Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivostorni palkitsee kivipölyssä kiipeävän

Kotimaa
 
Pyhäsalmen kaivostorni on Suomen korkein toiminnassa oleva kaivostorni
Pyhäsalmen kaivostorni on Suomen korkein toiminnassa oleva kaivostorni
90-metrinen Pyhäsalmen kaivostorni on rakennettu 1959. Nousu huipulle sujuu aluksi helposti, mutta viimeiset metrit ovat haastavia. Nykyään tornia käytetään malmin seulontaan. Toimittaja: Marjo Valtavaara, kuvaus ja editointi: Vesa Ranta.
Fakta

Pyhäsalmen kaivostorni on 57-vuotias

  Pyhäsalmi Mine Oy -malmikaivoksen vanhin torni on rakennettu 1959.

  Se on Suomen korkein toiminnassa oleva kaivostorni: 90 metriä.

 Pyhäsalmen kaivoksesta louhitaan malmia, josta erotetaan sinkkiä ja kuparia. Malmi nostettiin tämän tornin kautta vuoteen 2001 saakka. Nykyään tornia käytetään malmin seulontaan.

  Euroopan syvimmässä metallikaivoksessa työskentelee 220 työntekijää ja 60 urakoitsijaa.

  Malmin ehtyessä muutaman vuoden kuluttua kaivos suljetaan. Rikastamo voi toimia jonkin aikaa sen jälkeen.

Pyhäsalmen kaivostornin betoninen jyhkeys pysäyttää juurella seisojan. Tornin katolla pilkottavat kaiteissa roikkuvat valaisimet.

”Päälle pääsee, kun jaksaa kiivetä”, vakuuttaa projekti- ja kunnonvalvontainsinööri Risto Mäkeläinen Pyhäsalmi Mine Oy:stä.

Vuonna 1959 rakennettu malmikaivoksen vanhin Pääkuilun torni kohoaa 90 metriin. Malmi nostettiin tätä kautta vuoteen 2001 saakka, jolloin otettiin käyttöön uusi Timonkuilun torni. Hieman päälle viisikymmenmetrisenä se näyttää tapilta tämän jättiläisen rinnalla.

Suomessa Pyhäsalmea korkeammalle kohoaa kaivostorneista vain Outokummun Keretin 96-metrinen torni. Se on enää matkailukäytössä.

Pyhäsalmen ensimmäiset 30 metriä noustaan vaivatta hissin kyydissä. Hissin jälkeen alkaa jalkatyö mustan kivipölyn keskellä.

Mäkeläinen ja kuvaajan apuna varusteita korkeuksiin kantava asentaja Rauno Qvick eivät ole olleet ihan niin vieraskoreita, että olisivat siivonneet. Pölyä levittää osaltaan tornimurskaamo, jonka ryminä kaikuu tornissa kiivetessämme.

Nousemme lähes pystysuoria portaita ja vaihdamme suuntaa kaksitoista kertaa. Päätä huimaavaa kokemuksesta ei saa, koska portaikkoa suojaavat seinät. Vapaata pudotusta ei pääse aistimaan – vielä.

Loput kymmenen metriä ovat haastavimmat: on noustava pystysuorille tikkaille. Tikkaiden viimeiseltä askelmalta kömmitään ulos tuuleen.

”Aiemmin tänne noustiin kattoluukusta. Nykyään paikalla on ovi. Katto uusittiin kokonaan vuosi sitten, kun entinen puurakenteinen katto tuhoutui tulipalossa”, Mäkeläinen kertoo.

Palo sai alkunsa todennäköisesti sähkölaitteen viasta. Uudessa katossa ei ole puurakenteita. Se tehtiin kerralla valmiiksi ovineen ja valaisimineen. Sitten odotettiin sopivaa tuulta, ja katto vietiin nosturilla paikoilleen.

Vesa Ranta
Pyhäsalmi Mine oy:n projekti- ja kunnonvalvontainsinööri Risto Mäkeläinen (vas.) ja asentaja Rauno Qvick esittelevät maisemaa.
Pyhäsalmi Mine oy:n projekti- ja kunnonvalvontainsinööri Risto Mäkeläinen (vas.) ja asentaja Rauno Qvick esittelevät maisemaa.

Katolla huimaa. Aluksi tekee mieli seisoa keskellä. Ei siitäkään ole kuin pari metriä reunalle, jossa turvana ovat harvarakenteiset metallikaiteet. Hoikka kävijä sujahtaisi raosta, jos huono tuuri sattuisi.

Sitten silmät alkavat tottua ja nähdä maiseman. Lännessä kimmeltää Pyhäjärvi, idässä Komujärvi. Pyhäjärven maalaiskaupunki eteläisellä Pohjois-Pohjanmaalla tarjoaa kesäistä Suomea parhaimmillaan.

”Järvistä nousee kalaa, ja mökkiläiset viihtyvät”, sanoo asentaja Qvick.

Hän keikkuu jo reunalla osoittelemassa alas. Yli 40 vuotta kaivoksen töissä on tuonut tottumusta. Harvoin hänkään kaivostorniin kiipeää.

”Ei tänne ole yleensä kenelläkään tarvetta tulla. Ainoastaan valoja käydään joskus uusimassa tai säätämässä”, Mäkeläinen sanoo.

Lamput ovat tehokkaat. Ne valaisevat pimeällä ison osan kaivosalueesta, josta saa hyvän käsityksen näin korkeuksista käsin. Tuolla on avolouhos, tuolla rikastushiekka-allas ja tuolla prosessivesi puhdistuu ennen laskemista Pyhäjärveen.

Metsän keskellä leviää Ruotasen kaivoskylä. Siellä on Mäkeläisenkin talo.

”1960-luvulla kylässä oli parikymmentä kauppaa. Nyt ei yhtään”, hän sanoo.

Ihmiset hurauttavat autolla Pyhäsalmen keskustaan, joka siintää puiden takana neljän kilometrin päässä.

Mitä kauemmin tornin katolla oleskelee, sitä luonnollisemmalta se tuntuu. Lopulta on lähes helppoa mennä reunalle.

Kaivoksen työntekijät ahertavat alhaalla kuin muurahaiset, mutta Pyhäsalmi Mine on silti lopun edessä. Malmivarat ehtyvät näillä näkymin vuonna 2019 ja Pyhäjärvi menettää satoja työpaikkoja.

Jatkokäyttöä valmiille infrastruktuurille on ideoitu kekseliäästi. Laguna-hanke hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen saamiseksi ehdittiin jo kuopata, kun Yhdysvallat ajoi edelle. Takataskussa on paljon muita kortteja.

Maanalainen CallioLab, eli tiede-, testaus- ja tuotekehityskeskus, markkinoi jo palvelujaan. Kaivokseen on ideoitu monenlaista toimintaa energian varastoinnista sientenviljelyyn.

”Matkailukäytössä kaivostornit vetäisivät kävijöitä. Rakennetaan katolle maisemakahvila ja köysirata, jota pitkin on kätevää nousta”, Mäkeläinen innostuu.

Vesa Ranta
Pyhäsalmi Mine oy:n lopun ajat häämöttävät, kun malmivarannot ovat ehtymässä.
Pyhäsalmi Mine oy:n lopun ajat häämöttävät, kun malmivarannot ovat ehtymässä.
Vesa Ranta
Ensimmäiset 30 metriä Pyhäsalmen kaivostorniin sujuvat hissillä. Kuvassa tornin hissikuilu.
Ensimmäiset 30 metriä Pyhäsalmen kaivostorniin sujuvat hissillä. Kuvassa tornin hissikuilu.
Vesa Ranta
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat