Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikosoikeuden professori perussuomalaisten nuorten kannanotosta: ”Kansanryhmää vastaan kiihottamisen salliminen voisi johtaa väkivaltaan”

Rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahden mukaan perussuomalaisten olisi syytä ottaa kantaa siihen, vastaako nuorisojärjestön toiminta puolueen linjaa.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Raimo Lahti
Raimo Lahti Kuva: Rio Gandara / HS

Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti pitää perussuomalaisten nuorten tuoretta kannanottoa ongelmallisena, vaikka pitääkin keskustelun herättämistä tärkeänä rangaistavuuden rajoista ja määrittelyn täsmällisyydestä perusteltuna.

Tänään aiemmin perussuomalaiset nuoret vaativat kannanotossaan, että lakipykälät kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta tulisi poistaa.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoi, että islamistit ovat päästäneet Euroopassa helvetin irti ja että lakia tulisi muuttaa, jotta länsimaisten arvojen puolustamisesta tulisi mahdollista.

Sdp ja demarinuoret vaativat hallituspuolueilta ja ennen kaikkea perussuomalaisilta näiden ajatusten voimakasta tuomintaa.

Lahden mukaan perussuomalaisten ehdotus on ongelmallinen Suomen kansainvälisten velvoitteiden kannalta. Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on sijoitettu rikoslaissa lukuun ”Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan”.

”Taustalla ovat ihmisoikeusvelvoitteet ja kaikkinaisen rotusyrjinnän poistava kansainvälinen yleissopimus. Se, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan on sijoitettu tähän lukuun kertoo siitä, että tätä oikeushyvää pidetään erityisen merkittävänä.”

Uskonrauhan rikkomista koskevaa pykälää Lahti pitää päällekkäisenä kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan pykälän kanssa.

”Kansanryhmää vastaan kiihottamiseen sisältyy myös ajatus uskonnon tai vakaumuksen uhkaamisesta, panettelusta tai solvaamisesta. Uskonrauhan rikkomista koskevasta pykälästä onkin puhuttu, että onko sille riittäviä perusteita."

Lahti toteaa, että erilaisten näkemysten esittäminen on mielipiteen- ja sananvapauden perusteella oikeutettua. Uhkaaminen, panettelu ja solvaaminen voivat kuitenkin johtaa nopeasti tekoihin ja yhteiskunnan sisäisten ristiriitojen syntymiseen.

”Ei ole syytä pyrkiä levittämään tällaista mentaliteettia. Jos vihaan yllyttäminen sallitaan, voi tulla fyysisiä puuttumisia.”

Lahti toteaa, että perussuomalaisten olisi syytä ottaa kantaa siihen, vastaako nuorisojärjestön toiminta puolueen linjaa.

”Kansalaisilla on oikeus tietää, kuinka laajaa tällainen ajattelu on puolueessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat