Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko Suomen antenni-tv-verkko myllätään – HS selvitti vaikutukset katsojille

Useimpien kotitalouksien ei tarvitse tehdä mitään, kun television antenniverkkoa uudistetaan.

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Antenni-tv:n katselijoiden tulee varautua lähetyskatkoksiin muutostöiden aikana.
Antenni-tv:n katselijoiden tulee varautua lähetyskatkoksiin muutostöiden aikana. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Television antenniverkkoa muokataan koko maassa. Mitä siitä pitää tietää? Päällikkö Markus Mettälä Viestintäviraston kiinteiden radioverkkojen yksiköstä vastaa.

”Antenni-tv:n lähetystaajuudet muuttuvat. Sen taajuusaluetta kavennetaan, koska osa taajuuksista tarvitaan jatkossa langattomalle laajakaistalle. Antenni-tv:n katselijoiden tulee varautua lähetyskatkoksiin muutostöiden aikana sekä television tai digiboksin kanavahaun tekemiseen.”

Mitä pitää tehdä?

”Taloyhtiöissä yhteisantennivahvistimet pitää virittää uusille taajuuksille. Tämän tekee antenniasentaja.

Omakotitaloissa kanavahaku pitää tehdä uudelleen, mutta mitään muutostöitä antennijärjestelmään ei lähtökohtaisesti tarvitse tehdä. Jos kiinteistössä on yhteisantennivahvistin, se pitää virittää uudelleen.”

Keitä tämä koskee?

”Tämä koskee kaikkia antenni-tv:tä katsovia suomalaisia, mutta ei kaapeli- eikä satelliittitalouksia.

Varsinkin pääkaupunkiseutu on vahvasti kaapeliverkkoaluetta, ja suurin osa taloyhtiöistä on kaapelissa. Koko Suomessa noin puolet katselee tv:tä antenniverkon kautta.”

Mitä tämä maksaa?

”Taloyhtiöiden pitää tilata antenniasentaja tarkastamaan, millainen antennijärjestelmä on ja voidaanko se virittää.

Jos päävahvistimet ovat niin vanhat, että niitä ei voi virittää, ne voidaan joutua mahdollisesti uusimaan. Tapauksista riippuen se maksaa tuhannen euron molemmin puolin.”

Kuka työn tekee?

”Antenniasentajat. Taloyhtiön kannattaa jo hyvissä ajoin ennen muutoksia pyytää asentaja paikalle tutkimaan antennijärjestelmän kunto. Siten asentaja ehtii tilata ja asentaa laitteet, ennen H-hetkeä. Sitten jokainen siellä olohuoneessaan tekee kanavahaun. Haku voi tapahtua myös automaattisesti.”

Mitä tapahtuu, jos ei tee mitään?

”Osa ohjelmatarjonnasta voi hävitä näkyvistä.”

Mikä on muutosaikataulu?

”Taajuusmuutokset aloitettiin pohjoisesta jo viime vuoden heinäkuussa. Sieltä on tultu hiljalleen etelää kohti, ja ne päättyvät joulukuussa.

Pääkaupunkiseutua palvelee Espoon Kivenlahden päälähetysasema, jossa muutostöitä tehdään 6. syyskuuta alkaen. Töistä aiheutuu katkoksia päiväsaikaan 6.–8.9. Uudet taajuudet tulevat ilmaan 8.9. Uusia ja vanhoja kanavia lähetetään rinnakkain 10. lokakuuta saakka. Tähän mennessä antenniurakoitsijan tulisi käydä taloyhtiöissä virittämässä vahvistimet uusille taajuuksille.”

Miten muutokset ovat sujuneet?

”Palaute on ollut pääosin hyvää. Asentajat ovat ehtineet tehdä työt rinnakkaislähetysten aikaikkunnassa.”

Tekeekö muutos joistakin televisioista käyttökelvottomia?

”Ei tee. Vain lähetystaajuus muuttuu, televisiot kyllä tukevat tätä muutosta. Joissain laitteissa voi joutua palauttamaan tehdasasetukset ennen kanavahakua.”

Millaisessa tapauksessa on eniten pohdittavaa?

”Taloyhtiöiden päättäjiä ja isännöitsijöitä kehottaisin ottamaan ajoissa yhteyttä antenniurakoitsijaliikkeisiin päävahvistimen kunnon selvittämiseksi. Isännöitsijöitä ja taloyhtiöpäättäjiä on tiedotettu asiasta kattavasti.

Jos kanavahaku ei omin avuin onnistu, kannattaa kysyä apua Viestintäviraston neuvontapalvelusta puhelinnumerosta 0295 390 280, joka on auki arkisin kello 14–19. Tietoa myös osoitteessa: taajuusmuutos.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat