Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisilla on ryhmä, joka etsii vaarallisia ihmisiä – myös Suomessa arvioidaan olevan useita vakavaa väkivaltaa suunnittelevia

Psykologin mukaan väkivallan suunnitteluun liittyy tyypillisesti erittäin voimakas itsekeskeisyys.

Kotimaa
 
Arnd Wiegmann / Reuters
Ihmiset surivat Münchenin iskua sunnuntaina.
Ihmiset surivat Münchenin iskua sunnuntaina. Kuva: Arnd Wiegmann / Reuters

Väkivaltaiset iskut ovat järkyttäneet viime päivinä maailmaa.

Saksan Münchenissä ampuja surmasi kymmenen ihmistä perjantaina. Tämänhetkisten tietojen mukaan teko ei liittynyt terrorismiin, vaan taustalla oli mielenterveysongelmia ja joukkosurmien ihannointia.

Sunnuntaina taas nuori mies tappoi itsensä Saksan Ansbachissa räjäyttämällä pommin, jonka seurauksena 15 ihmistä loukkaantui. Viranomaisten mukaan tekijällä oli islamistinen motiivi.

Varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa kaksi ihmistä kuoli ammuskelussa yökerhon ulkopuolella Fort Myersissä Floridassa. Poliisin mukaan kyseessä ei ollut terrori-isku.

Miten joukkosurmia voidaan estää Suomessa?

Vastaus riippuu siitä, mitä suunnitellun teon taustalla on ja pystytäänkö riskihenkilö tunnistamaan. Motiivit ja taustat ovat olleet moninaisia myös maailmalla viime päivinä ja viikkoina tapahtuneissa iskuissa.

Ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Suposta muistuttaa, että iskuja ei pitäisi liian nopeasti tulkita tietyksi väkivallan tyypiksi. Motiiveilla ei tulisi spekuloida liian aikaisessa vaiheessa.

”Jos kyseessä on yksittäinen tekijä, jolla ei näytä olevan kiinteitä kytköksiä terroristiryhmiin, terroristisesta motiivista voi olla vaikeaa saada varmuutta. Esimerkiksi Isis ottaa helposti sulkia hattuunsa, vaikkei sillä olisi iskun kanssa mitään tekemistä.”

Supon vastuulla on tiedustelu, joka liittyy terroristisiin rikoksiin.

”Tietoa jaetaan muille viranomaisille, jos sille ilmenee tarvetta ja tilanne vaatii välittömiä viranomaistoimia. Joissain tapauksissa tiedonhankintaa jatketaan”, Portaankorva kertoo.

Supon omia toimintamalleja Portaankorva ei halua avata.

Jos taas pelätään jonkun suunnittelevan Münchenin iskun kaltaista joukkosurmaa eli niin sanottua kohdennettua väkivaltaa, ennalta ehkäisyä hoitaa Suomessa keskusrikospoliisi (krp).

Rikoskomisario Santeri Sivonen johtaa krp:ssä ryhmää, joka on erikoistunut huolta aiheuttavien ja mahdollisesti vaarallisten ihmisten tunnistamiseen sekä heidän toimintaansa puuttumiseen.

Ryhmä perustettiin tämän vuoden alussa. Taustalla on vuosien kansainvälinen yhteistyö, jonka perusteella on kehitetty poliisin oma uhka-arviomalli.

Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä poliisilaitosten ja muiden viranomaisten kanssa.

Ideana on, että vakavasta kohdennetusta väkivallasta haaveilevat ihmiset löydettäisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kohdennettu väkivalta eroaa impulsiivisesta, tunneperäisestä väkivallasta siten, että se on tavoitteellista ja suunnitelmallista.

Osa kohdennettua väkivaltaa suunnittelevista haaveilee joukkosurmista, mutta osalla suunnitelma saattaa liittyä esimerkiksi omaan perheenjäseneen.

Sivosen mukaan vakavista väkivallanteoista haaveilevia ihmisiä on Suomessa useita.

Krp ei seulo ja profiloi ihmisiä satunnaisesti, vaan tarkastelun kohteeksi päätyy sellaisia ihmisiä, jotka ovat aiheuttaneet omalla käyttäytymisellään huolta.

Huolestuttavaan käyttäytymiseen on saattanut kiinnittää huomiota esimerkiksi läheinen, tuttava, koulu, työtoveri, nettituttu tai viranomaiset.

Poliisille kannattaakin aina ilmoittaa, jos epäilee jonkun suunnittelevan väkivaltaa.

Sivosen ryhmän tehtävänä on analysoida kaiken ihmisestä löytyvän materiaalin perusteella sitä, onko väkivallan uhka todellinen, ja puuttua tilanteeseen. Poliisien lisäksi uhka-arvioryhmään kuuluu myös psykologi.

Avainasemassa on keskustelu väkivaltaisia ajatuksia hautovan ihmisen itsensä kanssa.

”Henkilöiden tavoittaminen keskusteluun paikan päällä on todella tärkeää. On tärkeää kuulla häneltä itseltään, mistä on kyse ja miten hän näkee oman tilanteensa”, Sivonen sanoo.

Joskus kyseeseen tulee tahdonvastaiseen hoitoon ohjaus, jos oireilu johtuu akuutista mielenterveyden häiriöstä.

Keskustelu poliisin kanssa perustuu vapaaehtoisuuteen, jos mitään varsinaista rikosepäilyä ei ole vielä olemassa. Jos väkivallan suunnittelu ja ihannointi on mennyt jollain tavalla rikoksen asteelle, asiaan tartutaan rikostutkinnan keinoin.

Tavoite on kuitenkin puuttua tilanteeseen jo ennen kuin mitään rikosta on tapahtunut ja muuttaa väkivaltaa suunnittelevan ihmisen suuntaa.

Krp:tä konsultoi psykologi Jan-Henry Stenberg, joka työskentelee Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa. Stenberg osallistuu taustamateriaalien analysointiin ja tarvittaessa myös puhuttamisiin.

Hän arvioi toisaalta sitä, onko ihminen todella ryhtymässä väkivaltaan, toisaalta kohdehenkilöiden mielenterveyden tilaa.

”Niissä jutuissa, missä olen ollut mukana, on päästy katkaisemaan väkivaltaan johtavaa kierrettä. On ohjattu hoitoon tai muulla tavalla avun piiriin”, Stenberg kertoo.

Stenbergin mukaan tapaukset voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään.

Osalla väkivallasta haaveileminen liittyy mielisairauteen tai akuuttiin mielenterveyden häiriöön. Heidät ohjataan yleensä hoitoon.

Osalla taas ei ole varsinaisia mielenterveysongelmia, vaan väkivaltaiset ajatukset ovat saattaneet kummuta esimerkiksi voimakkaasta katkeroitumisesta, joka on puolestaan johtanut kostosta haaveiluun.

”Parhaimmillaan ihminen on voinut itse ymmärtää pitkien keskustelujen kautta, että hänen suunnitelmassaan ei ole mitään järkeä. Olen voinut psykologina tukea häntä hakemaan toisenlaista ratkaisua asiaan”, Stenberg kertoo.

Kolmas ryhmä on ihmiset, joilla on vakava persoonallisuushäiriö, kuten narsismi tai psykopatia. Heitä on Stenbergin mukaan ainakin noin puolet kaikista kohdennettua väkivaltaa suunnittelevista.

Tämä ryhmä on kaikkein haastavin, sillä tyypillisesti he kiistävät väkivallan suunnittelun. Heitä on myös vaikeaa taivuttaa luopumaan väkivalta-ajatuksista.

Persoonallisuushäiriöisiä ei voida ohjata tahdonvastaiseen hoitoon, jos henkilöllä ei ole akuuttia mielenterveyden häiriötä.

”Heidänkin osaltaan on kuitenkin saatu estettyä rikoksia”, Stenberg kertoo.

Stenbergin mukaan suurin osa uhka-arvioiden kohteista on miehiä. Kohdennettuun väkivaltaan voivat kuitenkin syyllistyä myös naiset. Esimerkiksi naispsykopaatteja on vaikeampaa tunnistaa kuin miespsykopaatteja.

”He ovat monta kertaa paljon miespsykopaatteja ovelampia ja saavat ihmiset pelaamaan toisiaan vastaan”, Stenberg kertoo.

Stenbergin mukaan yhteistä kaikille ryhmille on se, että väkivallan suunnitteluun liittyy tyypillisesti erittäin voimakas itsekeskeisyys.

”He ovat juuttuneet näkemään asian vain omasta kulmastaan, eivätkä kykene lainkaan näkemään tilannetta toisen silmin.”

Stenberg muistuttaa myös, että vaikka monilla kohdennettua väkivaltaa suunnittelevilla on persoonallisuushäiriö tai mielenterveysongelmia, eivät mielenterveyshäiriöt yleisellä tasolla tarkoita sitä, että ihminen olisi vaarallinen.

Michaela Rehle / Reuters
Poliisin tutkija valokuvasi tiistaina asuntoa, jossa Ansbachin itse murhapommittaja asui.
Poliisin tutkija valokuvasi tiistaina asuntoa, jossa Ansbachin itse murhapommittaja asui.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat