Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaleva: Ebolaepäilyn hoidossa vakava virhe Oulussa – potilasta ei eristetty

Oulun yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri myönsi, että hoidossa meneteltiin väärin.

Kotimaa
 
Sofia Kuisma
Kari Pullinen
Osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila esitteli mahdollisen ebolapotilaan eristyshuonetta Meilahden sairaalassa kaksi vuotta sitten.
Osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttila esitteli mahdollisen ebolapotilaan eristyshuonetta Meilahden sairaalassa kaksi vuotta sitten. Kuva: Kari Pullinen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa (OYS) hoidettiin viime vuonna ebolaepäilyä huonosti, kun mies laitettiin jonottamaan yhteispäivystykseen palattuaan kuumeisena Sierra Leonesta Länsi-Afrikasta. Asiasta kertoo sanomalehti Kaleva.

Oululainen mies oli palaamassa vuoden 2015 keväällä dokumentointimatkaltaan Sierra Leonesta, kun hänelle nousi korkea kuume. Palattuaan Suomeen mies soitti OYS:n päivystykseen, ja hänet määrättiin tulemaan sairaalaan yhteispäivystykseen.

Mies otettiin yhteispäivystyksestä sairaalan tarkkailuosastolle. Hänellä diagnosoitiin malaria, ja sitä alettiin hoitaa. Mies päätettiin lopulta eristää, sillä kuume pysyi korkeana, ja lääkäri epäili miehen sairastavan jotain muutakin.

Osastonylilääkäri Heikki Kauma kertoo Kalevalle, että miehen hoidossa ei menetelty oikein. Potilas olisi Kauman mukaan pitänyt ohjata heti eristykseen. Kauman mukaan näin tulisi toimia, kun potilas on kuumeinen, tulee epidemia-alueelta ja oireille ei ole selvää syytä.

Kalevan mukaan OYS:ssa koulutettiin henkilökuntaa syksyllä 2014 ebolan varalta. Yhteispäivystykseen hankittiin lisäksi eristyskontti sekä erilaisia välineitä ebolan varalta.

Helsingin Meilahden sairaalaan infektio-osastolle tuotiin lokakuussa 2014 ebolaepäilyn takia yhdysvaltalainen potilas, joka oli matkustanut Suomeen epidemia-alueelta Liberiasta. Potilaalle oli noussut korkea kuume Liberiasta lähtönsä jälkeen. Liberia kuului Sierra Leonen ja Guinean lisäksi epidemia-alueeseen.

HS uutisoi vuonna 2014, kuinka Helsingissä varaudutaan hoitamaan ebolapotilaita. Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapuva ebolaoireisesta potilaasta tehdään ilmoitus, jonka perusteella viranomaiset tekevät yhdessä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan (Hyks) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa kanssa riskiarvion.

Kalevan mukaan Hyksin infektiolääkäriä konsultoitiin potilaan tulopäivänä OYS:ssa, mutta ebolariskin arveltiin olevan vähäinen. Riskiarvio tehtiin uudelleen, kun potilaan hoito ei tehonnut odotetusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat