Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa syntynyt tänä vuonna ennätysvähän lapsia

Syntyneiden määrän laskusta huolimatta Suomen väkiluku on kasvanut alkuvuonna. Syynä on maahanmuutto ulkomailta.

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Kuva: Rio Gandara / HS

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomessa on syntynyt alkuvuonna ennätysvähän lapsia. Suomessa syntyi 26 517 lasta tammi-kesäkuussa 2016, mikä on itsenäisyyden ajan pienin luku.

Suomi on tippunut pois Euroopan suhteellisen korkean syntyvyyden maiden joukosta. Vielä viisi vuotta sitten keskimääräinen lapsiluku naista kohti oli 1.87, mutta tämän jälkeen lapsia on syntynyt vuosi vuodelta vähemmän.

Ennakkotilaston mukaan Suomessa syntyi alkuvuonna 26 517 lasta, mikä on 912 lasta vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2015. Syntyneitä oli alkuvuonna myös noin 750 vähemmän kuin kuolleita.

Väestöliitto on tutkinut vuoden 2015 perhebarometrissaan syntyvyyden laskun syitä. Keskeiseksi selittäjäksi nostettiin lastenhankinnan ”kulttuurisen maiseman” muutos: ihanteellisena pidetty lapsiluku on alentunut, ja yhä useampi suomalainen kertoo toivovansa vain yhtä lasta.

Lapsia myös hankitaan nykyään melko myöhään. Nykyisin naiset hankkivat ensimmäiset lapsensa keskimäärin 28-vuotiaina ja miehet 30-vuotiaina.

”Siinä ei ole kovin paljon siirtämisen varaa. Ei ole ollenkaan varmaa, että pystyy saamaan niin monta lasta kuin haluaisi, jos aloittaa 35-vuotiaana”, Väestöliiton perhetutkija Lassi Lainiala kommentoi HS:lle syyskuussa.

Syntyneiden määrän laskusta huolimatta Suomen väkiluku kasvoi alkuvuoden 2016 aikana 6 269 hengellä. Syynä tähän on muuttovoitto ulkomailta: maahanmuuttoja oli yli 7 000 enemmän kuin maastamuuttoja.

Ulkomailta muutti Suomeen alkuvuonna 13 698 henkeä. Tästä määrästä noin neljännes oli Suomen kansalaisia. Suomesta ulkomaille sen sijaan muutti 6 676 henkeä, ja tästä joukosta yli 60 prosenttia oli Suomen kansalaisia.

Maakunnittaisten ennakkotietojen mukaan väkiluku kasvoi alkuvuonna 2016 vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Ahvenanmaalla, Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Väkiluku kasvoi määrällisesti eniten Uudellamaalla, jossa väestö kasvoi yli 10 000 hengellä. Väkilukuun suhteutettuna väestönlisäys oli suurinta Ahvenanmaalla, jossa väestö kasvoi 6,9 promillea.

Määrällisesti suurin väestötappio oli Keski-Suomessa, joka menetti väkiluvustaan noin 760 henkeä. Suhteellisesti suurimman väestötappion koki alkuvuonna Etelä-Karjala, 4,9 promillea.

Suomen väkiluku oli kesäkuun lopussa 5 493 577.

Vauvakato vaivaa Suomea – lapsia syntyy vähemmän kuin lähes 30 vuoteen

Vastentahtoinen lapsettomuus on Suomessa yleisempää kuin muualla Euroopassa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat