Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukupit pääsivät hippimaineestaan – ”Asenteet kuukautisia kohtaan ovat muuttuneet”

Kuukuppi ei ole enää vain luontaistuotekaupoissa myytävä hippituote, vaan siitä on tullut valtavirtatuote siteiden ja tamponien lisäksi.

Kotimaa
 
Timo Junttila
Kuukautiset eivät enää ole yhtä suuri tabu kuin vielä kymmenen vuotta sitten.
Kuukautiset eivät enää ole yhtä suuri tabu kuin vielä kymmenen vuotta sitten. Kuva: Timo Junttila

Kuukuppi ei ole enää vain luontaistuotekaupoissa myytävä hippituote, vaan siitä on tullut valtavirran suosikki siteiden ja tamponien korvaajana. Kuukuppi on silikonista valmistettu kuukautissuoja, joka ei ole siteiden ja tamponien tapaan kertakäyttöinen, vaan kuppi puhdistetaan käyttökertojen välissä.

Lunette-kuukuppia valmistavan Lune Groupin toimitusjohtaja Heli Kurjanen kertoo, että Lunette-kupin myynti on kasvanut kovasti viimeisen vuoden aikana.

Myyntiä on vauhdittanut paljolti se, että S-ryhmä otti keväällä yrityksen kuukupit valikoimiinsa, mutta Kurjasen mukaan myös naisten asenteissa on tapahtunut muutosta.

"Kuukupit on pitkään mielletty hippimäisenä ja pikkuisen epäilyttävänä vaihtoehtotuotteena. Tietynlainen asennemuutos on kyllä tapahtunut siinä, että ne on alettu mieltää ihan normaalina kuukautissuojana siteiden ja tamponien rinnalla", Kurjanen toteaa.

Kurjanen on tehnyt töitä kuukuppien kanssa jo 11 vuotta, mutta hän kertoo, että viime aikoina kiinnostus kuukuppeja kohtaan on yllättänyt positiivisesti.

Hiljattain Luneten Facebook-sivulla olleeseen somekampanjaan tuli huomattavasti enemmän tykkäyksiä ja kommentteja kuin aiemmin.

"Vielä vuosi sitten ei saatu samalla tavalla tykkäyksiä tai kommentteja. Tuntui, että Facebookissa ei omalla nimellä haluttu keskustella ja profiloitua kuukautisiin liittyviin aiheisiin", Kurjanen selittää.

Kurjasen mukaan kuukautiset ovat maailmalla jopa trendi. Keväällä kohutti tapaus, jossa Instagram poisti kahdesti intialaistaustaisen taiteilijan Rupi Kaurin kuukautisteemaiset kuvat.

Myös Suomessa kuohui, kun Maria Nordin maalasi keväällä pääsiäismunan kuukautisverellään.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen vahvistaa, että kuukautisista puhuminen on yleistynyt.

"Asenteet kuukautisia kohtaan ovat kyllä muuttuneet, jos verrataan 80- ja 90-lukujen tunnelmaan ja tähän päivään. Nyt kuukautisista puhutaan sosiaalisessa mediassa ja kuukautissuojamainokset ovat muuttuneet arkisemmiksi."

Mainosmaailma on osaltaan edesauttanut sitä, millainen mielikuva kuukautisista vallitsee. Halosen mukaan aikaisemmin mainoksissa käytettiin sinistä nestettä kuvaamaan kuukautisverta ja korostettiin raikkautta ja hajuttomuutta.

Nykyään aihetta käsitellään Halosen mukaan enemmän naiseutta kunnioittaen.

Myös Halonen on huomannut, että kuukupit ovat kasvattaneet suosiotaan. Hän kokee, että ilmiötä ovat vauhdittaneet sekä suomalaiset että amerikkalaiset bloggarit, jotka ovat tuoneet esiin kuukupin keho- ja ympäristöystävällisyyttä.

Vaikka puhe menkoista on lisääntynyt, Halonen on huolissaan etenkin nuorten tyttöjen kynnyksestä hakea apua vaivoihinsa.

"Oman arjen tasolla monilla on edelleen korkea kynnys hakea apua lääkäriltä. Omien vaivojen kanssa sinnitellään ja oletetaan, että ikään kuin kuuluu asiaan, että muutama päivä kuusta menee sängyn pohjalla. Tämä on ilmiö, johon todella toivoisi tulevan muutosta", Halonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat