Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vangit sisustivat Turun Kakolanmäelle design-asuntoja – nyt kuka vain voi päästä asumaan vankilaan

Kakolanmäen vankimielisairaalan remontin ensimmäinen osa on valmistumassa. Seuraavaksi on vuorossa Kakolan länsiselli.

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Kehityspäällikkö Laura Similä ja toimitusjohtaja Janne Martti tarkastivat entisen Kakolanmäen vankimielisairaalan remontoituja huoneistoja.
Kehityspäällikkö Laura Similä ja toimitusjohtaja Janne Martti tarkastivat entisen Kakolanmäen vankimielisairaalan remontoituja huoneistoja. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Rinnehissi valmistuu ensi vuonna

 Kakolanmäen kehittämissuunnitelma käynnistyi noin 10 vuotta sitten, ja kaava hyväksyttiin 2008. Mäki muuttuu avoimeksi kaupunkiympäristöksi, mutta vanhoja rakennuksia suojellaan.

 Ensi vuonna mäelle pääsy helpottuu, kun rinteeseen rakennetaan funikulaari eli rinnehissi.

 Kakolanmäen vankilahistoria ulottuu 1830-luvulle.

 Keskusvankilan läheisyyteen nousi tutkinta- eli lääninvankila vuonna 1891. Sitä ennen tutkintavankeja oli säilytetty Turun linnassa. Vankimielisairaala valmistui 1908, ja Kakolan länsiselliosasto pari vuotta myöhemmin.

Turku

Turun Kakolanmäen ensimmäinen suuri remonttikohde on valmistumassa kuukauden kuluttua. Entisen vankimielisairaalan tiloihin on remontoitu design-asuntoja, joita Majoituspalvelu Forenom tarjoaa jatkossa väliaikaiseen asumiseen.

Forenomin kehityspäällikkö Laura Similä kertoo, että yritys on halunnut säilyttää asunnoissa mahdollisimman paljon alkuperäisestä vankilailmeestä. Vankilan historia näkyy käytävillä esillä olevissa vanhoissa lehtileikkeissä ja kahdessa alkuperäiseen kuntoon jätetyssä eristyssellissä.

”Asuntojen ei pidä olla tietenkään pelottavia, vaan ne kunnioittavat rakennuksen historiaa olemalla samalla kodinomaisia. Esimerkiksi kalterit on poistettu ikkunoista, jo turvallisuussyistä”, Similä sanoo.

Turun nykyisen vankilan vangit osallistuvat asuntojen sisustamiseen. Saramäen vankilassa tehdään paraikaa muun muassa sisustuskelloja uusiin huoneistoihin.

Vankimielisairaalan ostanut ja remontoinut Janne Martti Rakennuspalvelu J.Martti & Co:sta esittelee uusia asuntoja tyytyväisenä. Martin ja hänen liikekumppaninsa Teemu Henton alkuperäisenä suunnitelmana oli muuttaa rakennus vanhusten palvelutaloksi.

Uusi majoitusratkaisu tarjoaa nyt myös ulkopuolille mahdollisuuden tutustua rakennuksen miljööseen majoittumalla asuntoon vaikka yhdeksi yöksi. Valtaosa huoneistojen asukkaista on toki varmasti yritysasiakkaita. Osa asukkaista on paossa pitkiä remontteja kuten putkistosaneerausta.

”Osa tulee varmasti vain kokeilemaan vanhan vankilan tunnelmaa”, Similä arvioi.

Martti kertoo, että yli satavuotias rakennus on ollut yllättävän hyväkuntoinen remonttikohde.

”Haasteita on tietenkin ollut. Esimerkiksi asuntoja on yhdistelty useasta sellistä, joten sellien oviaukkoja on muurattu umpeen. Rakennuksien ulkokivipinta jää tummaksi, sillä hiekkapuhaltaminen rikkoisi kiven pinnan”, Martti kertoo

Vankimielisairaalan vieressä seisovan varsinaisen Kakolan remontti on alkanut sutjakkaasti. Ensimmäinen valmistuva kohde on Länsiselli, jonka asunnot valmistuvat ensi vuoden joulukuussa. Kiinteistöneuvos Olli Ojala Kakola Yhtiöistä kertoo, että kolmasosa huoneistoista on jo varattu.

”Merinäköalahuoneistot varattiin ensimmäisenä. Syksyllä teemme mallihuoneiston, ja myynti jatkuu”, Ojala kertoo.

Ojalan yhtiö remontoi seuraavaksi valmiiksi Kakolan päärakennuksen, johon tulee sata asuntoa, ravintola ja kylpylä. Yhtiö haluaisi rakentaa remontin jälkeen Kakolaan 25-kerroksisen tornitalon. Tornista on nyt vireillä kaavanmuutoshanke. Kaupunki on ottanut alustavasti myönteisen kannan asiaan, joten nyt yhtiö on tekemässä kolmea eri toteuttamisvaihtoehtoa.

”Kun Turussa ollaan, tällainen idea synnyttää tietysti vastustusta. Toisten mukaan torni veisi auringon läheiseltä Port Arthurin kaupunginosalta. Toisten vastustajien mielestä torni jättäisi Tuomiokirkon varjoonsa”, Ojala hymähtää.

Hänen mukaansa tornitalo kruunaisi mielenkiintoisen kohteen. Kakola vetää jatkossa taatusti turisteja. Tornitalon panoraamanäköala kasvattaisi mäen kiinnostavuutta.

”Tornin rakentaminen on sen verran kallista, että emme tee sitä katteen takia. Tornin näköalan avulla varmistamme Kakolan kiinnostavuuden ja mäen eri palveluille taatusti riittäväsi asiakkaita”, Ojala sanoo.

Kakolanmäen kolmannen suurkohteen, lääninvankilan tulevaisuus ratkeaa tämän syksyn aikana. Kiinteistön omistava Senaatti-kiinteistöt on käynnistänyt tarjouskilpailun, jonka voittaja päätetään todennäköisesti lähikuukausina.

Janne Martti ja Olli Ojala kertovat osallistuvansa tarjouskilpailuun.

Oikaisu (HS 27.7.2016): Turun Kakolanmäen kehittämisestä kertovassa uutisessa 25. heinäkuuta oli sitaatin sanojaksi merkitty väärä henkilö. "Kun Turussa ollaan, tällainen idea synnyttää tietysti vastustusta", sanoi Olli Ojala, ei Laura Similä.

Vesa-Matti Väärä
Kehityspäällikkö Laura Similä esittelee huoneiston kylpyhuonetta.
Kehityspäällikkö Laura Similä esittelee huoneiston kylpyhuonetta.
Veswa-Matti Väärä
Kakolanmäen vankimielisairaalan remontti alkaa olla valmis.
Kakolanmäen vankimielisairaalan remontti alkaa olla valmis.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat