Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virossa havaitun afrikkalaisen sikaruton leviäminen Suomeen tulisi kalliiksi – villisian lihasta tehtyjen valmisteiden tuominen Suomeen kielletään

Virossa on todettu useita afrikkalaisen sikaruton tapauksia. Tauti on kohtalokas sioille, joihin se voi tarttua jopa villisian lihasta tehdyistä tuotteista.

Kotimaa
 
Kimmo Taskinen / HS
Villisika eli metsäkarju.
Villisika eli metsäkarju. Kuva: Kimmo Taskinen / HS
Fakta

Virus johtaa kuolemaan viikossa

 Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen sekä mini- ja mikrosikojen verenvuotokuume, joka johtaa kuolemaan noin viikossa.

 Virus tarttuu helposti, mutta siihen ei ole rokotetta tai hoitoa.

 Virusta on todettu Venäjällä, ja kaksi vuotta sitten se levisi Baltiaan.

Virossa on todettu taas yksi afrikkalaisen sikaruton tapaus, nyt suuressa tuotantosikalassa Rakveressa.

Suomi seuraa tapauksia tarkasti, koska Suomeen päästessään sikarutto tulisi kalliiksi: kaikki tartunnan saaneet sekä sikalan muut siat pitää tappaa ja ruhot tuhota. Sianlihan vienti ulkomaille pysähtyy, vaikka tautivaara ei ulotu koko maahan.

Sikaruttoa todettiin tuotantosioista Virossa tänä vuonna jo viidennen kerran. Aiemmin virusta on löytynyt pienistä takapihasikaloista.

Virossa lomailevien tai asuvien ei tarvitse olla huolissaan taudista. Sairastuneen sian lihaa ei pitäisi päätyä myyntiin tai ravintola-annokseen.

Tuliaisia valitessa pitää sen sijaan olla tarkkana. Afrikkalaista sikaruttoa on eniten villisioissa, ja niistä tai niiden lihasta se voi tarttua tuotantosikoihin myös Suomessa.

Tästä syystä villisian lihasta tehtyjä valmisteita ei saa tuoda Virosta Suomeen. Myös suosittu villisikamakkara on kiellettyjen listalla. Sallittua on vain täyslihasäilykkeiden tuonti.

”Olemme kuulleet, että villisikatapauksia on ollut tänä vuonna Virossa lähes 600”, kertoo Eviran jaostopäällikkö Sirpa Kiviruusu.

”Yhdessä tapauksessa voi olla kyse useista eläimistä.”

Virossa on useita kymmeniätuhansia villisikoja, ja suomalaisiakin matkaa jahtaamaan niitä. Osa matkanjärjestäjistä on perunut matkoja sikaruton takia, osa taas vie metsästäjiä Puolaan tai Latviaan Viron sijasta.

Ne eivät ole turvallisempi vaihtoehto, Kiviruusu sanoo. Evira on suositellut välttämään villisian metsästysmatkoja koko Baltiaan sekä Puolaan, koska sikaruttoa esiintyy niissä kaikissa.

Jos matkalle kuitenkin lähtee, varusteet on desinfioitava ja pestävä tarkasti ennen paluuta Suomeen. Autosta pitää siivota sisätilat ja pestä pohja.

Kaatamansa eläimen pään saa tuoda trofeena vain silloin, kun se on käsitelty niin valmiiksi, että pää säilyy huoneenlämmössä.

Määräykset ovat näin tiukkoja siksi, että afrikkalaista sikaruttoa aiheuttava virus on sitkeä. Se voi tarttua lihan ohella metsästysmuistojen, metsästäjän vaatteiden tai jopa kengänpohjien kautta.

Virus tuhoutuu normaalissa ruuanvalmistuslämpötilassa, mutta esimerkiksi savustaminen ei tapa sitä. Kuulussa Parman kinkussa viruksen on todettu voivan elää yli 300 vuorokautta. Se säilyy myös kylmässä, jääkaappilämpötilassa ja pakastimessa useita vuosia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat