Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytti Tuppuraisesta tuli Sdp:n sisäisen opposition ääni – ”Puheenjohtajan vaihdos ei ole poppakonsti nostaa kannatusta”

Tytti Tuppurainen panttaa aikeitaan lähteä Antti Rinteen haastajaksi. Hän tivaa myös syitä ministerien poissaoloihin EU-kokouksista.

Kotimaa
 
Emilia Kangasluoma / HS
Tytti Tuppurainen ei huolestu tutkimuksesta, joka kertoo naisten kääntäneen puolueelle selkänsä. ”Jokin aika sitten toinen tutkimus sanoi, että Sdp on suosituin puolue naisten keskuudessa”, Tuppurainen sanoo.
Tytti Tuppurainen ei huolestu tutkimuksesta, joka kertoo naisten kääntäneen puolueelle selkänsä. ”Jokin aika sitten toinen tutkimus sanoi, että Sdp on suosituin puolue naisten keskuudessa”, Tuppurainen sanoo. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Kuka?

Tytti Tuppurainen

 40-vuotias

 Filosofian maisteri

 Oulun kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2000.

 Sdp:n kansanedustaja Oulun vaalipiiristä vuodesta 2011

 Demarinaisten puheenjohtaja vuodesta 2014

 Naimisissa, kaksi lasta edellisestä avioliitosta

 Harrastukset: Koirien hoito, sauvakävely, saunominen, kirjallisuus

Oululainen demarikansanedustaja Tytti Tuppurainen sai kävelyttää kaikessa rauhassa maanantaina belgianpaimenkoiraansa Saraa Kaivopuiston rannalla Helsingissä.

Suurelle yleisölle Tuppurainen on yhä tuntematon, vaikka hän saattaa haastaa Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen puoluekokouksessa helmikuussa.

Toista kauttaan eduskunnassa istuva, demarinaisia johtava Tuppurainen panttaa vielä aikeitaan, vaikka nauttii eduskuntaryhmässä jo vahvaa nostetta.

”Puhetta on ollut, mutta aidosti asia on auki”, Tuppurainen sanoo.

”Puheenjohtajavaihdoskaan ei ole mikään poppakonsti nostaa kannatusta. Sehän on meillä nähty.”

Tuppurainen puntaroi ratkaisuaan myös perhesyistä.

Hän avioitui kaksi vuotta sitten eduskunnan hallintojohtajan Pertti Rauhion kanssa. Tuppuraisella on kaksi teini-ikäistä lasta ja hän sanoo elävänsä onnellista aikaa.

”En ole varma, haluanko luopua eräällä tavalla yksityisyydestä. Puoluejohtajan rooli vaatii myös perheeltä paljon.”

Todiste, että Tuppurainen on noussut jo Sdp:n kärkikaartiin, on sekin, että häntä arvioidaan jo kirpeästi ryhmän sisältä.

”Pyrkyä ja tyrkkyä”, luonnehditaan nimettömästi.

Määrittely ärsyttää.

”Olen pitkän linjan demari, joka aloitti oikeasti työväentalon lattialta ja olen käynyt läpi koko järjestöportaikon”, hän tuhahtaa.

Demarileirissä on jo pitempään napistu Rinteen johtamistyylistä. Julkisesti Rinnettä ei haukuta.

Tuppurainenkin väistää henkilökeskustelua.

”Antilla on kiltit silmät. Hänellä on hyvä sydän ja hän on vilpitön. Hän on ruohonjuuritason toimija ja omimmillaan työmarkkina-asioissa.”

”Antti varmasti tietää kehittämiskohteensa. En halua häntä arvostella.”

Tuppuraisen mielestä Sdp:ssä pitäisi puhua enemmän arvoista, kuten Jutta Urpilaisen puheenjohtaja-aikana tehtiin.

”Olen uudenajan poliitikko. En usko luokkajakoon. Sdp:kään ei ole mikään työväen luokkapuolue, vaan arvopuolue. Arvot ovat jääneet puolueessa liikaa taka-alalle.”

Poliitikkona Tuppurainen tunnetaan aktiivisena ja kärkevänä sanojana. Hän toimii myös eduskunnan tärkeän, EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan varapuheenjohtajana.

Tuppurainen sanoo olevansa huolestunut Suomen sulkeutumisesta. Esimerkkinä hän ottaa kahden ministerin äskettäiset poissaolot merkittävistä EU-kokouksista.

”Oudoksun valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok), joka ei käyttänyt heti ensimmäistä tilaisuuttaan mennä tapaamaan kollegojaan Ecofin-kokoukseen. Ja erityisesti tilanteessa, jossa Britannia on juuri äänestänyt EU-eron puolesta ja Italiassa muhii mahdollinen pankkikriisi.”

”Ulkoministeri Timo Soini (ps) ei osallistunut myöskään EU-kokoukseen heti Brexitin ja Turkin vallankaappauksen jäljiltä. Ystävien häät ovat tietysti tärkeitä, mutta isänmaan asiat ovat vielä tärkeämpiä.”

Vihapuheissa on Tuppuraisen mukaan menty Suomessa suorastaan jo äärirajoille. Siitä todistavat esimerkiksi Sebastian Tynkkysen (ps) uusimmat Facebook-kirjoitukset.

Tuppurainen tuomitsi kirjoittelun voimakkaasti jo viime viikolla.

”Tynkkynen kirjoitti, että islam pitää kitkeä Suomesta pois. Hän esittää jopa maassa olevien muslimien poistamista massiivisilla siirroilla, vähääkään sievistelemättä. Miten Soini sallii nuorisojärjestönsä puheenjohtajalta tuollaista?”

”Vihapuheet täytyy kerta kaikkiaan puhaltaa poikki. Politiikassa puhekin on teko.”

Tuppurainen kuvailee itseään lamavuosien nuoreksi, joka oppi ihailemaan Paavo Lipposta, Liisa Jaakonsaarta ja Tarja Halosta.

”Valitsin Sdp:n 22-vuotiaana arvojen takia. Sdp edusti edistyksellisyyttä ja dynaamisuutta.”

”Jaoin koululaisena mainoksia ja opiskelijana lehtiä. Olen kärsinyt työttömyydestä, ollut vuosia yksinhuoltaja. Tiedän, mitä vaikea arki tarkoittaa.”

Kotona ei politiikkaa puhuttu.

Isä työskenteli kaupunginorkesterin viulistina, äiti oli kotona. Lahjakas tytär hakeutui yliopistoon saksaa ja valtio-oppia lukemaan.

Järjestöaktiivina Tuppurainen aloitti kuusivuotiaana, kun äiti liitti hänet Luontonuoriin. 18-vuotiaana hän nousi Oulun jätteiden kierrätystä kehittävän Ekotuotteen toimitusjohtajaksi.

”Kiersin taloyhtiöissä jätehuollon matkasaarnaajana. Käteni ovat olleet jätteessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat