Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varusmiehistä kootaan uusia valmiusjoukkoja – niiden sotilaat kohtaisivat yllätyshyökkäyksessä vihollisen ensimmäisenä

Varusmiehistä koostuvien valmiusjoukkojen perustaminen saattaa muuttaa palvelusaikoja

Kotimaa
 
Juha Metso
Kaikki Suomen armeijan pioneereja kouluttavat pataljoonat ja erillisyksiköt osallistuivat lauantaina Schmardenin taistelun 100-vuotisjuhlaan Korian pioneeripuistossa Kouvolassa.
Kaikki Suomen armeijan pioneereja kouluttavat pataljoonat ja erillisyksiköt osallistuivat lauantaina Schmardenin taistelun 100-vuotisjuhlaan Korian pioneeripuistossa Kouvolassa. Kuva: Juha Metso
Tästä on kyse

Sotilaallisen valmiuden tehostamista

 Puolustusvoimat kiinnittää entistä enemmän huomiota sotilaalliseen valmiuteen.

 Varusmiehiä suunnitellaan käytettävän mahdollisen yllätyshyökkäyksen torjunnassa.

 Varusmiehistä kootaan nopeasti koottavia eli välittömän valmiuden joukkoja ensi vuodesta alkaen.

Puolustusvoimat ryhtyy kouluttamaan varusmiehiä välittömän valmiuden yksiköihin, joita tarpeen vaatiessa käytettäisiin sotatoimissa jo varusmieskoulutuksen aikana.

Välittömän valmiuden joukkojen eli valmiusyksiköiden koulutus alkaa varuskunnissa ja eri puolustushaaroissa vuosina 2017 ja 2018.

Valmiusyksiköiden koulutuksen suunnittelu on paraikaa käynnissä. Toimeenpano-ohjelma on tarkoitus saada valmiiksi tämän vuoden aikana.

Puolustusvoimat aikoo panostaa valmiusyksiköiden koulutukseen kunnolla. Tästä on osoituksena muun muassa se, että varusmiesvalmiusyksiköiden halutaan osallistuvan myös kansainvälisiin harjoituksiin.

Valmiusyksiköiden perustamisen taustalla on se, että Puolustusvoimat haluaa varusmieskoulutuksen liittyvän entistä tiiviimmin sotilaalliseen valmiuteen. Venäjän kaksi vuotta sitten suorittama Krimin valtaus osoitti, kuinka nopeasti sotilaallinen konflikti saattaa kehittyä.

HS uutisoi huhtikuussa, että Puolustusvoimat suunnittelee varusmiesten käyttöä yllätyshyökkäysten torjunnassa.

Puolustusvoimien valmiuspäällikkö, prikaatikenraali Markku Myllykangas kertoi tuolloin HS:lle, ettei Puolustusvoimat kommentoi valmiuteen liittyviä asioita millään tavalla.

HS:n hankkiman Pääesikunnan koulutusosaston suunnitelman mukaan valmiuskoulutusta ja -harjoituksia halutaan lisättäväksi kaikilla joukoilla. Lisäksi valmiusjoukkojen harjoitukset halutaan järjestää niille määritetyllä toiminta-alueella.

Valmiussotilaille aiotaan myös kouluttaa tehtäviin liittyvät voimankäyttöoikeudet erilaisissa valmiustiloissa.

Puolustusvoimat tavoittelee sitä, että kriisin syntyessä kantahenkilökunnan ja erilaisten varusmiesosastojen avulla kyettäisiin kohottamaan sotilaallista valmiutta joustavasti, aloittamaan toimenpiteet tilanteen hallitsemiseksi ja suojaamaan reserviläisistä koostuvien varsinaisten sodan ajan joukkojen perustamista.

Valmiusyksiköiden perustaminen saattaa vaikuttaa tulevaisuudessa varusmiesten saapumiseriin ja palvelusaikoihin.

Varusmiehet tulevat nyt palvelukseen kaksi kertaa vuodessa: tammikuussa ja heinäkuussa. Saapumiserät ovat siten eri vaiheissa koulutusta, mikä vaikuttaa sotilaalliseen valmiuteen.

Ongelman korjaamiseksi saatetaan tulevaisuudessa lisätä saapumiserien lukumäärää tai muuttaa palvelusaikoja.

Puolustusvoimat ei halua kuitenkaan kasvattaa varusmieskoulutuksen kustannuksia. Valmiusyksiköiden varusmiesten mahdollisesta palvelusajan pidentämisestä saattaakin seurata se, että muiden varusmiesten palvelusaikaa lyhennetään vastaavasti.

Puolustusvoimat suunnittelee, ettei ainakaan vuosina 2017–2020 tehdä muutoksia saapumiseriin. Mahdolliset muutokset valmisteltaisiin kuitenkin tänä aikana, ja ne tulisivat voimaan aikaisintaan 2021. Pääesikunnasta ei vuosilomien vuoksi haluttu kommentoida asiaa.

Puolustusvoimat kokee ongelmaksi myös varusmiesten vapaat viikonloput, jotka aiheuttavat armeijatermein ”valmiusvajetta”.

Suunnitelmissa onkin selvittää, pitäisikö asevelvollisuuslakia muuttaa siten, että joukko-osaston komentajalle tai perusyksikön päällikölle annettaisiin oikeus keskeyttää varusmiehen loma valmiudellisista syistä.

Varusmiesten käytöstä sodan ajan tehtävissä poistui iso este, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka antoi tammikuussa lausunnon, jonka mukaan varusmiesten käyttäminen sodan ajan tehtäviin varusmiespalveluksen aikana on mahdollista.

Tästä oli aiemmin epäselvyyttä, koska varusmiehiä ei ole lain mukaan saanut käyttää virka-apua annettaessa vaarallisiin tehtäviin. Puolustusvoimien nykykäytäntö onkin, että varusmiehiä saa käyttää vain tukitehtävissä valmiuden kohottamisen eri vaiheissa. Tämä muuttuu siis ensi vuoden alussa.

Varusmiesten käyttö sodan ajan tehtävissä on herkkä aihe, koska he eivät ole täysin koulutettuja sotilaita vaan vasta sotataitojen opiskelijoita. Puolustusvoimien tuleekin vielä määritellä, missä vaiheessa koulutusta varusmiehet voitaisiin lähettää sotaan.

Krimin kriisin jälkeen Suomi on kehittänyt kykyään nostaa sotilaallista valmiuttaan nopeasti.

Asevelvollisuuslakiin hyväksyttiin tämän kuun alussa muutos, joka helpottaa valmiuden kohottamista myös reserviläisten osalta.

Lainmuutoksen jälkeen kertausharjoitukseen määräämistä koskevaa kolmen kuukauden määräaikaa voidaan nyt lyhentää, jos on kyse niin sanotusta sotilaallisen valmiuden joustavasta kohottamisesta. Kyse on tällöin kuitenkin aina poikkeusmenettelystä.

Hallitus kaavaili alun perin Puolustusvoimien komentajalle oikeutta kutsua 25 000 asevelvollista välittömästi sotilaallisen valmiuden joustavaan kohottamiseen tarkoitettuun kertausharjoitukseen. Lausuntokierroksen jälkeen tästä osittaista liikekannallepanoa muistuttavasta oikeudesta luovuttiin.

Viime vuoden kesäkuussa HS uutisoi, että Puolustusvoimat oli alkanut kerätä kotiutuvilta varusmiehiltä vapaaehtoisia sitoumuksia saapua kertausharjoituksiin kolmea kuukautta lyhyemmässä ajassa.

Puolustusvoimien Pääesikunnasta kerrottiin tuolloin HS:lle, että Puolustusvoimat halusi saada ”kasaan aika ison joukon nopeammin”.

"Kaikki liittyy toimintaympäristön muutokseen”, sanoi tuolloinen Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa.

”Yksi keskeinen tekijä on Ukrainan kriisi. Meidän pitää varmistua, että meillä on vasteajat, jotka toimintaympäristö näyttää vaativan."

Valmiusyksiköiden perustaminen on vain yksi osa Puolustusvoimien varusmiespalveluksen kehittämissuunnitelmaa. Tavoitteena on myös muun muassa kehittää varusmiesten valintoja erilaisiin palvelustehtäviin siten, että oikea henkilö saadaan oikeaan tehtävään.

Suunnitelmassa mainitaankin, että nykyisen valintamenettelyn perusajatus on yhä 1950-luvulta: ”valitaan peruskokeilla agraariyhteiskunnasta luku- ja laskutaitoiset johtajakoulutukseen”.

 

”Sotatoimiin komentaminen olisi kova paikka”

Kasarmeilla ei ole puhuttu suunnitelmasta käyttää varusmiehiä tarvittaessa sotatoimissa jo koulutuksen aikana.

Näin kertoivat HS:n haastattelemat varusmiehet lauantaina Schmardenin taistelun 100-vuotisjuhlassa Korialla.

HS kysyi mielipidettä suunnitelmasta yhdeksältä varusmieheltä, jotka olivat aloittaneet vajaan vuoden mittaisen palveluksensa tammikuussa.

Kaikki heistä arvioivat, ettei oma koulutus anna vielä riittäviä valmiuksia taisteluun.

Jyri Karjalainen Kymen pioneeripataljoonasta totesi sen olevan ”kova paikka”, jos sotatoimiin komennettaisiin kesken koulutuksen.

”Varmaan se muuttaisi menoa koulutuksessa. Lepsuilu loppuisi”, hän pohti.

Matias Lillman Porin prikaatista sanoi, että koulutus olisi päätettävä jotenkin ennen sotatoimia.

Sotilaskuljettajat Joonas Kuusisto ja Toni Hakkarainen Karjalan prikaatista arvioivat jo nyt pystyvänsä suorittamaan tehtävänsä myös tositoimissa.

”Kuljetustehtävät kyllä, mutta metsässä rymyäminen olisi eri juttu”, Hakkarainen sanoi.

12 vuotta sitten Kymen sotilasläänin komentajan tehtävästä eläkkeellä jäänyt Arto Mikkonen suhtautui varusmiehiä myönteisemmin Puolustusvoimien suunnitelmaan.

”Koulutuksen loppuvaiheessa olevat varusmiehet ovat parasta joukkoa, mitä meillä on.”

Myös alokkaita voisi Mikkosesta käyttää kriisitilanteessa työtehtävissä.

”Taisteluun heitä ei tietenkään voi laittaa.”

Juha Metso
Teemu Kärnä ja Jyri Karjalainen olivat tupakkatauolla Schmardenin taistelun 100-vuotisjuhlan paraatin jälkeen Korian pioneeripuistossa.
Teemu Kärnä ja Jyri Karjalainen olivat tupakkatauolla Schmardenin taistelun 100-vuotisjuhlan paraatin jälkeen Korian pioneeripuistossa.
Juha Metso
Maija Heikkisen ja Matias Lillmanin mielestä koulutuksen on päätyttävä ennen sotatoimia.
Maija Heikkisen ja Matias Lillmanin mielestä koulutuksen on päätyttävä ennen sotatoimia.
Juha Metso
Joonas Kuusiston ja Toni Hakkaraisen mielestä kuljetustehtäviin voisi määrätä myös kesken koulutuksen.
Joonas Kuusiston ja Toni Hakkaraisen mielestä kuljetustehtäviin voisi määrätä myös kesken koulutuksen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat