Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Kaikkosen ryhmänjohtajan pesti alkoi rytinällä – ”Prosessi oli ikävä, mutta se puhdisti ilmaa”

Antti Kaikkonen joutui sovittelemaan maatalouspolitiikkaan tyytymättömiä ensi töikseen keskustan ryhmänjohtajana.

Kotimaa
 
Heidi Piiroinen / HS
Antti Kaikkonen uskoo, että työ keskustan ryhmänjohtajana on haastavaa, mutta samalla se mahdollistaa myös poliittisen vaikuttamisen.
Antti Kaikkonen uskoo, että työ keskustan ryhmänjohtajana on haastavaa, mutta samalla se mahdollistaa myös poliittisen vaikuttamisen. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Vaikka Antti Kaikkonen, 42, on neljännen kauden kansanedustajana jo paljon nähnyt poliitikko, toi tuorein pesti keskustan eduskuntaryhmän johtajana heti eteen lähes mahdottomalta tuntuneen sovittelutehtävän.

Liki 50-päisen ryhmän enemmistö oli suivaantunut hallituksen maatalouspolitiikkaan ja etenkin oman ministerin nimityspolitiikkaan.

Osa oli valmis jopa antamaan kenkää maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk), kun tämä piti Metsähallituksen pääjohtajanimityksessä päänsä, eikä suostunut esittämään jatkoa vuonna 2014 virassa aloittaneelle Esa Härmälälle.

Äänestyksen jälkeen ryhmä päätyi antamaan Tiilikaiselle kirjallisen varoituksen, joka sekin on poikkeuksellinen toimintatapa ja vaati luovaa kekseliäisyyttä puolueen sääntö­kirjojen tutkimista myöten.

”Jotakin oli tehtävä, sillä iso osa eduskuntaryhmästä oli hyvin pettynyt Tiilikaisen nimitysratkaisuun. Enemmistö olisi halunnut Härmälän voivan jatkaa, ja se oli myös maaseutuväestön tahto”, Kaikkonen sanoo.

Hän ei itse kuitenkaan halua enää ottaa kantaa kiisteltyyn nimitykseen.

”Prosessi oli ikävä, mutta se puhdisti ilmaa”, Kaikkonen muistelee kuukauden takaista starttia ryhmyrinä ja vakuuttaa, että porukka on nyt yhtenäinen ja hänen näpeissään.

”Tiesin toki etukäteen, että uusi tehtävä on yhtä aikaa hyvin haastava mutta myös vaikuttamisen paikka.”

Kaikkonen ryhtyi ryhmänjohtajaksi mielellään siksikin, että katsoo olevansa lähinnä yleis­poliitikko, jolle on jo kertynyt kokemusta.

Tunnettuutta hänelle ovat tuoneet myös tv:n viihdeohjelmat. ”Aika moni kansalainen kiinnostuu poliitikosta myös persoonana eikä vain mielipideautomaattina”, hän arvioi.

Hän ei usko, että viihdejulkisuus olisi vaikuttanut hänen etenemiseensä poliittisella uralla suuntaan tai toiseen.

Matti Vanhasen toisessa hallituksessa ministeriyskin oli lähellä, mutta tuolloin Kaikkonen hävisi ulkomaankauppaministerin postin Paavo Väyryselle äänin 41–36.

”Tässä ollaan vielä nuoria miehiä, enkä sulje ministeriyttä pois, mutta elämä voi olla aika hyvää, vaikka ei ministeri olisikaan”, Kaikkonen pohtii puolitosissaan ja viitannee ministereiden kovaan työtahtiin.

Viime aikoina Kaikkostakin ovat eniten työllistäneet kansainväliset asiat, sillä hän johtaa vielä syksyyn asti eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa. Kesäisestä rauhasta ei ole tietoa silläkään rintamalla.

”Ei hyvältä näytä”, Kaikkonen kiteyttää tilanteen Turkissa, johon on vallankaappaus­yrityksen jälkeen julistettu poikkeustila.

Kaikkosen mukaan on selvää, että jo entuudestaan kaukana näköpiirissä ollut Turkin EU-jäsenyys on siirtynyt entistä kauem­maksi. Viisumivapauskin vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Pakolaissopimuksessa EU on kuitenkin Kaikkosen mukaan eräänlainen Turkin vanki eli puun ja kuoren välissä.

”Mutta eihän EU voi hiljaa seurata, kun ihmisoikeudet ja demokratia vaarantuvat. Toisaalta pakolaisongelman ydin eli Syyrian sota on jäänyt taka-alalle. Siinä tarvittaisiin tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä.”

Kaikkonen muistuttaa, että pienen Suomen vaikutusmahdollisuudet Turkkiin ovat melko pienet verrattuna EU:hun ja vaikka Yhdysvaltoihin.

”Saattaa silti olla, että Suomessa eduskunnan suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta kokoontuvat lähiviikkoina Turkin tilanteen takia”, Kaikkonen sanoo.

Kotimaan politiikassa lähinnä edessä on elokuun budjettiriihi, johon Kaikkosen mukaan hallitukselta on luvassa uusia keinoja edistää etenkin pk-yritysten mahdollisuuksia työllistää.

Itse hän on aikoinaan esittänyt työllistämisseteliä: ”Kyllä kotitaloudetkin voisivat työllistää nykyistä enemmän, onhan kotitalousvähennyskin toiminut hyvin.”

Myös sote-uudistuksessa keskustalle on tärkeää, ettei terveydenhuolto jää suuryritysten käsiin, vaan myös pk-yrityksillä ja julkisella sektorilla säilyy siinä merkittävä rooli.

 

Viisi kysymystä Antti Kaikkoselle

1. Paljasta kulissien takainen vallankäyttäjä.

Keskeisten ministerien erityisavustajat ovat merkille pantavia vallankäyttäjiä, vaikka suurelle yleisölle he ovat melko tuntemattomia.

2. Kehu kollegaa.

Äskeisten 70-vuotispäivien kunniaksi, ja muutenkin, kehuttakoon tässä kohtaa Erkki Tuomiojaa. Hän on ulkopolitiikan pitkän linjan konkari, jolla on vahva asiantuntemus ja perustellut näkemykset. Hän osaa tuoda keskusteluun tarvittaessa myös historiallista perspektiiviä, mikä kovin monelta saattaa nykyisin unohtua.

3. Mikä sinua innostaa?

Suunnitelmissa on käydä ensi viikolla perheen kanssa Korkeasaaressa. Itsekään en ole käynyt Korkeasaaressa ainakaan kymmeneen vuoteen.

4. Mikä nyppii?

Ehkä eniten nyt nyppii yleisen ilmapiirin kehitys viime vuosina Suomessa, Euroopassa ja vähän muuallakin. Sitä miettii, onko ihmiskunta yhtään viisastunut.

5. Miten vietät viikonlopun?

Menemme Kokemäelle, jossa on vanhempieni mökki. Teemme myös luontoretken Nuuksion kansallispuistoon.

Heidi Piiroinen / HS
Kaikkonen ei usko, että viihdejulkisuudesta on ollut harmia uralle.
Kaikkonen ei usko, että viihdejulkisuudesta on ollut harmia uralle.
Timo Aalto
Antti Kaikkonen ja Erkki Tuomioja keskustelivat Porin Suomi-Areenassa heinäkuussa 2015.
Antti Kaikkonen ja Erkki Tuomioja keskustelivat Porin Suomi-Areenassa heinäkuussa 2015.
Keskustan Antti Kaikkonen ei haluaisi poistaa sunnuntailisiä
Keskustan Antti Kaikkonen ei haluaisi poistaa sunnuntailisiä
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei lämpene sunnuntailisien poistolle. Kaikkonen kertoi näkemyksensä HSTV:n Studio Kulmapöydän lähetyksessä torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat