 12 000 suomalaista sai vuosittain syöpädiagnoosin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Nyt määrä on jo yli 32 000.

Hoidot ovat kuitenkin kehittyneet huimasti. Niiden ansiosta syöpädiagnoosi ei ole kohtalokas tieto kuten 45 vuotta sitten, vaan moni paranee. Parhaat tulokset on paikallisena eli leviämättömänä todetusta rintasyövästä: yli 90 prosenttia selviää taudista.

Syöpien määrää kasvattaa eliniän piteneminen. Sairastumisen vaara alkaa kasvaa 60 ikävuoden jälkeen.

Hyvää kehitystä uhkaa etenkin kaksi trendiä.

Yksi on lihavuus. Sen arvioidaan aiheuttaneen 330 miljoonan euron terveydenhuoltomenot vuonna 2011, koska se lisää monien sairauksien vaaraa.

Lista on pitkä. Aivoverenkierron häiriö, sepelvaltimotauti, korkea verenpaine, kakkostyypin diabetes, kihti, sappikivet, sydänkohtaus ja nivelreuma.

Kaksi työikäistä miestä kolmesta on ylipainoisia, ja naisista lähes puolet. Noin kahdella miljoonalla aikuisella on kohonnut verenpaine, joka taas lisää sydäntaudin vaaraa.

Toinen uhka on terveyserojen kasvu. Pitkään kouluja käyneet ja hyvätuloiset ovat terveempiä ja elävät pitempään kuin lyhyen koulutuksen käyneet ja pienituloiset. Eroja on yritetty kaventaa vuosikymmenestä toiseen mutta tuloksetta – erot ovat revenneet entistä leveämmiksi. Jos niitä ei saada kavennettua, edessä on vielä isompia terveysmenoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat