Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ensimmäinen taukopaikka pelastui rapistumiselta – tällainen on Lahnajärvi nyt

Menneen ajan loma-Suomi, osa 3: Vuonna 1952 avattu Lahnajärvi on Suomen ensimmäinen autoilijan taukopaikka.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Lahnajärvi on Pia Landenin koti ja työpaikka. Hän korjasi rapistuneen kiinteistön vuoden aikana. Nyt hän ilmoittaa nauraen, ettei enää koskaan aio remontoida.
Lahnajärvi on Pia Landenin koti ja työpaikka. Hän korjasi rapistuneen kiinteistön vuoden aikana. Nyt hän ilmoittaa nauraen, ettei enää koskaan aio remontoida. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Ensimmäinen taukopaikka

 Lahnajärvi perustettiin alun perin autoilijoiden taukopaikaksi Turun ja

Helsingin väliselle ykköstielle Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952.

 Matka-Mannaksi kutsutussa kahviossa oli 250-paikkainen itsepalveluravintola ja linja-autonkuljettajien lepohuone. Alueelle avattiin myös Suomen autoklubin ylläpitämä leirintäalue.

 Ravintolan kukoistuskausi oli 1970–1980-luvuilla. Alueella oli ravintolan lisäksi majoitushuoneita ja vesipuisto.

 Lahnajärvi sulki ovensa vuonna 2008 moottoritien valmistumisen takia.

Salo. Lapsille on tarjottava erityyppisiä muistoja. Siinä syy, jonka takia kotkalainen Teija Laakso oli lounastamassa lastensa kanssa Ravintola Lahnajärvessä Salossa keskiviikkona. Hän oli lomamatkalla kahdeksanvuotiaan Emman, kaksivuotiaan Annun ja näiden isovanhempien kanssa Naantalin Muumimaailmaan.

Laakso kertoi, että ensin seurue oli suunnitellut pysähtyvänsä toisessa persoonallisessa taukopaikassa, vanhan ykköstien Kasvihuoneilmiössä.

Vesa-Matti Väärä
Viime syksynä avattu Lahnajärvi on taas suosittu taukopaikka.
Viime syksynä avattu Lahnajärvi on taas suosittu taukopaikka.
Vesa-Matti Väärä
Muumimaailmaan matkalla olleet kotkalaiset pysähtyivät lounaalle Lahnajärvelle. Vuoropäällikkö Janne Selander ojentaa annosta Teija Laaksolle. Vieressä Satu Kuhanen. Kuvassa myös Jukka Kuhanen sekä kaksivuotias Annu Laakso ja kahdeksanvuotiaa Emma Laakso.
Muumimaailmaan matkalla olleet kotkalaiset pysähtyivät lounaalle Lahnajärvelle. Vuoropäällikkö Janne Selander ojentaa annosta Teija Laaksolle. Vieressä Satu Kuhanen. Kuvassa myös Jukka Kuhanen sekä kaksivuotias Annu Laakso ja kahdeksanvuotiaa Emma Laakso.

”Välttelen ketjutaukopaikkoja aina mahdollisuuksien mukaan. Niistä ei jää lapsille muistoja, sillä kaikki paikat ovat ihan samanlaisia. Lahnajärven aukiolon huomasin netistä, joten päätimme tulla tänne”, Laakso kertoo.

Hän kävi Lahnajärvellä ensimmäisen kerran joskus 1990-luvun alussa. Paikasta hän muistaa elävästi vielä uimarannan ja vesiliukumäen.

Suuri osa uudelleen avatun ravintolan asiakkaista on nostalgian haussa. Eikä ihme, sillä vuonna 1952 avattu Lahnajärvi on Suomen ensimmäinen autoilijan taukopaikka.

Se oli vuosikymmeniä vanhan ykköstien ”virallinen” taukokohde, jossa pääkaupunkiseudun ja Turun välinen liikenne pysähtyi.

Ravintolassa käytiin syömässä ja uimarannalla uimassa. Pääkaupunkilaislapset hakivat ravintolasta tikkareita matkalla luokkaretkelle Turun linnaan tai saariston leirikouluun.

2000-luvun aikana Lahnajärven toiminta alkoi hiipua ja rakennukset rapistuivat. Silloinen ravintolan pitäjä Eija Laakso tiesi liikenteen siirtyvän E18-moottoritielle, kunhan se valmistuisi.

Paikka sulki ovensa vuonna 2008.

Uudella omistajalla, Keski-Suomesta kotoisin olevalla Pia Landenilla ei ollut mitään tunnesidettä Lahnajärveen. Hän muistelee käyneensä vanhassa ravintolassa ehkä joskus 1990-luvulla.

”Pari vuotta sitten innostuin kohteesta järven rannalla ja ajattelin tätä ensin kesämökiksi, mutta eihän tällaisen ylläpitämiseen olisi varaa ilman liiketoimintaa”, Landen selvittää.

Hän päätti remontoida kiinteistön entiseen kukoistukseensa ja käynnistää toiminnan uudelleen.

ABC-asemien maassa vanhan, liikennevirrasta sivussa olevan taukopaikan elvyttämistä pidettiin pähkähulluna ideana. Eritoten pankeissa.

”Kukaan ei suostunut antamaan lainaa, joten meillä ei ollut rahaa ostaa kiinteistöä. Sovimme omistajan kanssa, että remontoimme paikan ensin, ja sitten kun saamme lainan, ostamme sen”, Landen kertoo.

Vasta remontin valmistuminen hellytti pankinjohtajan.

”Syötimme ja juotimme pankin herroja useita kertoja”, Landen hymyilee.

Millainen uusi Lahnajärvi sitten on?

Viime syyskuussa avattu ravintola on niin kaukana ketjutaukopaikoista kuin mahdollista. 1980-lukulaisuutta syleilevä ravintola on sisustettu kierrätystavaroilla. Tarjolla on parturia, hierontaa, pelihuone ja totta kai myös solarium. Ravintolan takana sijaitsevat huoneistot on kalustettu hotelli Inter-Continentalin jäämistön kalusteilla.

”Joku kaveri soitti ja tarjosi kalusteita. Kerroin, että minua kiinnostaisi ostaa ne, mutta kun minulla ei ole penniäkään. Sovimme osamaksun.”

Räiskyvästi yliampuva ravintola on uuden omistajansa näköinen. Tämän Landen myöntää mielellään, sillä hänestä on tullut yksi paikan vetonauloista. Hän nousi tutuksi kasvoksi Jyrki Sukulan Kuppilat kuntoon -ohjelman ansiosta. Jaksossa Sukula tylytti Landenia huonosta johtamistaidosta.

”Moitteet johtajuudestani olivat aivan perusteltuja, sillä eihän minulla ollut silloin vielä mitään kokemusta ravintolan pyörittämisestä. Lähes kaikki työntekijät kyllästyivät minuun, ja ensimmäisenä irtisanoutui oma tyttäreni.”

Nyt Landen on oppinut läksynsä ja kiittelee Sukulaa yrityksensä pelastamisesta.

”Nyt en hypi henkilökunnan silmille, eivätkä he hypi minun silmilleni. Melkein kaikki irtisanoutuneet ovat palanneet, myös tytär”, Landen sanoo.

Erilaiset tapahtumat ovat toiminnassa elintärkeässä osassa, sillä Lahnajärvellä ei ole vielä polttoainemyyntiä.

Viikonloppuisin ravintolassa on ollut tuttujen nimien keikkoja. Suosituin oli Matti Nykänen. Hänen keikkansa aikana tupa oli täynnä.

”Vähän toivoin, että Matti olisi jäänyt keikan jälkeen saunomaan ja juhlimaan, mutta hänen piti lähteä ajamaan kotiin.”

Polttoaineen kylmäaseman avautuminen on kuulemma lähes sataprosenttisen varma. Ilman sitä hiljaiset talvikuukaudet ovat liian hiljaisia.

Kesäisenä aamupäivänä ravintolan pihalla on jo toistakymmentä autoa ja lisää on koko ajan tulossa, kun lounasaika lähenee. 1980-luvun suosioon uusi Lahnajärvi ei kuitenkaan yllä. Silloin vesiliukumäkeen ja kassalle oli kymmenien ihmisten jono, ja parkkipaikalla vapaat paikat olivat kiven alla.

Aikoinaan Lahnajärvellä oli töissä jopa 70 ihmistä. Nyt työntekijöitä on kymmenkunta.

Muumimaailmaan matkalla olevat kotkalaiset saavat lounasannoksensa suoraan pöytään. Lahnajärvellä ei ole noutopöytää. Silläkin ravintola pyrkii erottumaan ketjupaikoista.

”Muistelen, miten suosittu tuo uimaranta oli silloin 1990-luvulla. Nyt ranta on näköjään maksullinen”, isoisä Jukka Kuhanen ihmettelee.

Landen perustelee muutaman euron maksua sillä, että rantaa siistitään, ja hintaan kuuluvat niin päivän lehdet kuin lepotuolit.

”Ai sinä olet paikan omistaja. Onneksi olkoon, täällä on hienon näköistä”, Satu Kuhanen sanoo.

Landen saattaa toimittajan ja kuvaajan autolle. ”He eivät tainneet tunnistaa minua. Kampaukseni on muuttunut niin paljon”, Landen nauraa.

 

Pahamaineinen Syvälampi muuttuu asuinalueeksi
PETER JANSSON
Motellilla on värikäs historia.
Motellilla on värikäs historia.
Vesa-Matti Väärä
Syvälammen motellin rauniot seisovat vielä 110-tien varressa.
Syvälammen motellin rauniot seisovat vielä 110-tien varressa.

Parin kilometrin päässä Lahnajärven ravintolasta seisoo palaneen rakennuksen luuranko. Salon Suomusjärvellä sijaitseva motelli Syvälampi paloi vuoden 2014 kesällä tuhopoltossa.

Vuonna 1983 rakennettu motelli oli 1990-luvulle asti suosittu tanssipaikka, joka houkutteli väkeä aina pääkaupunkiseudulta asti. Kuljetettiinpa paikalle myös Kauniit ja Rohkeat -tähti Ronn Moss.

Nyt motellin kiinteistölle on vihdoin saatu toimintaa. Parin hehtaarin tontille on remontoitu parisenkymmentä rivitalohuoneistoa. Ensimmäiset asukkaat muuttavat niihin ensi kuussa.

”Motellin rauniot ovat vielä pystyssä, emmekä ole toistaiseksi keksineet paikalle mitään tekemistä. Se on varma, ettei uutta motellia tule”, vakuuttaa aluetta remontoinut lohjalainen Pekka Kaleva Tiltton Oystä.

”Ideoita otetaan vastaan”, hän lisää.

2000-luvulla motellin suosio hiipui, ja se päätyi otsikoihin lähinnä bordellina. Prostituutio tuli motelli Syvälampeen Riihimäellä toimineesta hotelli Bonanzasta. Paritustapauksia käsiteltiin oikeudessa vuosikymmenen loppupuolella.

Bordellivaiheen jälkeen Syvälampi toimi jonkin aikaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksena. Kiinteistön omistaja Prinova Oy oli yrittänyt myydä kiinteistöä jo vuosia. Motelli tuhoutui kaupanteon aattona tuhopolton seurauksena.

Menneen ajan loma-Suomi -juttusarjan edelliset osat voit lukea täältä ja täältä.

Vesa-Matti Väärä
Uudistetulla Lahnajärvellä on oma olutmerkki.
Uudistetulla Lahnajärvellä on oma olutmerkki.
Vesa-Matti Väärä
Lahnajärvi on taas suosittu taukopaikka.
Lahnajärvi on taas suosittu taukopaikka.
Lehtikuva
Lahnajärven ravintola oli vuosikymmenet suosittu taukopaikka.
Lahnajärven ravintola oli vuosikymmenet suosittu taukopaikka.
Aarre Ekholm / Lehtikuva
Alkuperäinen ravintolarakennus vuonna 1959.
Alkuperäinen ravintolarakennus vuonna 1959.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat