Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin pysäyttämästä Ukko-Pekasta vastaavan höyryveturiyhtiön liikennöintikielto jatkuu – Trafi ei luota turvallisuuteen

Trafin mukaan Höyryveturimatkat 1009 Oy:n turvallisuustodistus voitaisiin perua välittömästi.

Kotimaa
 
Mika Ranta
Höyryveturi Ukko-Pekka matkalla Helsingistä Lahteen kesällä 2007.
Höyryveturi Ukko-Pekka matkalla Helsingistä Lahteen kesällä 2007. Kuva: Mika Ranta

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on perjantaina päättänyt jatkaa Höyryveturimatkat 1009 Oy:n liikennöintikieltoa toistaiseksi. Kyseinen yritys on vastannut Ukko-Pekka-nimisen höyryveturin liikennöinnistä.

Poliisi keskeytti viime viikon torstaina Ukko-Pekan matkan Savonlinnan ja Punkaharjun välissä. Syynä oli poliisin saama ilmianto, jonka mukaan höyryveturia ajaneella yhtiön toimitusjohtajalla ei ollut oikeutta junan kuljettamiseen.

Myös yritys itse kertoi omilla Facebook-sivuillaan, että toimitusjohtajalla ei yli vuoteen ole ollut enää lupaa toimia veturinkuljettajana.

Tämän viikon torstaina Trafi järjesti kuulemistilaisuuden, jossa Höyryveturimatkat 1009 Oy sai kertoa oman näkemyksensä tapahtumien kulusta.

Tilaisuudessa ei käsitelty pelkästään toimitusjohtajan oikeudetonta veturinkuljettamista.

”Siinä käytiin läpi laajemminkin yrityksen toimintaa tässä heinäkuun aikana”, kertoo Trafin raideliikenteen toimijoiden yksikönpäällikkö Jouko Linnasaari.

Kuulemistilaisuudessa saadun selvityksen pohjalta Trafi arvioi, että yrityksen turvallisuusjohtamisen puutteet antaisivat aiheen peruuttaa yrityksen turvallisuustodistus välittömästi.

Koska Ukko-Pekan liikennöinti on toistaiseksi keskeytetty, on Trafi päättänyt antaa yritykselle mahdollisuuden antaa vielä selvityksen toimenpiteistä, joilla tilanne saataisiin korjattua.

Trafin mukaan Höyryveturimatkat 1009 Oy:n toimitusjohtaja vastaa yrityksen turvallisuusjohtamisjärjestelmästä. Kuljettaessaan höyryveturia vailla siihen oikeuttavaa lupaa toimitusjohtaja toimi sekä vastoin lakia että yrityksen omaa turvallisuusjohtamisjärjestelmää.

Trafi epäilee yrityksen turvallisuusjohtamisjärjestelmää sekä yrityksen johdon sitoutumista siihen. Liikennöintilupa on mahdollista saada takaisin heti kun yritys onnistuu vakuuttamaan Trafin turvallisuudestaan.

”On se mahdollista. Liikennöintiluvan palauttamista harkitaan, kun vakuutumme heidän turvallisuusjohtamisjärjestelmästään. Mutta kyllä se nykyiseen edellyttää muutoksia, että pystyvät osoittamaan [turvallisuutensa]”, Linnasaari sanoo.

Kuinka paljon näitä muutoksia sitten tulisi tehdä?

”No varmasti toimenpiteitä tulee tehdä, ehkä ihan organisaatiossakin. Nyt toimitusjohtaja itse ei ole toiminut turvallisuusjohtamisjärjestelmän mukaan. Seurataan, että mitä muutoksia ollaan valmiita tekemään.”

Höyryveturimatkat 1009 Oy:n markkinoinnista vastaava Marko Koskinen kertoo, että eilisen kuulemistilaisuuden perusteella yritys osasi odottaa Trafin päätöstä.

”Kyllä eilen syntyi sellainen vaikutelma, että tämä päätös sieltä varmaan tulee. Olimme jo ennen kuulemistilaisuutta alkaneet miettiä, että miten tilanne saataisiin korjattua, ja sitä mietintätyötä jatketaan nyt”, Koskinen sanoo.

Yritys pyrkii saamaan Ukko-Pekan takaisin liikenteeseen mahdollisimman pian.

”Trafi haluaa meiltä selvityksen, kuinka tämän [veturin oikeudetta kuljettamisen] toistumisen voisi estää. Sitä nyt pohditaan ja tehdään tähän meidän turvallisuusjohtamisasiakirjaan muutoksia.”

Koskisen mukaan päätös Ukko-Pekan liikenteen keskeyttämisestä näkyy yrityksen taloudessa.

”Nyt veturi seisoo tallissa, ja siitäkin tulee koko ajan kuluja, sillä tallivuokrat ovat meille aika kovat. Lähiviikoiksi oli sovittu ne ajot, joilla oli tarkoitus tehdä tämän vuoden tulos ja varmistaa toimintaa taas vuodeksi eteenpäin.”

Museoliikenne, johon höyryveturiliikennekin kuuluu, on viime vuosien aikana osoittautunut joidenkin yritysten taholta riskialttiiksi. Trafin vuonna 2014 julkaiseman raportin mukaan museoliikennöinnissä tapahtui esimerkiksi vuosina 2012 ja 2013 useita vaaratilanteita, joista vakavimpia olivat kaksi luvatonta liikkeelle lähtöä ja yksi matkustajapysähdys aikataulun ulkopuolella.

Trafin raportissa painotetaan, että kaksi museoliikenteen harjoittajaa on selvästi yliedustettuna museoliikenteen poikkeamissa, eikä näin ollen ole syytä leimata koko museoliikennöintiä kahden toimijan ongelmien perusteella.

Matkustajapysähdyksessä matkustajia poistui museojunasta viereisen raiteen yli juuri ennen kuin Allegro-juna ohitti paikan suurella nopeudella.

Muita museoliikenteessä viime vuosina tapahtuneita onnettomuuksia ja vaaratilanteita ovat olleet ainakin höyryveturien aiheuttamat tulipalot, törmäys liikennöinnin ulkopuolella, seis-opasteen luvaton ohitus, suistuminen raiteilta ja kaksi tasoristeysonnettomuutta.

Kesällä 2012 höyryveturi sytytti vahingossa useita tulipaloja, joiden vuoksi pääradan liikenne meni sekaisin.

Höyryveturimatkat 1009 Oy:n on annettava selvityksensä 23. syyskuuta mennessä. Selvityksen perusteella Trafi arvioi, onko yrityksellä edellytykset turvalliseen toimintaan museoliikenteen parissa.

Ukko-Pekan oli määrä ajaa Kouvolasta Lahden kautta Heinolaan 30.–31.7. ja 13.–14.8. Lisäksi Rauman radan liikennöintiin on myyty ennakkolippuja. Rauman kaupunki pyytää ennakkolipun ostaneita olemaan yhteydessä kaupungin palvelupiste Pyyrmanniin, josta ennakkolippujen rahat saa takaisin.

Oikaisu 25.7. kello 12.53: Juttuun lisätty kappale, joka täsmentää museoliikenteessä sattuneita poikkeamia. Kaksi museoliikenteen harjoittajaa on selvästi yliedustettuna museoliikenteen poikkeamissa, eikä koko museoliikennöintiä ole syytä leimata riskialttiiksi kahden toimijan ongelmien perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat