Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset vaihtoivat Sdp:stä vihreisiin – ”Kilpailukykysopimus on syönyt kannatustamme”

Vihreiden Ville Niinistö on tyytyväinen puolueensa kannatukseen

Kotimaa
 
Jussi Helttunen, Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.
Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Kuva: Jussi Helttunen, Roni Rekomaa / Lehtikuva

Oppositiopuolue Sdp:n puoluesihteeri Reijo Paananen arvioi etenkin kilpailukykysopimuksen syöneen puolueensa kannatusta. HS-gallupissa selvisi, että Sdp on menettänyt kilpailijoilleen vihreille ja vasemmistoliitolle etenkin naiskannattajia.

”Kilpailukykysopimus koskee naisia julkisella sektorilla ja naisvaltaisilla aloilla, joilla palkat eivät ole järin suuria. Kun vielä pidennetään työaikaa tai nipistetään muuten toimeentulosta, on aika luontevaa, että siihen ei olla tyytyväisiä”, kommentoi puolueensa kannatuksen laskua.

Paananen ei yllättynyt Sdp:n tuoreimmista kannatusluvuista. HS-gallupin heinäkuun mittauksessa Sdp:n kannatus laski 1,9 prosenttiyksikköä 18,7 prosenttiin.

”Muut puolueet ovat olleet paljon esillä omien puoluekokoustensa kautta. Luvut tukevat edelleen ajatusta, että kilpailukykysopimuksen tukeminen pakkolakien vaihtoehtona on syönyt kannatustamme”, Paananen sanoo.

Vihreät on onnistunut vetämään puoleensa naiskannattajia Sdp:stä. Vain naisten äänillä oppositiopuolue vihreät olisi suosituin puolue, sillä vihreitä kannattaa HS-gallupin mukaan viidennes naisäänestäjistä. Viime eduskuntavaaleissa vihreitä kannatti naisista 11 prosenttia ja miehistä seitsemän prosenttia.

”On meille erittäin hieno tulos, että olemme naisten keskuudessa suurin puolue”, vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo.

Hänestä vihreiden suosio naisten keskuudessa kertoo siitä, että puolue on onnistunut olemaan inhimillinen vaihtoehto.

”Uskon, että olennaista on se, että olemme tarjonneet omaa vaihtoehtoa, kun hallituksella on ollut kovia leikkauksia koulutuksesta ja päivähoidosta”, Niinistö sanoo.

Vihreiden kannatus oli HS-gallupin tuoreimmassa mittauksessa 13,3 prosenttia. Pudotusta edelliseen mittaukseen oli 0,3 prosenttiyksikköä, joka kuitenkin mahtuu kahden prosenttiyksikön virhemarginaaliin.

Niinistö on tyytyväinen vihreiden historiallisen korkeaan kannatukseen kesällä, jolloin muut puolueet ovat vetäneet huomiota muun muassa puheenjohtajavalinnoillaan.

”Kannatuksemme on pysynyt käytännössä samalla tasolla, kun Sdp:n kannatus on laskenut voimakkaasti. Tämä kertoo siitä, että kannatuksemme kasvu on aika vakaalla pohjalla”, Niinistö sanoo.

HS-gallupin mukaan vihreillä on varmoja äänestäjiä 22 prosenttia, kun keskimäärin kolmannes äänestäjistä on varma puoluevalinnastaan.

Sdp:n Paananen arvioi luottamuksen olevan kannatuksen kannalta olennaista. Hän sanoo äänestäjien olevan liikkuvia ja katsovan, mitä puolueet ovat luvanneet, mitkä ovat tulokset ja keneen jatkossa voi luottaa.

”Keskustan riveistä on jo nyt kerrottu, että sote-ratkaisu näyttää olevan näillä suunnitelmilla katastrofi. Kiky-sopimuksessa ei ollut vielä muste kunnolla kuivunut, kun kokoomuksen pettynyt siipi ilmoitti, että on leikattava sunnuntailisistä”, Paananen luettelee.

”Siksi meidän olisi hassua lähteä muuttamaan linjaa, koska olemme kuitenkin ainoa uskottava vaihtoehto tälle nyt harrastetulle politiikalle”, Paananen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat