Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilviselläkin säällä voi palaa – ”muistetaan laittaa hattu päähän ja käyttää aurinkolaseja”

Haitallisista UV-säteistä enimmillään puolet tulee suoraan auringosta. Loput puolestaan tulevat taivaalta kokonaisuudessaan.

Kotimaa
 
Meri Liukkonen
Rio Gandara / HS
Ville ja Veera Pellisen 1,5-vuotias Lilja-tytär
Ville ja Veera Pellisen 1,5-vuotias Lilja-tytär Kuva: Rio Gandara / HS

Varsinkin Etelä-Suomessa on ollut viime aikoina usein lämmintä mutta ainakin osin pilvistä. Ohut pilvikerros ei kuitenkaan riitä pysäyttämään auringon haitallista UV-säteilyä, vaan iho voi palaa pilvisenäkin päivänä.

Haitallisista UV-säteistä enimmillään puolet tulee suoraan auringosta. Loput puolestaan tulevat taivaalta kokonaisuudessaan.

”Jos pilvet ovat jossain muualla kuin auringon edessä, niillä ei ole käytännössä merkitystä UV-säteilyn määrään”, sanoo erikoistutkija Lasse Ylianttila Säteilyturvakeskuksesta.

Esplanadin puisto täyttyi tiistai-iltapäivänä kauniista kesäsäästä nauttineista ihmisistä. Ville ja Veera Pellisen 1,5-vuotias Lilja -tytär juoksenteli iloisena nurmikolla. Helsinkiläisperhe oli viettänyt yhteistä lomapäivää Suomenlinnassa ja pysähtynyt sen jälkeen hetkeksi puiden katveeseen.

”Lilja heräsi juuri päiväunilta ja saa nyt juosta varjossa”,Ville Pellinen sanoi.

Pelliset kertoivat tiedostavansa hyvin, kuinka tärkeää on suojautua haitallisilta UV-säteiltä.

”Laitamme ahkerasti aurinkovoidetta ja suosimme varjossa olemista. Nyt kun on taapero mukana, kiinnitämme suojautumiseen entistä enemmän huomiota”, he kommentoivat.

Auringon haitallisen säteilyn määrää voidaan mitata ja ilmoittaa UV-indeksillä. Helsingissä on tänä kesänä ollut yhdeksän päivää, jolloin UV-indeksi on kivunnut arvoon 6. Arvot 6–7 merkitsevät voimakasta säteilyä.

Tämä päivien määrä on suurin piirtein sama kuin keskimäärinkin, kertoo tutkija Leif Backman Ilmatieteen laitokselta.

UV-indeksiä on mitattu Suomessa nyt parinkymmenen vuoden ajan. Backmanin mukaan indeksissä on vaihtelua vuodesta toiseen muttei mitään selkeää trendiä. Tiistaina arvo oli Helsingissä 5 eli kohtalainen.

Ihon altistuminen suurille määrille UV-säteitä ja varsinkin ihon palaminen lisäävät ihosyöpään sairastumisen riskiä. Ihon sietokyky on hyvin yksilöllistä, mutta usein herkimpiä ovat vaaleaihoiset ja punatukkaiset.

”Vaatteet ovat hyvä suojautumiskeino: muistetaan laittaa hattu päähän ja käyttää aurinkolaseja. Kun menee varjoon aurinkoisena päivänä, UV-säteilyn määrä putoaa puoleen”, Ylianttila luettelee.

Hän suosittelee myös käyttämään aurinkovoidetta. Auringonpaisteesta kannattaa hakeutua pois varsinkin kello 11–15, jolloin säteily on voimakkaimmillaan.

”Välimeren tapa viettää siestaa on hyvä siinäkin mielessä, että siinä suojataan itseä UV-säteilyltä.”

Lähteinä myös Ilmatieteen laitoksen ja Säteilyturvakeskuksen verkkosivut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat