Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Palvelusajat saattavat muuttua – varusmiehiä voidaan käyttää vaarallisiin tehtäviin

Eduskunnan oikeusasiamies tutkii Varusmiesliiton kantelua siitä, onko Puolustusvoimat rajoittanut varusmiesten sananvapautta

Kotimaa
 
Juha Metso
Pioneerit valmistautuivat Smarden taistelun 100-vuotisjuhlaan lauantaina Korialla.
Pioneerit valmistautuivat Smarden taistelun 100-vuotisjuhlaan lauantaina Korialla. Kuva: Juha Metso

Varusmiesten palvelusaikoihin saattaa tulla muutoksia valmiusjoukkojen tarpeita vastaavaksi, sanoi puolustusministeri Jussi Niinistö maanantaina Latvian Smardessa.

HS uutisoi maanantaina, että Puolustusvoimat aikoo perustaa varusmiehistä muodostettavia valmiusyksiköitä ensi vuodesta lähtien. Näitä välittömän valmiuden joukkoja käytettäisiin yllätyksenä tulevan kriisin tai yllätyshyökkäyksen alkuvaiheessa.

”Tällä vaalikaudella on saatu selvyys, että varusmiehiä ylipäätään voidaan käyttää vaarallisiin tehtäviin. Nyt luodaan käytäntöä, katsomme minkälaiset palvelusajat ovat tarpeellisia ja mihin aikaan”, Niinistö sanoi HS:lle.

Niinistö osallistui Smardessa muistomerkin pystytykseen suomalaisten jääkärien taistelutantereella, jossa suomalaiset yhdessä saksalaisten kanssa löivät venäläiset joukot sata vuotta sitten. Nyt paikalla kellersi viljapelto ja toimi pieni ravintola. Osa jääkäreistä oli tullut taisteluihin hankittuaan vapaaehtoisina puolen vuoden koulutuksen Saksassa.

Niinistö ei halunnut kommentoida, kuinka pitkän koulutuksen jälkeen varusmiehiä voisi nykyään käyttää vaarallisissa tilanteissa.

”Alokkaita se ei koske”, Niinistö sanoi.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd) pitää perusteltuna, että varusmiesten käyttöä sotilaallisen valmiuden kohottamiseen liittyvissä asioissa laajennetaan.

”Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, mihin oikeuskanslerikin on viitannut omassa lausunnossaan, että varusmiehillä pitää olla riittävä koulutus tehtäviin”, Kari sanoo.

”Varusmiespalveluksen kovin alkuvaiheessa ei henkilöitä voida sijoittaa näihin tehtäviin, mutta varusmieskoulutuksen loppupäässä kyllä.”

Puolustusvoimat esti viime huhtikuussa toimittajilta pääsyn varuskuntiin kysymään varusmiesten mielipiteitä heidän roolistaan sotilaallisen valmiuden nostamisessa. Taustalla oli HS:n uutinen siitä, että varusmiehiä suunnitellaan käytettäväksi mahdollisen yllätyshyökkäyksen sattuessa.

Varusmiesliitto on tehnyt asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Se haluaa tietää, rajoittaako Puolustusvoimat varusmiesten sananvapautta.

Varusmiesliiton kantelun mukaan liittoon on tullut yhteydenottoja huolestuneilta kansalaisilta, joiden mielestä Puolustusvoimat rajoittaa perusteettomasti varusmiesten sananvapautta ja lehdistön vapautta kirjoittaa sitoutumatonta journalismia.

Varusmiesten käyttäminen sotatoimissa tuli mahdolliseksi, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkka antoi sitä tukevan lausunnon alkuvuodesta. Siihen asti varusmiehiä suunniteltiin käytettäväksi vain tukitehtävissä.

Puolustusvoimat harkitsee, pitäisikö valmiusyksiköihin sijoitettavien varusmiesten palvelusaikaa pidentää. Koska koulutuksen kustannuksia ei haluta lisätä, niin joidenkin muiden varusmiesten palvelusaikaa voitaisiin sen vuoksi joutua lyhentämään.

Kari ei pidä palveluksen lyhentämistä hyvänä ajatuksena.

”Kovin mielelläni en näkisi tilannetta, että varusmiesaikaa lähdettäisiin lyhentämään joidenkin koulutettavien osalta”, hän sanoo.

”Mieluummin lisäisin peittoa kuin leikkaisin toisesta päästä ja lisäisin toiseen päähän. Jos puhutaan kustannuksia aiheuttavista koulutusajan pidentämisestä tai koulutuksen syvyyden lisäämisestä, niin puhuisin kyllä mieluummin lisämäärärahoista näiden tehtävien hoitamiseen.”

Tammikuussa palvelukseen astuneet HS:n haastattelemat varusmiehet arvioivat lauantaina, ettei heidän koulutuksensa anna vielä riittävästi valmiuksia taisteluun. Varusmiehet kommentoivat asiaa pioneerien Smardenin taistelun 100-vuotisjuhlassa Korialla.

Mika Kari sanoo, että varusmiesten tuntemuksia pitää pohtia vakavasti.

”Kaikkein parhaita arvioimaan omia valmiuksiaan ovat varusmiehet itse tässä tapauksessa. Se, miten varusmiehet kokevat oman valmiutensa, kertoo myös koulutuksen hyvyydestä ja syvyydestä. Se kuvaa myös sitä, kuinka pelottava asia on nuorella iällä pohtia tällaisia kysymyksiä. Tämä on herkkä aihe.”

Puolustusvoimat on vaiennut lähes täysin suunnitelmistaan käyttää varusmiehiä nopean valmiuden joukoissa. Syyksi on kerrottu ”valmiudelliset asiat”.

”Suomalaisessa yhteiskunnassa varusmiespalvelukseen liittyvät asiat eivät ole vain Puolustusvoimien asioita, eikä joukkoyksiköiden asioita. Ne ovat varusmiesten asioita, varusmiesten vanhempien asioita, veronmaksajien asioita ja niin edelleen”, huomauttaa eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Kari.

Kari sanoo nostaneensa puolustusvaliokunnassa usein esille sen, että valiokunnan jäsenille jaettuun materiaaliin merkittäisiin huolellisemmin luottamukselliset ja salaiset asiat.

”Edelleenkin tapahtuu niin, että koko asiakirjanippu on merkitty punaleimalla. Avoimuuden näkökulmasta se on ihan mahdottoman heikko yhtälö.”

Kari muistuttaa, että Suomessa on erittäin korkea maanpuolustustahto ja Puolustusvoimien tehtävät ovat laajasti hyväksyttyjä.

”Olemme ottamassa seuraavaa askelta, jossa ikään kuin luodaan aktiivisuutta erilaisiin tilanteisiin varautumisessa. Myös tässä prosessissa olisi hyvä rakentaa luottamuksen pohjalle. Uskon, että pystymme rakentamaan, jos kaikki tiedämme, mistä tässä asiassa on kyse.”

Kari sanoo, ettei kaikkea voi piilottaa valmius-käsitteen taakse, vaikka operatiiviset asiat on luonnollisesti leimattu salaisiksi.

”Ei sellainen asiantila ole hyvä, ettei todellista sisältökeskustelua voi käydä, koska se tavalla tai toisella merkitään valmiudelliseksi aiheeksi.”

Puolustusvoimat on viestittänyt säännönmukaisesti, ettei Suomea puolusteta varuskunnista käsin. Varusmiesten valmiusyksiköiden perustaminen herättää Karin mukaan uudelleen kysymyksiä:

”Onko varuskuntaverkosto sittenkin valmiudellinen asia vai pelkkää aluepolitiikkaa? Onko se valmiudellinen asia, onko Kontiorannassa tai Lahdessa Hennalassa varuskunta?”

Kimmo Brandt
Mika Kari (sd)
Mika Kari (sd)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat