Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Akavan ammattijärjestö Taja alkaa hyväksyä sairaanhoitajat liittoonsa – STTK:n Tehy syyttää valtapelistä

STTK:ssa ihmetellään, miksi Akavaan kuuluva Taja yrittää hajauttaa sairaanhoitajien edunvalvontaa. Taja kokee vastaavansa sairaanhoitajien pyyntöihin.

Kotimaa
 
Roni Rekomaa
”En oikein ymmärrä, miksi edunvalvontaa halutaan sirpaloida”, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
”En oikein ymmärrä, miksi edunvalvontaa halutaan sirpaloida”, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola. Kuva: Roni Rekomaa

Terveystieteen akateemiset johtajat ja asiantuntijat -ammattijärjestö, eli Taja, avaa ovensa sairaanhoitajille. Aiemmin Akavassa olivat edustettuina kaikki korkeasti koulutetut terveysalan ammattilaiset paitsi sairaanhoitajat.

Ammattiyhdistysten keskusjärjestö STTK:ssa ihmetellään, miksi Akavaan kuuluva Taja yrittää hajauttaa sairaanhoitajien edunvalvontaa. Sairaanhoitajien ammatillista etua on valvottu tähän mennessä STTK:n alaisessa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyssä.

”En oikein ymmärrä, miksi edunvalvontaa halutaan sirpaloida”, kertoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

STTK:n puheenjohtaja Palolan mielestä sairaanhoitajien yhdistysjäsenyydestä päätettiin ongelmallisena aikana. Sosiaali- ja terveysuudistusta kasataan ja tiedossa on suuria mullistuksia terveysalan työntekijöille.

Soten myötä aiemmin kunnan palveluksessa olleet terveydenhoitoalan ammattilaiset tulevat todennäköisesti saamaan uuden työnantajan. Se voi olla esimerkiksi kuntaliitto tai yhtiö.

”Soten mukana moni asia mukaan lukien työnantaja tulee muuttumaan. On parempi, että edunvalvonta on mahdollisimman keskitetty ja vahva”, Palola sanoo.

Tajan puheenjohtajan Helena Vertasen mukaan se, että sairaanhoitajat saavat vaihtoehdon Tehylle, on hyvä asia.

Tajan jäsenet alkoivat pohtia jäsenyyden avaamista sairaanhoitajille Vertasen mukaan sen jälkeen, kun yhdistys sai muutamia yhteydenottoja sairaanhoitajilta.

”Osa sairaanhoitajista on järjestäytymättömiä ja kaikki eivät ole tyytyväisiä Tehyyn. Meiltä on kysytty, onko mahdollista liittyä. Se käynnisti pohtimisen, olisiko Tajankin aika uudistua ja ottaa laajempi jäsenkunta.”

Vertanen korostaa, että koska koulutus on muuttunut, pitää ammattijärjestöjenkin muuttua. Hänen mukaansa monet sellaiset ammatit, joita varten aiemmin opiskeltiin opistossa, opitaan nyt ammattikorkeakoulussa.

Akavan ja STTK:n vastakkainasettelua Vertanen ei suostunut kommentoimaan.

”Kyllä kai on normaalia järjestötoimintaa, että avataan ovia uusille jäsenille.”

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo kuvailee sairaanhoitajien liittojäsenyyksistä kilpailemista ”ikäväksi toiminnaksi”. Hänen mielestään Suomeen ei tarvita kahta terveydenhoitoalan työntekijöiden edunvalvontaan keskittynyttä ammattiyhdistystä.

”Kyllä selvästi Akavan taholta käydään valtapeliä. He haluavat lisää jäseniä ja sitä kautta lisää vaikutusvaltaa. Kyllä erittäin inhottavaa toimintaa on.”

Tehy on STTK:n suurin jäsenjärjestö. Jäseniä Tehyllä on 160 000, kaikki sosiaali- ja terveyspuolelta.

Vesivalon mukaan valtapeli alkoi, kun STTK ja SAK suunnittelivat uuden jättijärjestön perustamista ja Akava jättäytyi järjestön ulkopuolelle. Keväällä 2016 SAK:n ja STTK:n liitot neuvottelivat uuden jättijärjestön perustamisesta. Järjestö olisi korvannut SAK:n ja STTK:n.

Mukana suunnitelmissa oli myös kaksi akavalaista järjestöä ja noin kymmenen järjestöihin kuulumatonta liittoa. Jättijärjestön rakentaminen kariutui.

”Siitä asti tehyläisiä ammattikuntia on yritetty saada Akavan jäseniksi. Tehy nähdään liian isona ja voimakkaana, sen valtaa yritetään murentaa tällaisilla alhaisilla keinoilla”, Vesivalo sanoo.

Taja on ammattijärjestö, perustettiin ylihoitajataryhdistyksenä vuonna 1917. Yhdistyksen uusi nimi on Akavan sairaanhoitajat ja Taja.

Roni Rekomaa
”En oikein ymmärrä, miksi edunvalvontaa halutaan sirpaloida”, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
”En oikein ymmärrä, miksi edunvalvontaa halutaan sirpaloida”, sanoo STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat