Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos pokémonien keräily kyllästyttää, nyt kannattaa lähteä poimimaan vadelmia – kausi saattaa loppua nopeasti

Vadelmasato on tänä vuonna hyvä, luontoon kannattaa suunnata nyt

Kotimaa
 
Anni Reenpää / Lehtikuva
Vadelmat ovat tänä vuonna kypsyneet ajoissa.
Vadelmat ovat tänä vuonna kypsyneet ajoissa. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Laita ne smoothieen, sekoita maitoon mustikkamaidon tavoin tai syö suoraan kourasta. Hittipeli Pokémon Go:n pelaaminenkin voi viedä metsälle, mutta yksikään pokémon ei tuoksu tai maistu yhtä hyvälle kuin suomalainen, aromaattinen metsävadelma.

Jos metsävadelma ei ole ennestään tuttu, luontoon kannattaa suunnata nyt. Vadelmat ovat tänä vuonna kypsyneet ajoissa. Luonnonvarakeskuksen professorin Saila Karhun mukaan vadelmavuosi on loistava, mutta se saattaa myös loppua lyhyeen.

”Vadelmaan kannattaa lähteä pian, sillä marjojen kukinta meni nopeasti ohi, ja yleensä se viittaa siihen, että myös marjojen aika on lyhyt”, Karhu sanoo.

Hän kertoo, että hyvään vadelmavuoteen on vaikuttanut kaksi keskeistä syytä: kovat pakkaset osuivat viime vuonna alkutalveen, jolloin vadelman lepo oli syvimmillään ja kasvit säästyivät vaurioilta. Vadelma myös kehittää kukkiaan jo marjoja edeltävän kesän ja syksyn aikana, ja viime kesän loppu oli aurinkoinen ja siten kukille suotuisa.

Myös puutarhavadelman sato on tänä vuonna hyvä. Villiä elämää viettänyt metsävadelma on kuitenkin usein huomattavasti puutarhakaimaansa luonteikkaamman makuinen.

”Puutarhavadelmien jalostuksessa korostuvat usein sadon ja marjan koko sekä esimerkiksi talvenkestävyys aromin kustannuksella”, Karhu kertoo.

Metsävadelmia kannattaa etsiä erityisesti hakkuuaukeilta, pellonpientareilta ja asutuksen läheltä. Vadelma tunnetaan niin sanottuna pioneerikasvina, joka levittäytyy aurinkoisille hakkuualueille ensimmäisenä. Kun uudet puut kasvavat, ne alkavat varjostaa vadelmia, ja vadelmakasvustot häviävät. Vadelman marjat tulevat aina vuoden vanhaan versoon.

Metsävadelmat ovat paitsi erittäin hyvän makuisia, myös terveellisiä. Niiden on todettu muun muassa estävän haitallisten suolistomikrobien kasvua ja vaikuttavan myönteisesti rasva-aineenvaihduntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat