Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merellä on havaittu runsaasti sinilevää – järvivesissä tilanne hyvä

Monella uimarannalla Helsingissä on runsaasti sinilevää.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Lämmin sää toi mukanaan sinilevän rannoille
Lämmin sää toi mukanaan sinilevän rannoille
Sinilevä näyttää yleistyneen viime päivien aikana selvästi. Nämä kuvat ovat Sipoon Kaunissaaresta 24. heinäkuuta 2016. Kuvaus ja editointi: Tomi Peurakoski.
Fakta

Näin tunnistat sinilevän

 Sinilevä näkyy vedessä vihreinä tai kellertävinä hippuina. Siitepöly saattaa näyttää samanlaiselta, mutta sitä on vedessä keväällä ja alkukesästä. Sinilevät puolestaan runsastuvat kesällä vesien lämmettyä.

 Levämassaa voi kokeilla kepin avulla. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä ei ole sinilevä. Se hajoaa hippusina veteen.

 Meri- tai järvivettä voi ottaa juomalasiin ja asettaa sen tunniksi odottamaan. Jos veden pinnalle nousee siinä ajassa vihreitä hiukkasia, vedessä on sinilevää.

Lämmin ja tyyni sää on saanut aikaan runsaita sinilevän pintakukintoja Suomen edustan merivesillä.

Suomen ympäristökeskus Syken tutkijan Sirpa Lehtisen mukaan sinilevän pintakukintaa esiintyy nyt varsinkin lounaisilla merialueilla. Epävakainen sää piti pintakukinnat kurissa vielä viime päivinä.

Meren sinilevätilanne näkyy myös uimarannoilla. Esimerkiksi Hietaniemen, Seurasaaren, Munkkiniemen, Lauttasaaren, Ison Kallahden ja Aurinkolahden uimarannoilla Helsingissä on kaupungin Uimaranta-infon mukaan runsaasti sinilevää.

Vielä viime viikolla Helsingin kaupunki tiedotti, ettei sinilevää ole esiintynyt uimarannoilla kuin satunnaisesti vähäisiä määriä.

Hietaniemen uimarannalla kaikui maanantaina kuulutus, jossa kerrottiin aiemmin havaitusta sinilevästä ja kehotettiin käymään suihkussa uinnin päätteeksi.

Rantapelastaja Rosa-Veera Koiviston mukaan sinilevä tuntuu pitävän uimarit poissa vedestä vain, jos levää on selkeästi näkyviä kerroksia.

Koivisto kertoi, että rannan pohjoispäässä kellui maanantaiaamuna paksu levälautta. Iltapäivään mennessä lautta oli kadonnut, ja meressä pulikoi niin aikuisia kuin lapsia.

Myös Felipe Noguera leikki rantavedessä neljän lapsensa kanssa.

”Levän takia pitää pikkuisen varoa. Täytyy suihkutella uinnin jälkeen ja varoa sukeltamista silmät auki”, sanoi perheen äiti Katja Noguera.

Espoossa asuva Paula Syrjänen tyytyi puolestaan lekottelemaan auringossa kahden kaverinsa kanssa.

”Kun kuulin levästä, päätin heti, etten ui. Ei se harmita. Voin hyvin olla uimattakin.”

Tämänhetkinen sinilevätilanne on tavallinen vuodenaikaan nähden. Sinileväkukinnat merivesissä ovat runsaimmillaan yleensä heinä–elokuun vaihteessa.

Hitaasti lämpiävä merivesi on nyt lämmennyt tarpeeksi, jotta pintakukintoja muodostavien sinilevälajien kasvu on voimistunut.

Pintakukinnat ovat pysyneet kuitenkin kurissa, kun tuuli on sekoittanut pintavettä. Tuulisella säällä pintaesiintymiä ei Lehtisen mukaan pääse muodostumaan vaikka sinilevää olisi runsaasti. Nyt tyyni sää saa levän nousemaan pintaan.

Järvissä tilanne on toistaiseksi hyvä, mutta lähipäivien sää suosii sinileväkukintojen muodostumista.

Syken limnologin Sari Mitikan mukaan järvien tilanne on jopa keskimääräistä vähäleväisempi.

Sinilevän sijaan ihmiset ovat olleet huolissaan ruosteenvärisistä levälautoista järvellä, kertoo Mitikka. Ne muodostuvat suopursuruostesienestä, joka on kuitenkin ihmiselle vaaraton.

Lehtinen muistuttaa, ettei lapsia tai koiria tulisi päästää veteen, jos vesi näyttää ”epämiellyttävältä.”

”Lapset eivät osaa huolehtia siitä, ettei vettä mene suuhun, ja koirat voivat nuolla vettä turkistaan”, sanoo Lehtinen.

Noin puolet sinileväesiintymistä on myrkyllisiä. Suomen ympäristökeskus muistuttaa, että massakukinnan aikana sinileväistä vettä ei saa juoda, käyttää tiskivetenä, pesuvetenä tai löylyvetenä. Jos levää on paljon, uimista tulee välttää.

Ihmisiä ei ole Suomessa kuollut sinilevämyrkytykseen, mutta kotieläimiä on sairastunut ja jopa kuollut.

Ihmiselle sinilevämyrkyt voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, pahoinvointia, huimausta ja ripulia.

Heidi Piiroinen / HS
Felipe Noguera ja pojat Tomas (oik.) ja Tobias Noguera polskivat maanantaina Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Rantapelastajat neuvoivat uimareita käymään suihkussa uinnin jälkeen.
Felipe Noguera ja pojat Tomas (oik.) ja Tobias Noguera polskivat maanantaina Hietaniemen uimarannalla Helsingissä. Rantapelastajat neuvoivat uimareita käymään suihkussa uinnin jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat