Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten elinaika yli kaksinkertaistunut 250 vuodessa – aikuisiän olosuhteet vaikuttavat elinikään enemmän kuin lapsuus

Turun ja Stirlingin yliopistojen tutkimus selvitti, mistä elinvuosien piteneminen johtuu.

Kotimaa
 
HELI SAARELA
Suomalaisten eliniät alkoivat pidentyä, kun sekä aikuisiässä saatu terveydenhuolto että ruokavalio kohenivat.
Suomalaisten eliniät alkoivat pidentyä, kun sekä aikuisiässä saatu terveydenhuolto että ruokavalio kohenivat. Kuva: HELI SAARELA

Suomalaisilla on yli kaksinkertainen määrä elinvuosia verrattuna 1700-luvun puoliväliin. Elämme noin 80-vuotiaiksi, kun tuolloin elämä päättyi keskimäärin 35 vuoden iässä.

Mistä elinvuosien piteneminen johtuu? Sitä selvitti Turun ja Stirlingin yliopistojen tutkimus, joka ilmestyi juuri Yhdysvaltojen kansallisen tiedeakatemian arvovaltaisessa Pnas-lehdessä.

Elinaika ei pidentynyt siksi, että rokotukset hävittivät lasten tavallisia tulehdustauteja kuten isorokon, tuhkarokon ja hinkuyskän. Niiden oli ajateltu vaikuttaneen ihmisten myöhempiin elämänvaiheisiin, kuten lapsilukuun ja aikuisiän sairauksiin.

Tutkijat vertailivat Suomessa vuosina 1751–1850 kerättyjä kirkonkirjatietoja syntymistä, avioliitoista, kuolemista ja kotikunnassa liikkuneista sairauksista. Käytössä oli tietoja runsaasta 7 000 ihmisestä.

Niistä selvisi, että altistuminen sairauksille varhaisina vuosina ei lisännyt vaaraa kuolla ennenaikaisesti tai jäädä lapsettomaksi. Sen sijaan eliniät alkoivat pidentyä, kun sekä aikuisiässä saatu terveydenhuolto että ruokavalio kohenivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat