Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loma auttaa ymmärtämään todellisen unen tarpeen – loman nukahtamisrutiineja kannattaa siirtää myös normaaliin arkeen

Riittävä nukkuminen voi helpottaa paluuta töihin. Normaaliaikaan voi palata aikaistamalla nukkumaanmenoa 5–15 minuutilla päivässä.

Kotimaa
 

Neljä viikkoa juhannuksesta lomailleet palaavat töihin tänään. Lomalla on nukuttu sikeämmin kuin töissä oltaessa, ja luultavasti myös pitempään.

Ne saattavat kertoa, että unen tarve onkin isompi kuin on kuvitellut.

Suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja univaikeudet lisääntyneet. Se selvisi keväällä ilmestyneessä tutkimuksessa, joka perustui kahteen isoon tutkimukseen, Tilastokeskuksen Työolotutkimukseen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Finriski-tutkimukseen.

Unettomuutta kokevien joukko on pysynyt ennallaan, noin 10 prosentissa. Satunnaiset unihäiriöt taas ovat lisääntyneet, ja niitä kokee jo 45 prosenttia suomalaisista.

Iso selittävä tekijä on työ ja siihen liittyvät riskit kuten kiire ja vaikeat tilanteet asiakkaiden kanssa.

Nukkua kuitenkin pitäisi, sillä yhä useampi tekee tietotyötä, joka vaatii virkeyttä. Uni taas ikään kuin kirkastaa aivoja, sillä unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtoo aivojen soluvälitiloja ja kuljettaa pois kuona-aineita.

Tästä syystä lyhyiden unien on arveltu lisäävän muistisairauden vaaraa. Monet tutkimukset osoittavat, että unettomuus lisää terveysvaaroja: nostaa verenpainetta, kasvattaa alttiutta lihoa tai masentua, lisää tulehdussairauden ja onnettomuuden vaaraa.

Loman loppu on hyvä hetki tarkistaa, että saa tarpeeksi unta, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL).

”Lomalla voi saada ymmärryksen todellisesta unen tarpeestaan. Jos nukkui pitempään kuin muuten ja oli päivällä virkeä, saattaa tarvita enemmän unta kuin saa.”

Eli jos aamulla on noustava aikaisin, illalla pitää mennä nukkumaan niin aikaisin, että ehtii nukkua niin monta tuntia kuin tarvitsee. Edut näkee nopeasti: päivällä on virkeä ja tuntee itsensä levänneeksi.

Loma voi antaa myös vihjeen siitä, mihin aikaan on helppo nukahtaa. Senkin voi yrittää siirtää normaaliin arkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat