Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta jatkaa tasaisen vahvana, mutta naiset käänsivät selkänsä Sdp:lle

Sosiaalidemokraattien kannatuskiri näyttää taittuneen.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Keskusta jatkaa tasaisen vahvana

Keskusta kiri HS-gallupin mittauksessa heinäkuussa jälleen samoille kannatuslukemille kuin reilun vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa eli 21,1 prosenttiin.

Keskusta säilytti myös kesäkuussa palauttamansa aseman Suomen suurimpana puolueena.

Sdp työntyi repivän työmarkkinasyksyn jäljiltä keskustan ohi ykköseksi viime joulukuussa ja piti paikkansa aina kevääseen asti.

Pitkän väännön jälkeen syntynyt kilpailukykysopimus rauhoitti tilanteen ja keskusta palasi taas ykköseksi.

Keskusta valitsi Juha Sipilän johtajakseen kesäkuussa 2012. Sipilän johdolla keskusta löysi uuden polun ja voitti vaaleissa pääministeripaikan.

Keskustaa avittaa myös se, että puolueella on kaiken ikäisiä ja eri yhteiskunnan kerrostumiin kuuluvia kannattajia.

Naiset käänsivät Sdp:lle selkänsä

Sosiaalidemokraattien kannatuskiri näyttää taittuneen. Sdp menetti suurimman puolueen paikkansa kesäkuussa ja alamäki vauhdittui heinäkuussa. Kannatus putosi nyt 18,7 prosenttiin.

Sdp:tä kaksi vuotta johtanut Antti Rinne veti hallituksen kompuroidessa kannatuskäyrät kovaan nousuun. Vauhti hiipui, kun työmarkkinatilanne rauhoittui.

Sdp:n medianäkyvyys on jäänyt myös kilpailijoiden puoluekokousten jalkoihin, eikä äijäfeminismi ole puhutellut naiskannattajia.

Sdp:n pudotuksen syynä pidetäänkin naisten mielenmuutosta.

Sdp on menettänyt naisääniä vihreille ja vasemmistolle. Kummankin puolueen kannatus naisten keskuudessa on kasvanut yhtä paljon kuin Sdp:n kannatus on pudonnut.

Kokoomus löysi myötätuulen

Kokoomuksen sisäiset kiistat haihtuivat kuin poispuhallettuina kesäkuun alussa.

”Sivistynyt avioero”, kiteyttää puoluejohtajavaihdoksen politiikan tutkija Erkka Railo.

Uusi puoluejohtaja Petteri Orpo pääsee aloittamaan kautensa aiempaa vahvemmilla kannatuslukemilla. Lähes prosenttiyksikön loikka heinäkuussa on kuin huomenlahja, joka antaa Orpolle tilaa toimia. Syksyn arki näyttää vasta lopullisen suunnan.

Eduskuntavaalien kannatuksesta kokoomus on yhä hienoisesti jäljessä. Sitä paitsi edeltäjä, Alexander Stubb aloitti kautensa yli 20 prosentin kannatuslukemista.

Kokoomuksen kannattajista jopa 38 prosenttia on varma siitä, mitä puoluetta taas äänestäisi. Vain vasemmistoliittolaiset ovat puolueuskollisuudessaan kokoomusta vahvempia.

Vihreiden tukijat ovat häilyviä

Vihreiden kannatukselle oppositiokausi näyttää tehneen hyvää. Vihreät on noussut mittauksissa jo neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Kannatus tosin laski hivenen kesäkuusta, mutta pysyi heinäkuussa yhä historiallisen suurena.

Eduskuntavaaleista vihreät on petrannut lähes viisi prosenttiyksikköä.

Vihreät on perinteisesti nuorten puolue. Viisi vuotta puoluetta vetänyt Ville Niinistö on haalinut kannattajia myös kokoomuksesta ja vasemmistoliitosta. Vihreät on houkutellut erityisesti naisia, myös demareilta.

Naisäänillä vihreät olisi HS-gallupin mukaan jo suurin eli pääministeripuolue. Vihreitä kannattaa naisista joka viides. Viime eduskuntavaaleissa vihreitä kannatti naisista 11 prosenttia, miehistä seitsemän.

Vihreiden haaste on häilyvä kannattajakunta. Äänestyskopissa korkeat kannatusluvut saattavat taas sulaa. Varmoja äänestäjiä vihreillä on HS-gallupin mukaan vain 22 prosenttia, kun keskimäärin puoluevalinnastaan varmoja on joka kolmas.

Perussuomalaisten syöksy oikeni

Perussuomalaisten kannatus matelee yhä liki puolittuneena viime eduskuntavaaleista.

Kilpailukykysopimus osui erityisesti perussuomalaisten kannattajiin ja osa tukijoista näyttää pysyvästi karanneen muualle.

Kannatuslaskun pohjakosketuksen puolue otti todennäköisesti jo kesäkuussa. Heinäkuussa perussuomalaiset loikkaisi liki puoli prosenttiyksikköä ylöspäin.

Britannian eroäänestys EU:sta vahvistaa ainakin uskossaan horjuvia perussuomalaisia.

Sdp:n imu näyttää myös hellittäneen, vaikka Maria Tolppanen vaihtoikin näyttävästi jäsenkirjansa demareihin.

Puoluejohtaja Timo Soinin ongelma on, että epävarmojen äänestäjien joukko on iso. Vain 39 prosenttia puoluetta äänestäneistä sanoo, että äänestäisi nyt samoin. Yhtä moni ilmoittaa, että ei puoluetta enää äänestäisi tai ei kerro, mitä tekisi.

Haaste on myös karistaa raskas äijäleima ympäriltä. HS-gallupin mukaan naisista puoluetta äänestäisi nyt runsaat viisi prosenttia. Eduskuntavaaleissa perusuomalaisia äänesti naisista 16 prosenttia.

Vasemmistoa kirittää kasvojen vaihdos

Vasemmistoliitto sai jo hyvää pöhinää kevään puheenjohtajakamppailusta.

Li Anderssonin valinta johtoon vakiinnuttaa nousua. Vasemmistoliitto on nyt liki kaksi prosenttiyksikköä edellä eduskuntavaalien kannatusta.

Yhdeksän prosentin lukema on myös puolueen viime vuosien kannatuskäyrähistoriassa harvinaista herkkua. Hallituksen kompastellessa kaksi vuotta sitten puolueen kannatuslukemat kävivät hetkellisesti yli yhdeksässä prosentissa.

Puoluetta auttaa myös naisten suosio. Vasemmistoa kannattaa 10,4 prosenttia naisista, vajaat kahdeksan prosenttia miehistä. Vasemmistoliitto vetää naisia demareista ja osin vihreistä.

Vasemmistolaisten puolueuskollisuus on myös pysyvää ja ylivoimaisesti suurin muihin verrattuna eli 47 prosenttia.

Rkp nousi ennätyslukuun

Rkp näyttää saaneen kirivaihteen päälle. Rkp hätyyttelee HS-gallupin mittauksissa jo kaikkien aikojen kannatuslukemia: viisi prosenttia on hilkulla. Puolueen kannatus on nyt yhtä suuri kuin eduskuntavaaleissa vuosi sitten.

Uusi puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson otti kapulan kesäkuussa ja haluaa kirkastaa Rkp:n imagoa yleispuolueena.

Kristilliset etsivät yhä itseään

Kristillisten näkyvyys on ollut vuosi sitten valitun puheenjohtajan Sari Essayahin johdolla myönteistä. Edeltäjä Päivi Räsänen herätti paljon ristiriitaisia tunteita.

Kd:n kannatusta ei johtajavaihdos näytä vielä vauhdittaneen. Kannatus jopa laski hienoisesti, 0,3 prosenttiyksikköä heinäkuussa.

Juttua varten haastateltiin TNS Gallupin tutkimusjohtaja Sakari Nurmelaa sekä politiikan tutkijoita Erkka Railoa ja Sari Pikkalaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat