Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lämpenevä sää lisää sinileviä nopeasti sekä järvissä että meressä

Järvivesissä voi nähdä myös ruostesienilauttoja.

Kotimaa
 
Heikki Sarviaho / HS
Suopursuruostesienen muodostamat levälautat ovat väriltään ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia.
Suopursuruostesienen muodostamat levälautat ovat väriltään ruskeita, kellertäviä tai ruosteenpunaisia. Kuva: Heikki Sarviaho / HS

Sään lämpeneminen saattaa huonontaa sinilevätilannetta järvillä ja merellä nopeasti. Järvivesissä sinileväesiintymiä on ollut viime aikoina tavallista vähemmän.

”Heinäkuun alkupuolella näytti siltä, että sinilevät ovat runsastumassa järvillä. Viimeisen kolmen viikon aikana epävakainen sää on kuitenkin hillinnyt sinilevien kasvua ja levälauttojen esiintymistä”, kertoo erikoistutkija Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomen ympäristökeskuksen viimeisimpien sinilevähavaintojen mukaan runsaita sinilevien pintakukintoja oli vain kolmella järvellä. Tilanne voi kuitenkin muuttua sään lämmetessä nopeasti.

Sinilevien kasvaminen kiihtyy lämpimissä vesissä. Kasvuvoimaa lisää se, että runsaiden sadevesien mukana järviin on valunut ravinteita. Sinilevälauttoja voi syntyä nopeasti erityisesti suojaisilla lahdilla, joissa veden vaihtuminen on vähäistä.

”Jos sää on lämmin ja tyyni, sinilevien sekoittuminen vähentyy ja levää kertyy pintavesiin. Ensi viikolla tehdään varmasti enemmän sinilevähavaintoja kuin nyt on tehty”, Järvinen sanoo.

Kuluneen viikon aikana sinilevää on havaittu hieman Uudellamaalla Tuusulanjärvellä, Enäjärvellä, Savijärvellä, Usminjärvellä ja Kuusijärvellä. Tavallisesti sinilevien pintakukinta on järvivesissä runsaimmillaan heinäkuun lopussa ja elokuun alussa.

Merellä sinilevää on havaittu aiempaa runsaammin Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Alkuviikolla sinilevää havaittiin veteen sekoittuneena Suomenlahden ulappa-alueella sekä Jurmon ja Utön eteläpuolisilla vesialueilla. Pintakukintoja merellä ei havaittu.

Vähäisiä sinileväesiintymiä on havaittu Rauman ja Luvian saaristossa. Heikkotuulisen ja lämpimän sään arvioidaan lisäävän sinileväkukintoja eteläisillä merialueilla.

Uimista sinileväisessä vedessä kannattaa välttää. Sinileväistä vettä ei pidä käyttää talousvetenä tai pesu- ja löylyvetenä.

Osa sinilevistä on myrkyllisiä, ja levämyrkyt voivat aiheuttaa muun muassa ihon punoitusta, oksentelua, ripulia ja silmäoireita.

Järvivesissä esiintyy loppukesän aikana ruostesienilauttoja. Niitä on havaittu jo nyt muun muassa Kaakkois-Suomessa ja Etelä-Savossa. Lautat syntyvät suopursuruostesienen itiöistä.

Suopursuruostesientä esiintyy eniten heinäkuun lopulla ja elokuussa. Terveydelle vaaratonta sientä esiintyy paikoitellen lähes koko maassa alueilla, joissa on kuusia ja suopursuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat